News

Moscova renunță la Stația Spațială Internațională. Ce înseamnă retragerea Rusiei din proiectul dezvoltat împreună cu SUA

Retragerea Rusiei ar urma să încheie două decenii de cooperare în spațiu post-Războiul Rece dintre Statele Unite și Rusia, care au construit și operează în comun stația.
27.07.2022 | 18:15
Moscova renunta la Statia Spatiala Internationala Ce inseamna retragerea Rusiei din proiectul dezvoltat impreuna cu SUA
Stația Spațială Internațională orbitează în jurul Pământului din 1998 Foto: hepta
ADVERTISEMENT

După ce cursa către Lună s-a domolit, astronauții americani și sovietici au colaborat în spațiu pentru prima dată în 1975. Statele Unite și Rusia au continuat să lucreze împreună în spațiul cosmic, trecând dincolo de ostilitățile de pe Pământ, colaborarea lor culminând în anii 1990 când cele două națiuni au construit și au început să opereze împreună un laborator în spațiu.

Putin renunță la Stația Spațială Internațională

Viitorul acestei cooperări a devenit incert marți, când noul șef al agenției spațiale ruse a anunțat că Rusia va părăsi Stația Spațială Internațională după ce va expira angajamentul său actual la sfârșitul anului 2024.

ADVERTISEMENT

„Decizia de a părăsi stația după 2024 a fost luată”, a spus Yuri Borisov, care a fost numit luna aceasta să conducă Roscosmos, o corporație controlată de stat responsabilă de programul spațial al țării, relatează The New York Times.

Declarația a venit în timpul unei întâlniri dintre Borisov și președintele Vladimir Putin. Borisov i-a spus lui Putin că Rusia își va îndeplini angajamentele până în 2024 și își va concentra atenția către o stație spațială independentă care urmează a fi construită. „Cred că, până la acel moment, vom începe să formăm stația orbitală rusă”, a spus el.

ADVERTISEMENT

Odată cu creșterea tensiunilor dintre Washington și Moscova după invadarea în februarie a Ucrainei de către Rusia, oficialii ruși responsabili cu programul spațial, inclusiv Dmitri Rogozin, predecesorul lui Borisov, au făcut declarații în ultimele luni că Rusia plănuiește să plece.

Dar declarațiile lor au fost ambigue cu privire la momentul în care se va întâmpla sau dacă s-a luat o decizie finală.

ADVERTISEMENT

Dacă Rusia o va duce la bun sfârșit, ar putea accelera sfârșitul unui proiect pentru care NASA a cheltuit aproximativ 100 de miliarde de dolari în ultimul sfert de secol și ar putea declanșa confuzie asupra a ceea ce trebuie să se întâmple în continuare.

Stația spațială, un parteneriat cu Rusia, care implică și Canada, Europa și Japonia, este cheia pentru studierea efectelor imponderabilității și radiațiilor asupra sănătății umane – cercetare care este încă neterminată, dar necesară înainte ca astronauții să se îmbarce în călătorii mai lungi pe Marte.

ADVERTISEMENT

De asemenea, s-a transformat într-o zonă de testare pentru utilizarea comercială a spațiului, inclusiv vizite ale cetățenilor privați bogați și producția de fibre optice de înaltă puritate.

SUA nu au primit nicio notificare oficială din partea Rusiei

Un oficial de la Casa Albă a declarat că Statele Unite nu au primit nicio notificare oficială de la Rusia că se va retrage din stația spațială, deși oficialii au văzut comentariile publice.

„Explorăm opțiuni pentru a atenua orice impact potențial asupra ISS dincolo de 2024, dacă Rusia chiar se retrage”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat în timpul unei conferințe de marți: „înțeleg că am fost luați prin surprindere de declarația publică care a apărut” și a adăugat că anunțul Rusiei este „o evoluție nefericită”.

Bill Nelson, administratorul NASA, a declarat marți că „NASA se angajează să funcționeze în siguranță a Stației Spațiale Internaționale până în 2030”.

Timp de aproape jumătate de secol, începând cu o întâlnire a astronauților americani și sovietici pe orbită în 1975 în timpul misiunii Apollo-Soyuz, cooperarea în spațiu a fost văzută ca o modalitate de a construi relații pozitive între cele două țări, chiar și atunci când tensiunile diplomatice au persistat.

Deceniile de colaborare spațială au suferit numeroase suișuri și coborâșuri în relațiile dintre Statele Unite și Rusia.

Din 1995 până în 1998, navetele spațiale ale NASA au acostat la stația spațială Mir din Rusia, iar astronauții americani au locuit pe Mir.

În 1994, președintele Bill Clinton a reformat eforturile de a construi Freedom, o stație spațială propusă de președintele Ronald Reagan cu un deceniu mai devreme, ca Stație Spațială Internațională, iar Rusia a fost adăugată ca unul dintre principalii participanți.

Decizia de a construi ISS, un simbol al cooperării americano-ruse post-Război Rece

Decizia a fost un simbol al cooperării post-Război Rece dintre cele două superputeri spațiale ale lumii, care au concurat pentru a lansa rachete și astronauți pe orbită în fazele tensionate ale competiției lor globale și s-au implicat ulterior în cursa pentru Lună care a dus la aterizarea lui Apollo din anii 1960 și anii 1970.

Dar factorii de decizie americani din anii 1990 au făcut, de asemenea, un calcul rece conform căruia construirea stației spațiale ar oferi de lucru inginerilor de rachete ruși care altfel ar fi putut vinde expertiza lor considerabilă țărilor care căutau să construiască rachete, precum Coreea de Nord.

