Rusia a dezmințit joi acuzațiile de ingerință în alegerile prezidențiale din România, cu trei zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru Cortoceni, crucial pentru viitorul european al țării.
Rusia a dezmințit, prin vocea purtătoarei de cuvânt a ministerului de Externe, Maria Zaharova, acuzațiile de ingerință în campania și alegerile prezidențiale din România, stat membru al UE și NATO, care ar putea fi câștigate de un candidat de extremă dreapta opus ajutorului european pentru Ucraina și critic al UE și NATO, Călin Georgescu.
„Respingem ferm toate atacurile ostile, pe care le considerăm total nefondate”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, denunțând „acuzații din ce în ce mai absurde” la adresa Moscovei, scrie Le Figaro. Miercuri, autoritățile române au declasificat documente CSAT care detaliază manevre de destabilizare ale Moscovei care amintesc de tehnicile folosite de Rusia și la alegerile din alte țări.
Rețeaua de socializare TikTok, pe care a făcut campanie candidatulului extremei drepte Călin Georgescu, clasat pe primul loc în primul tur de scrutin prezidențial, a fost pusă în discuție. Compania a declarat pentru AFP că nu are „nici o dovadă că o campanie coordonată a avut loc pe platformă până în prezent”.
La rândul ei, Maria Zaharova a denunțat un climat de „isterie antirusească fără precedent”, făcând apel la autoritățile române să „înceteze să umfle ‘amenințarea rusă’ pentru a manipula opinia publică”.
Duminică are loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din România, un scrutin considerat de observatori drept crucial pentru viitorul acestei țări cu aproape 20 de milioane de locuitori, la granița cu Ucraina, care se confruntă din 2022 cu un asalt rus la scară largă, scrie ziarul francez.
Candidatul extremei drepta Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a luat pe toată lumea prin surprindere atunci când a ieșit învingător în primul tur, la 24 noiembrie. Un obișnuit al discursurilor naționaliste cu aer mistic, Călin Georgescu pune „parteneriatul” cu Statele Unite în fruntea listei sale de priorități.
Deși în trecut și-a afișat admirația pentru președintele rus Vladimir Putin, Călin Georgescu evită acum să răspundă întrebărilor despre viziunea sa asupra liderului de la Kremlin, care a devenit un paria Occidentului din 2022.
Critic al UE și al NATO, Călin Georgescu se opune ajutorului pentru Ucraina și pledează înainte de toate pentru căutarea „păcii”. Confruntate cu aceste provocări, Statele Unite au avertizat deja România cu privire la „consecințele negative grave” ale unei eventuale îndepărtări de Occident, într-un moment în care Bucureștiul a devenit un pilon-cheie al NATO, găzduind peste 5.000 de soldați și sistemul antirachetă al Alianței Nord Atlantice.