Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a “condamnat cu fermitate” atacul de duminică de la Istanbul.
Într-o declarație, șeful ONU a transmis “sincere condoleanțe victimelor și familiilor acestora, precum și guvernului și poporului Republicii Turkiye”.
“Secretarul general le dorește o însănătoșire rapidă și completă celor care au fost răniți”, se adaugă în declarație.
Presa de stat turcă a relatat, citând poliția, că suspecta principală, arestat în cadrul anchetei privind explozia de la Istanbul, urma să fie executată în Grecia.
Grupul care a comis atacul “a ordonat ca Ahlam Albashir să fie dusă ilegal în Grecia și să fie executată acolo”, a relatat agenția de stat turcă Anadolu, citând alți suspecți interogați de poliție.
Suspecta a venit la Istanbul în urmă cu aproximativ patru luni și a lucrat într-o firmă de textile până în ziua atacului, a declarat presa de stat turcă, citând poliția.
Potrivit rapoartelor, ea locuia împreună cu alți doi sirieni în cartierul Esenler din Istanbul.
Femeia a declarat că a fost antrenată de luptătorii kurzi din Siria și a intrat în Turcia prin regiunea Afrin din nord-vestul Siriei, a mai precizat poliția.
Cinci persoane rănite în atentatul de la Istanbul se află la terapie intensivă, două dintre ele fiind în stare gravă, potrivit ministrului turc al sănătății, dr. Fahrettin Koca.
Koca a precizat că 55 de persoane au fost externate din spitale în urma tratamentului.
Celelalte 26 se află în diverse spitale, cinci dintre ele fiind la terapie intensivă, iar două dintre ele în stare gravă, a precizat ministrul pe Twitter.
Poliţia din Istanbul a anunţat luni că a reţinut 46 de persoane în legătură cu atentatul de duminică, comis pe populara arteră pietonală Istiklal.
Între acestea se numără Ahlam Albashir, o siriancă despre care se presupune că ar fi fost cea care a plantat dispozitivul exploziv și care și-ar fi recunoscut faptele.
Află mai multe detalii despre Ahlam Albashir AICI.
Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a negat implicarea în atentatul cu bombă de duminică de la Istanbul, potrivit unei declarații publicate de gruparea kurdă.
Autoritățile turce au acuzat PKK pentru atac, afirmând că principalul suspect arestat pentru atentat a mărturisit că a fost antrenat de gruparea armată.
PKK, împreună cu grupuri afiliate, a comis anterior atacuri în întreaga Turcie. Acesta duce un război împotriva statului turc din 1984.
În prezent, gruparea operează în principal din bazele de peste graniță din Irak și Siria.
La rândul lor Forțele Democratice Siriene (FDS) conduse de kurzi sirieni au negat orice rol în atacul cu bombă care a ucis șase persoane în centrul Istanbulului, pe care Turcia l-a atribuit militanților kurzi.
“Forțele noastre nu au nicio legătură cu atentatul de la Istanbul”, a declarat Mazloum Abdi, comandantul șef al FDS, aliat al SUA, relatează Al Jazeera.
Turcia consideră SDF, susținute de SUA, un grup “terorist”.
Turcia a ”respins” condoleanțele SUA pentru moartea a șase persoane în atacul cu bombă de la Istanbul pe care Ankara l-a pus pe seama militanților kurzi.
Reacția vine în contextul în care președintele Recep Erdogan acuză Washingtonul că a furnizat arme luptătorilor kurzi din nordul Siriei, considerați ”terorişti” de către Ankara.
”Nu acceptăm mesajul de condoleanțe al ambasadei SUA. Îl respingem”, a declarat ministrul de interne Suleyman Soylu într-un cadrul unei intervenții televizate.
Președintele turc Recep Erdogan a ajuns în Bali pentru Summitul G20, la 24 de ore după atentatul din Istanbul.
Erdogan a condamnat ”atacul josnic” atribuit Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). PKK e considerat grup terorist de Ankara și e în centrul disputei dintre Turcia și Suedia, acesta fiind motivul principal pentru care Ankara blochează aderarea Suediei la NATO.
Suedia e acuzată că susține și adăpostește militanții PKK. La Summitul G20 Recep Erdogan spera să aibă o serie de discuții cu Vladimir Putin, însă acesta nu va participa.
Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, anunță că o persoană ”responsabilă” de atentatul din Istanbul a fost arestată.
Turcii acuză Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că ar sta în spatele acestui atac cu bombă.
