News

Moscova, măsură radicală în pandemie. Vaccinul, obligatoriu pentru angajații care vor să-și păstreze locul de muncă

Moscova ia măsuri extrem de dure pentru a lupta cu pandemia. Astfel, vaccinul a devenit obligatoriu pentru angajații care vor să-și păstreze locul de muncă.
30.06.2021 | 07:51
Moscova masura radicala in pandemie Vaccinul obligatoriu pentru angajatii care vor sasi pastreze locul de munca
ADVERTISEMENT

Rusia este lovită sever de un nou val al pandemiei de Covid-19. În ultimele zile, numărul cazurilor a trecut frecvent de 20.000 de infecții, iar recent s-a înregistrat și un nou record al deceselor: 652 în 24 de ore.

Moscova impune vaccinul obligatoriu pentru angajații care vor să-și păstreze locul de muncă

În aceste condiții, autoritățile din Moscova iau decizii radicale pentru a ameliora situația. În ciuda faptului că vaccinarea a rămas voluntară, muncitorii din Capitală care lucrează cu publicul se simt nevoiți să se imunizeze, dacă își doresc să-și păstreze jobul.

ADVERTISEMENT

În continuare, Kremlinul afirmă că vaccinarea este voluntară. În realitate însă, autoritățile din Moscova au implementat politici care practic nu oferă prea multe de ales angajaților ce lucrează cu publicul, scrie CNN.

Dat fiind faptul că se confruntă cu o rată a imunizării extrem de scăzută, autoritățile din Capitala rusă au anunțat în urmă cu o săptămână că 60% din angajații din sectorul serviciilor trebuie să se vaccineze până pe 15 iulie cu cel puțin o doză a unuia dintre vaccinurile anti-Covid aprobate în Rusia.

ADVERTISEMENT

”Vaccinarea rămâne voluntară”, spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, deși acesta spune că oricine poate refuza vaccinarea, persoanele în cauză își vor pierde locul de muncă dacă fac asta.

”Dacă un cetățean din oraș lucrează în sectorul serviciilor și a luat decizia de a nu se vaccina, el pur și simplu trebuie să înceteze să mai lucreze în acel sector.

ADVERTISEMENT

Și dacă vrea asta, el își va căuta un loc de muncă într-un alt loc care nu este legat de acele zone în care este impusă vaccinarea obligatorie”, explică Peskov.

Restricții severe la Moscova după explozia infecțiilor Covid-19

De luni, 28 iunie, locuitorii din Moscova sunt obligați să prezinte dovada vaccinării, un test PCR negativ sau o dovadă că au fost infectați cu coronavirusul în ultimele 6 luni pentru a putea intra în cafenelele și restaurantele orașului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile din Rusia au avut în ultima perioadă apariții constante în mass-media pentru a oferi actualizări despre evoluția pandemiei și situația care din nou se deteriorează rapid în întreaga țară.

Totodată, au început să reapară imagini îngrijorătoare pe platformele social media rusești, care arată suprasolicitarea spitalelor și a sistemului medical.

Rusia, o țară cu o populație de aproximativ de peste 144 de milioane de locuitori, a vaccinat până luni 23 de milioane de persoane cu cel puțin o doză a unuia dintre vaccinurile anti-Covid pe care le-a autorizat.

Numărul reprezintă aproximativ 11% din populație. Până luni autoritățile ruse au raportat 5.472.941 de infecții cu coronavirus și 133.893 de decese cauzate de Covid-19.

ADVERTISEMENT