Primul modul al stației a fost lansat în 1998, iar astronauții locuiesc acolo din 2000. Coechipieri ruși și americani au zburat împreună în capsule Soyuz și navete spațiale pentru călătorii pe orbită de la Cosmodromul Baikonur și Centrul Spațial Kennedy.

Au împărțit mesele și sărbătorile și au colaborat la repararea și întreținerea stației.

Oficialii NASA, care doresc să extindă operațiunile stației spațiale până în 2030, și-au exprimat încrederea că Rusia va rămâne, în ciuda schimbărilor recente în relația politică mai largă.

În cea mai mare parte, operațiunile pe stația spațială au continuat fără întreruperi. În martie, Mark Vande Hei, un astronaut NASA, s-a întors pe Pământ într-o capsulă rusească Soyuz, așa cum era planificat.

NASA și Roscomos tocmai au încheiat un acord care le-ar oferi astronauților ruși locuri pe nave spațiale construite în America, în schimbul posibilității ca astronauții NASA să ajungă pe orbită la bordul rachetelor rusești Soyuz.

Cu toate acestea, luna aceasta, NASA a criticat puternic Rusia după ce Roscosmos a distribuit fotografii cu cei trei astronauți ruși de pe stația spațială ținând steaguri ale separatiștilor susținuți de Rusia în două provincii ale Ucrainei.

Rusia ar putea vinde partea sa de stație

Cât timp ar putea funcționa stația fără implicarea Rusiei este incert. Avanpostul aflat pe orbită este format din două secțiuni, una condusă de NASA, cealaltă de Rusia. Cele două sunt interconectate. O mare parte din energia din partea rusă provine de la panourile solare ale NASA, în timp ce rușii oferă propulsie pentru a ridica periodic orbita.

Este posibil ca Rusia să fie dispusă să-și vândă jumătatea din stație NASA sau unei companii private. NASA analizează, de asemenea, dacă navele spațiale americane ar putea prelua unele dintre sarcinile de ridicare a orbitei stației spațiale.

Dar, din cauza locației porturilor de andocare ale NASA, vehiculele americane ar fi mai puțin potrivite pentru ajustarea orientării stației spațiale.

Rusia are planuri pentru propria sa stație spațială, dar Roscosmos nu are fondurile pentru a face acest lucru de ani de zile. După scoaterea din uz a navetelor spațiale din SUA în 2011, NASA a fost nevoită să cumpere locuri pe rachetele Soyuz, oferind un flux constant de bani rușilor.

Aceste venituri au dispărut după ce SpaceX a început să ofere transport pentru astronauții NASA în urmă cu doi ani. Rusia a pierdut surse suplimentare de venituri ca urmare a sancțiunilor economice care au împiedicat companiile europene și ale altor țări să lanseze sateliți pe rachetele sale.

Rusia își dorește o intensificare a cooperării cu programul spațial al Chinei

Rusia caută, de asemenea, să coopereze mai mult cu programul spațial al Chinei, care a lansat duminică un modul de laborator pe care să îl adauge la stația sa spațială, Tiangong. Dar Tiangong nu se află pe o orbită care să poată fi atinsă de pe rampele de lansare ale Rusiei, iar multe dintre discuțiile dintre cele două țări s-au concentrat pe cooperarea în explorarea lunii.

Nu cu mult timp în urmă, Statele Unite au fost cele care au vrut să pună capăt proiectului Stației Spațiale Internaționale după 2024.

În 2018, administrația Trump a propus încetarea finanțării federale pentru stația spațială, sperând să-și mute astronauții pe stații comerciale. Această inițiativă a încetat un an mai târziu, când NASA și-a mutat atenția către accelerarea planurilor de trimitere a astronauților înapoi pe Lună.

NASA încă încearcă să lanseze o piață pentru viitoarele stații spațiale comerciale. În decembrie, a atribuit contracte în valoare totală de 415,6 milioane de dolari către trei companii — Blue Origin, Nanoracks și Northrop Grumman pentru a-și dezvolta proiectele.

Ce se întâmplă cu ISS dacă proiectul ia sfârșit?

Cu toate acestea, Paul Martin, inspectorul general al NASA, a avertizat că, chiar dacă Stația Spațială Internațională continuă până în 2030, înlocuitoarele sale comerciale ar putea să nu fie gata la timp și ar putea exista un decalaj în care NASA nu are un laborator în orbită pentru a efectua cercetări, în special asupra efectelor pe termen lung asupra sănătății ale gravitației zero și radiațiilor asupra astronauților.

Dacă decizia Rusiei duce la abandonarea ISS, atunci China ar putea deține singura stație spațială pe orbită. China s-a oferit să zboare cu astronauți din alte națiuni către Tiangong. Astronauții de la Agenția Spațială Europeană s-au antrenat deja cu astronauți chinezi. În general, agenției NASA îi este interzis să lucreze direct cu China.

Renunțarea la ISS ar putea evidenția, de asemenea, o altă problemă nerezolvată: cum arunci în siguranță ceva care este de dimensiunea unui teren de fotbal și cântărește peste 453 de tone.

Într-un raport lansat în ianuarie, NASA a discutat despre un plan de a împinge stația în atmosferă, astfel încât orice ar supraviețuit reintrării să se prăbușească în Oceanul Pacific. Logistica detaliată nu a fost încă elaborată.

ADVERTISEMENT
Tags: