News

Moscova, iritată de dorința Poloniei de a găzdui arme nucleare ale SUA. „Au apărut figuri care încearcă să se joace cu subiectul armelor nucleare”

După ce a amenințat în mod repetat utilizarea armelor nucleare în Ucraina, Moscova se arată iritată de dorința Poloniei de a găzdui armament nuclear al SUA
30.10.2022 | 14:05
Moscova iritata de dorinta Poloniei de a gazdui arme nucleare ale SUA Au aparut figuri care incearca sa se joace cu subiectul armelor nucleare
Serghei Lavrov, critici pentru Polonia și SUA. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a catalogat ca „îngrijorătoare” dorința Poloniei de a avea pe teritoriul său armament nuclear al Statelor Unite.

Moscova, iritată de acțiunile Poloniei

Declarațiile ministrului de externe rus au fost făcute în cadrul unui interviu acordat pentru un program documentar cu privire la criza rachetelor din Cuba, realizat de un post de televiziune rus, și citate de TASS.

ADVERTISEMENT

„Polonia cere să fie un ‘candidat’ pentru ca americanii să-și plaseze și acolo bombele nucleare. Această situație este foarte îngrijorătoare”, a subliniat Serghei Lavrov.

Ministrul de externe rus a susținut că în acest moment o nouă generație de politicieni occidentali încearcă să se ‘joace’ în mod iresponsabil cu subiectul armelor nucleare.

ADVERTISEMENT

„În Europa au apărut figuri care încearcă să se ‘joace’ cu subiectul armelor nucleare într-o manieră destul de iresponsabilă”, a mai declarat Lavrov.

Rusia și amenințările nucleare la adresa Occidentului

Încă de la declanșarea războiului din Ucraina, Vladimir Putin a amenințat țările occidentale cu un răspuns nuclear în cazul unei intervenții directe. Cea mai recentă amenințare de acest tip a venit după ceremonia pusă în scenă la anexarea a patru regiuni din Ucraina, susținând că orice atac asupra teritoriului rusesc va determina un răspuns nuclear.

ADVERTISEMENT

Amenințările dictatorului rus nu s-au concretizat în contextul în care Washingtonul a transmis că orice uz de armament nuclear va determina un răspuns militar al Pentagonului.

În fapt, amenințările repetate ale Rusiei cu privire la utilizarea armelor nucleare sau a unui atac asupra altor state NATO, au ridicat încă din luna mai posibilitatea desfășurării armamentului nuclear al SUA în Polonia. Această măsură a fost indicată chiar de către ambasadorul american în Polonia, Georgette Mosbacher.

ADVERTISEMENT

Și atunci Kremlinul a criticat statele occidentale, susținând că mutarea armamentului nuclear din Germania în Polonia ar reprezenta o încălcare a acordurilor semnate de Rusia și NATO în 1997.

“În ceea ce privește posibilitatea desfășurării armelor nucleare americane din Germania în Polonia, aceasta ar fi o încălcare directă a Actului Fondator NATO-Rusia, în care alianța s-a angajat să nu amplaseze arme nucleare pe teritoriul noilor săi membri, nici la acel moment, nici în viitor. Așadar, mă îndoiesc că aceste proceduri vor fi lansate în termeni practici”, a spus atunci Lavrov.

ADVERTISEMENT