“A fost arestată persoana care a pus bomba. Concluzia noastră este că responsabilă de atac este organizaţia teroristă PKK”, a transmis Soylu.
Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a oferit mai multe detalii referitor la o geantă lăsată pe o bancă: “O femeie a stat pe o bancă timp de 40-45 de minute şi, după un timp, a avut loc explozia. Toate datele despre această femeie sunt analizate. Fie geanta avea un cronometru, fie bomba a fost activată de la distanţă”.
Autoritățile turce au declarat că un lucrător al unui minister și fiica sa se numără printre morți. Cinci persoane se aflau la spital la terapie intensivă, două dintre ele în stare critică.
Ministrul justiției, Bekir Bozdag, citat de agenția de stat Anadolu, a declarat că o femeie a stat pe o bancă mai mult de 40 de minute înainte de a pleca cu câteva minute înainte de explozie, ceea ce sugerează o bombă care a fost programată să explodeze sau a fost detonată de la distanță.
Președintele francez a transmis la rândul său un mesaj de solidaritate cu Turcia. În urmă cu 7 ani, Franța era zguduită de atacuri teroriste în care au fost ucise 130 de persoane, iar alte 416 au fost rănite.
„Într-o zi atât de simbolică pentru națiunea noastră, în timp ce ne gândim la victimele care au căzut la 13 noiembrie 2015, poporul turc este lovit de un atac în inima sa, Istanbul.
Poporului turc: vă împărtășim durerea. Suntem alături de dumneavoastră în lupta împotriva terorismului”, a scris Macron pe Twitter.
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat că este “profund șocat de vestea exploziei de astăzi din inima Istanbulului”.
“Gândurile noastre sunt alături de victime și de toți cei care și-au pierdut apropiații. Suntem alături de Turcia”, a scris el pe Twitter.
Vicepreședintele turc Fuat Oktay a declarat că șase persoane au fost ucise în explozia din Istanbul – dintre care patru la fața locului – și alte 81 au fost rănite, două fiind în stare critică.
Oktay a declarat că incidentul este considerat un “act terorist”, adăugând că atacatorul de sex feminin a detonat bomba care a provocat explozia.
Mai mulți lideri ai statelor lumii au transmis mesaje în care condamnă atacul cu bombă din Istanbul și își exprimă solidaritatea cu Turcia.
Prim-ministrul pakistanez Shehbaz Sharif a condamnat explozia de pe strada Istiklal din Istanbul.
“Am aflat cu profundă angoasă despre explozia de pe bulevardul Istiklal din inima Istanbulului”, a declarat Sharif pe Twitter.
“Guvernul și poporul pakistanez exprimă cele mai profunde condoleanțe poporului frate din Turcia pentru pierderea unor vieți prețioase și trimit rugăciuni pentru recuperarea rapidă a răniților.”
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un mesaj în limba turcă pe contul său de Twitter.
„Am aflat cu profundă tristețe vestea că multe vieți au fost pierdute și rănite în explozia care a avut loc pe strada Istiklal. Transmit condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața și le doresc însănătoșire grabnică celor răniți. Durerea poporului turc prieten este durerea noastră”, a scris Zelenski.
Pe aceeași rețea de socializare a ales și președintele Klaus Iohannis să transmită mesajul său.
„Suntem profund întristați de veștile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie și însănătoșire grabnică celor răniți. România este alături de poporul din Turcia în aceste momente dificile”, a scris liderul de la Cotroceni.
Și Secretarul General al NATO a transmis un mesaj după explozia care a zguduit Istanbulul.
„Imagini șocante din Istanbul. Gândurile mele și cele mai profunde condoleanțe tuturor celor afectați și poporului turc. NATO este solidară cu aliatul nostru Turcia”, a scris Stoltenberg.
„Șocat și întristat de vestea atacului atroce din Turcia. Doresc însănătoșire grabnică răniților și transmit sincere condoleanțe familiilor victimelor, președintelui Erdogan și poporului turc. Grecia condamnă fără echivoc toate formele de terorism”, este mesajul postat de premierul grec.
Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, care a transmis de pe bulevardul Istiklal, a declarat că trei suspecți ar fi fost implicați în explozie.
Președintele Recep Tayyip Erdogan “a menționat că principalul suspect [în incident] este o femeie”, a declarat Koseoglu, adăugând că oficialii cred că aceasta este membră a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.
Koseoglu a mai relatat că suspecta ar fi aruncat o pungă cu explozibili în mijlocul străzii pline de civili, iar aceasta a fost detonată la câteva minute după ce a plecat.
