News

Morți îngropați fără certificat de deces. Schimbări în eliberarea actelor de stare civilă

25.02.2021 | 13:35
Morti ingropati fara certificat de deces Schimbari in eliberarea actelor de stare civila
ADVERTISEMENT

Guvernul intenționează să schimbe modul de eliberare a actelor de stare civilă prin ordonanță de urgență astfel că, în cazuri excepționale, morții vor putea fi îngropați pe baza unei simple adeverințe.

De asemenea, se revine la procedura de eliberare a tuturor actelor în format electronic, conform procedurii stabilite pe durata stării de urgență și a cărei valabilitate a încetat pe 15 noiembrie 2020.

ADVERTISEMENT

Modificările sunt prevăzute într-un proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne.

Eliberarea actelor de stare civilă, după regulile din starea de urgență

În decretul de prelungire a stării de urgență din 15 aprilie au fost prevăzute o serie de măsuri privind eliberarea actelor de naștere și deces pe baza unor documente trimise online. În consecință, toate instituțiile publice care solicitau depunerea de documente în original sau fotocopii pentru anumite servicii prestate către populație trebuiau să accepte documente trimise în format electronic.

ADVERTISEMENT

Măsura a fost valabilă pe durata stării de urgență și încă șase luni după încetarea ei, adică mijlocul lunii noiembrie a anului trecut. Autoritățile au constatat însă că motivele care au stat la baza deciziei din aprilie se mențin și, mai mult, au apărut o serie de situații noi care trebuie reglementate.

Se impune stabilirea unor măsuri în scopul limitării interacțiunii dintre persoane, astfel încât să fie reduse la maximum posibil contactele umane, pentru protejarea și sprijinirea atât a cetățeanului, cât și angajatului (ofițer de stare civilă). În acest sens se propune ca, pe durata stării de alertă instituite potrivit legii, precum și pentru o perioadă de 6 luni de la data încetării acestei stări, documentația necesară înregistrării decesului și, respectiv, a nașterii, să fie transmisă între instituțiile publice prin mijloace de comunicație electronică”, se spune în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

ADVERTISEMENT

Astfel, autoritățile publice care solicită prezentarea certificatelor de stare civilă, în original și/sau fotocopii, sunt obligate să accepte extrase pentru uz oficial de pe actele de stare civilă transmise în format electronic de către serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau de oficiul de stare civilă din cadrul primăriilor.

Măsura va fi valabilă pe durata stării de alertă plus alte șase luni după încetarea ei. După trecerea acestui termen, în cel mult 90 de zile, instituțiile, autoritățile publice și persoanele fizice sunt obligate să efectueze demersuri pentru depunerea documentelor primare care stau la baza înregistrării actelor de naștere și de deces prevăzute de lege, în original, la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor/oficiul de stare civilă care a înregistrat actul de stare civilă.

ADVERTISEMENT

Certificatul de deces, înlocuit de o adeverință

Prevederi cu totul noi apar în ce privește eliberarea actelor necesare îngropării persoanelor decedate. Au apărut situații în care decesele nu au putut fi înregistrate în termenul legal pentru că activitatea primăriilor sau serviciilor de evidență a persoanelor a fost suspendată din cauza apariției unor cazuri de Covid-19 și nu au fost găsite soluții de furnizare  a serviciului de stare civilă.

Nefiind posibilă înregistrarea decesului, nici înmormântările nu au avut loc, iar cadavrele celor decedați din cauza Covid-19 au rămas la morgi, uneori în condiții de siguranță inadecvate din cauza aglomerării. Pentru remedierea situației, proiectul prevede posibilitatea ca, în cazul primăriilor sau serviciilor de evidență a populației în care a fost suspendată activitatea, înmormântările să se facă pe baza unei simple adeverințe emise de către serviciul județean de evidență a populației.

Adeverința se eliberează în format electronic, în baza certificatului medical constatator al decesului și a actului de identitate al defunctului, după caz, transmise de medicul care a constatat decesul/persoana desemnată la nivelul spitalului/unității medicale/serviciului de medicină legală/medicul de familie, prin intermediul mijloacelor electronice administrate de instituțiile implicate”, se arată în proiectul de OUG.

De asemenea, se modifică prevederea legată de emiterea certificatului de deces în trei zile de la data încetării din viață, termen în care este inclusă atât ziua decesului, cât și ziua în care se face declarația. Dacă acest termen nu este respectat, eliberarea certificatului se face doar cu acordul procurorilor de la parchetul teritorial. Acest lucru a făcut ca, în cazul deceselor care au loc într-o zi de vineri, abia luni să poată fi declarată moartea, iar înmormântarea să se facă doar cu acordul parchetului.

Prin proiect se urmărește ca, pe durata stării de alertă instituite potrivit legii, precum și pentru o perioadă de 6 luni de la data încetării acestei stări, să nu mai fie necesară eliberarea de către instituțiile abilitate (unitățile de parchet competente teritorial) a dovezii privind înregistrarea decesului peste termenul prevăzut de Legea nr. 119/1996”, informează Ministerul de Interne.

De asemenea, termenul de trei zile nu va mai include ziua în care începe să curgă termenul și nici ziua în care se împlinește.

ADVERTISEMENT