News

Dezvăluiri. Morții Covid din octombrie, scoși la iveală abia acum de autorități. “Au nivelat curba deceselor să nu iasă poporul în stradă”

Datele statistice legate de raportările deceselor cauzate de Covid-19 arată mai multe anomalii, indicând faptul că numărul morților a fost subraportat în octombrie, când a fost vârful valului 4.
19.11.2021 | 10:13
Dezvaluiri Mortii Covid din octombrie scosi la iveala abia acum de autoritati Au nivelat curba deceselor sa nu iasa poporul in strada
Suspiciuni de manipulare a datelor privind decesele cauzate de Covid-19/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Raportările din ultimele zile ale Grupului de Comunicare Strategică (GCS) arată o creștere spectaculoasă a numărului de decese provocate de Covid-19 și care sunt mai vechi de cele 24 de ore, care este perioada de referință standard a fiecărei raportări GCS.

Majoritatea copleșitoare a acestor cazuri vechi, dar raportate acum sunt din luna octombrie, atunci când România a fost cel mai dur lovită de valul 4 al pandemiei.

ADVERTISEMENT

O analiză a datelor oficiale indică faptul că pentru o parte dintre decese raportarea s-a făcut deliberat mai târziu, astfel încât buletinele GCS să nu fie și mai sinistre decât erau în urmă cu o lună.

11 zile fără niciun deces raportat după mai mult de 24 de ore

În luna octombrie, numărul cazurilor de infectare cu coronaviurus și al deceselor subsecvente a crescut apreciabil, iar buletinele publicate de Grupul de Comunicare Strategică deveneau mai îngrijorătoare cu fiecare zi. Pe de altă parte, în numărul deceselor erau menționate foarte puține mai vechi de 24 de ore, ceea ce la prima vedere ar fi părut că autoritățile au pus la punct o metodă mai rapidă și mai eficientă de raportare a morților.

ADVERTISEMENT

Astfel, în toată luna octombrie au fost raportate doar 166 de decese mai vechi de 24 de ore, dintre care doar 35 au survenit în intervalul 1-31 octombrie, restul fiind din luna septembrie. Au fost nu mai puțin de 11 zile în care GCS nu a raportat niciun deces mai vechi de 24 de ore. Cele mai multe au fost anunțate pe 31 octombrie, 33 decese, când deja valul 4 intrase într-un declin evident.

O coincidență stranie

O menține specială merită buletinul din 19 octombrie când au fost raportate 18.863 de cazuri noi și 564 de decese (13 mai vechi de 24 ore, iar 12 erau din luna octombrie, prima dată când erau menționate decese din această lună). Era o creștere de nu mai puțin de 300 de morți într-o singură zi, întrucât pe 18 octombrie fuseseră anunțate doar 261 de decese.

ADVERTISEMENT

Acest vârf epidemic a fost înregistrat cu o zi înainte ca guvernul Cioloș să ceară votul de învestire al Parlamentului. În dezbaterile parlamentare de atunci, lui Dacian Cioloș i s-a reproșat și PNL de către PSD  că încăpățânarea de a merge până la capăt cu propunerea unui guvern minoritar USR a costat 10 zile întârziere în instalarea unui guvern majoritar cu puteri depline în combaterea pandemiei.

Guvern instalat nu avem nici acum, însă tot pe 20 octombrie președintele Klaus Iohannis a avut o intervenție publică în care își exprima îngrijorarea față de proporțiile luate de epidemie și anunța noi restricții. Coincidență sau nu, de atunci indicatorii legați de infectări și decese au început să scadă, iar în paralel autoritățile au început să descopere morții din perioda anterioară.

ADVERTISEMENT

Morți în octombrie, cu pomenirea în noiembrie

Astfel, pentru primele 18 zile ale lunii noiembrie, au fost raportate 394 de decese mai vechi de 24 de ore. Dintre acestea, doar pentru 13 este cert că au survenit în timpul acestei luni. Pentru intervalul 1-9 noiembrie a fost vorba doar de decese survenite în octombrie, iar în intervalul 10-15 noiembrie, în care au fost raportate 71 de decese vechi, buletinele nu au precizat câte au survenit în octombrie și câte în noiembrie.

Abia în ultimele zile raportările deceselor mai vechi de 24 de ore s-au făcut defalcat și arată adevăratele proporții ale dezastrului din octombrie, precum și dimensiunile operațiunii de „pierdere pe drum” a morților:

  • 16 noiembrie: 397 decese dintre care 54 vechi (51 din octombrie, trei din noiembrie)
  • 17 noiembrie: 350 decese dintre care 51 vechi (unul din septembrie, 47 din octombrie, trei din noiembrie)
  • 18 noiembrie: 332 decese dintre care 76 vechi (unul din septembrie, 68 din octombrie, șapte din noiembrie)

Toate aceste date indică o intervenție deliberată asupra modului în care autoritățile fac raportările, cel puțin în privința deceselor. Dacă la vârful valului epidemic din luna octombrie erau zile în șir în care nu se menționa niciun deces mai vechi de 24 de ore sau un număr foarte mic, brusc imprecizia statisticilor a fost descoperită în noiembrie când pericolul este mult mai redus, iar corecțiile se fac cu morții nedeclarați în octombrie.

Octavian Jurma: „Am avut zile cu mult peste 600 de morți”

Cercetătorul Octavian Jurma a confirmat că aceste date arată că raportările se fac arbitrar, iar decesele sunt „repartizate” pe o perioadă mai lungă ca să crească nivelul de alarmare al populației. „Este clar că a devenit o practică alocarea  cazurilor pentru a se nivela curba și a se liniști populația”, a declarat, pentru FANATIK, Octavian Jurma.

Dacă mutăm decesele acestea pe octombrie, vedem că am avut zile cu mult peste 600 de morți. Prognoza este pe mai multe decese în această perioadă doar ca să niveleze curba, ca nu cumva să iasă poporul în stradă ca în Brazilia și să-i acuze de crime împotriva umanității pentru că oamenii ăștia au murit din motive preventibile care țineau de obligația constituțională a statului român”, crede cercetătorul timișorean.

Acesta a precizat că acest tip de fraudă a avut loc prima dată în raportările din noiembrie – decembrie 2020, iar apoi a fost practic legalizată prin stabilirea unor noi reguli de raportare.

Aceste libertăți pe care le-au lăsat DSP-urilor să raporteze cât vor sunt foarte grave pentru că deteriorează foarte mult imaginea pe care o avem despre pandemie. Noi nu știm acum când au fost exact aceste cazuri înregistrate, nu ni se spune”, a comentat Jurma.

El a spus că datele din ultimele zile arată că vârful de decese provocate de Covid-19 a fost aplatizat în mod artificial.

Ei se bazează pe faptul că majoritatea nu se uită la aceste mici diferențe. Vedem că 20% dintre morții care se raportează zilnic vin din octombrie, iar cei din noiembrie îi vom vedea în decembrie. Se ascunde gunoiul sub preș, dar acești morți nu sunt un gunoi de care trebuie să scape statul. Noi suntem cei care murim din cauza incompetenței și relei credințe a statului”, a conchis Jurma.

ADVERTISEMENT