“Am aflat din sursele mele că ceilalți doi suspecți sunt doi bărbați foarte tineri care s-au născut după anul 2000”, a mai spus ea.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Consulatului General al României la Istanbul, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în mass-media locale cu privire la explozia produsã în zona pietonalã Istiklal din Istanbul și a întreprins demersuri pe lângă autoritățile locale pentru a obține informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și situația persoanelor afectate, precum și circumstanțele producerii incidentului.
MAE menționează că, până la acest moment, autoritățile locale au transmis reprezentanților consulari că nu au fost identificați cetățeni români printre victime, iar la nivelul Consulatului General nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident.
Reprezentanții Consulatului General al României la Istanbul continuă dialogul cu autoritățile locale, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune, conform competențelor legale și în funcție de solicitări.
MAE reamintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul +90 212 3583541, +90 212 3580516, +90 212 3583537 , apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.
De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al oficiului consular: +90 533 5420695.
Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de pe strada Istiklal din Istanbul a fost cauzată de un “atac cu bombă”, adăugând că șase persoane au murit în incident.
Vorbind înainte de plecarea sa la summitul G-20 de duminică din Indonezia, Erdogan a declarat că explozia a fost un “atac perfid” și că autorii acestuia vor fi pedepsiți.
Alte 53 de persoane au fost rănite, potrivit informațiilor pe care le-a primit de la guvernatorul Istanbulului.
Ali Yerlikaya, guvernatorul Istanbulului, a anunțat o nouă actualizare a bilanțului victimelor.
„Din nefericire, în explozia care a avut loc astăzi pe strada Istiklal, numărul morților a crescut la 6, iar cel al răniților la 53.
Dorim mila lui Dumnezeu pentru cei care și-au pierdut viața și însănătoșire grabnică pentru cei răniți. Evoluția situației va fi comunicată publicului”, a scris acesta pe Twitter.
Guvernatorul regional a publicat o actualizare a bilanțului.
„Potrivit primelor informații, 4 persoane și-au pierdut viața și 38 au fost rănite în explozia care a avut loc pe strada Istiklal.
Răniții noștri sunt în curs de tratament. Dorim mila lui Dumnezeu pentru cei care și-au pierdut viața și însănătoșire grabnică pentru cei răniți.
Evoluția situației va fi comunicată publicului”, a scris Ali Yerlikaya pe Twitter.
O explozie produsă duminică pe popularul bulevard pietonal Istiklal din Istanbul s-a soldat cu morți și răniți, a anunțat un oficial de rang înalt.
Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a transmis pe Twitter că explozia a avut loc duminică în jurul orei 16:20 (13:20 GMT) și că au existat morți și răniți, dar nu a precizat câți sunt. Cauza exploziei nu a fost clară.
O înregistrare video postată online a arătat flăcări care au izbucnit și o explozie puternică, în timp ce pietonii se întorceau și fugeau.
https://twitter.com/aamajnews_EN/status/1591787281848979459
Alte imagini au arătat ambulanțe, mașini de pompieri și poliție la fața locului. Utilizatorii rețelelor de socializare au spus că magazinele au fost închise și bulevardul a fost închis.
Postul de televiziune CNN Turk a declarat că 11 persoane au fost rănite. Bulevardul este o arteră aglomerată, populară printre turiști și localnici, mărginită de magazine și restaurante.
Turcia a fost lovită de o serie de atentate mortale cu bombă între 2015 și 2017, comise de ISIL (ISIS) și de grupuri legate de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.
“Există suspiciuni puternice că a fost o bombă sinucigașă, dar nu avem încă nicio declarație oficială [în acest sens]”, a declarat Sinem Koseoglu de la Al Jazeera, de la Istanbul.
Koseoglu a declarat că explozia vine ca un șoc, deoarece nu au existat avertismente recente cu privire la atacuri în oraș.
“Dar măsurile de securitate au rămas ridicate în zonă”, a spus ea.
Primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu, a cerut asistență pentru echipele de poliție și de lucrători din domeniul sanitar, în timp ce intervin în urma exploziei din oraș.
“Este esențial să asistăm echipele noastre de poliție și de lucrători din domeniul sănătății în ceea ce privește explozia de pe strada Istiklal și să evităm postările care pot provoca teamă și panică.
Toate echipele relevante se află în regiune, vom furniza informații sănătoase”, a scris el pe Twitter.