Life

Moș Nicolae, astronomia și meteorologia. Legenda despre începutul şi sfârşitul iernii

Astronomia și meteorologia de Moș Nicolae. Află care este legenda despre începutul și sfârșitul iernii, așa cum este legată de această sărbătoare.
05.12.2021 | 20:00
Mos Nicolae astronomia si meteorologia Legenda despre inceputul si sfarsitul iernii
ADVERTISEMENT

Legenda despre începutul și sfârșitul iernii este legată de Moș Nicolae. În popor se crede că iarna începe în noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci când este prăznuit acest sfânt de către credincioși.

Sezonul sărbătorilor de iarnă începe cu Sfântul Nicolae și se termină de Sfântul Ion, prăznuit pe 7 ianuarie.

ADVERTISEMENT

Moș Nicolae: astronomia și meteorologia. Care este legenda despre începutul și sfârșitul iernii

Sărbătoarea de Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante din calendarul ortodox. Este cunoscută mai ales pentru noaptea de 5 spre 6 decembrie, atunci când se spune că vine Moș Nicolae.

Sărbătoarea de Moș Nicolae aduce iarna, așa cum spune legenda populară. Sân-Nicolae este un bătrân cu barba albă, care vine pe un cal alb. Sfântul Ion va veni pe un cal negru pentru a întoarce iarna, potrivit credinței.

ADVERTISEMENT

Se crede că Moș Nicolae își scutură barba în noaptea de 5 spre 6 decembrie și că trebuie să ningă. Dacă nu ninge, se spune că Moș Nicolae a întinerit.

Acest sfânt mai este cunoscut ca Sân-Nicoară în credința populară. Se spune că Sfântul Nicolae este cel care păzește Soarele.

ADVERTISEMENT

„Soarele e pus de Dumnezeu să lumineze pământul, dar el, îngrozit de răutăţile câte le vede pe pământ şi sătul de acelaşi drum veşnic, întruna vrea să fugă şi să scape de vederea pământului.

Aşa cum umblă el de-a curmezişul peste pământ, de la răsărit spre sfinţit, tot îşi schimbă drumul şi fuge cu răsărirea, când spre miază-zi, când spre miază-noapte, că doară-doară va putea ajunge odată să facă sfârşit pământului şi el să stea să se odihnească pe cer şi să nu mai aibă de încunjurat pământul.

ADVERTISEMENT

Iar sfârşitul pământului va fi atunci când soarele va ajunge să răsară de la sfinţit şi să sfinţească la răsărit, adică tocmai întors de cum e astăzi.

Dar Dumnezeu nu voiește lucrul acesta și de aceea a pus strajer la miază-noapte pe Sân-Nicoară si la miază-zi pe Sân-Toader, ca să ție calea soarelui și să-l abată din cale”, scria George Coșbuc, citat în volumul „Sărbătorile de toamnă şi postul Crăciunului” (1914), scris de Tudor Pamfile.

Alte tradiții și superstiții de Sfântul Nicolae

O altă credință populară este legată de nuielușa pe care Sfântul Nicolae o aduce copiilor care nu au fost cuminți. Se spune că dacă acea nuielușă, care întotdeauna era din măr, era pusă în apă și înflorea până la Crăciun, atunci Sfântul a ajutat la iertarea celui care i-a oferit crenguța.

Sfântul Nicolae mai este cunosc drept protector al celor care au fost acuzați pe nedrept, dar și al văduvelor, orfanilor, comercianților, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor, marinarilor, soldaților, dar mai ales al copiilor.

Cei care au momente de cumpănă îl pot invoca pe Sfântul Nicolae („Ajută-mi, Niculae!”), care poate săvârși miracole.

Sfântul Nicolae le amintește oamenilor că trebuie să facă fapte bune pentru ca spiritul lor să le fie recunoscător. Faptele bune vor fi răsplătite, până la urmă.

ADVERTISEMENT