News

Moscova vrea să organizeze un referendum în Mariupol pentru alipirea orașului la Rusia, acuză oficialii ucraineni

Oficialii ucraineni susțin că Moscova vrea să organizeze un referendum în Mariupol pentru alipirea orașului, unde încă se mai duc lupte în combinatul Azovstal, la Rusia
15.05.2022 | 11:39
Moscova vrea sa organizeze un referendum in Mariupol pentru alipirea orasului la Rusia acuza oficialii ucraineni
Rusia ar căuta alipirea orașului Mariupol printr-un referendum. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Un consilier al primarului orașului Mariupol, acolo unde încă se mai duc lupte cu forțele ucrainene din combinatul Azovstal, susține că Moscova vrea să organizeze un referendum pentru alipirea localității la Rusia.

Referendum pentru alipirea Mariupolului la Rusia

Petro Andriuşcenko, consilier al primarului din Mariupol, a spus că mai multe surse din rândul celor care au rămas în oraș au precizat că se pregătește organizarea unui referendum pentru alipirea la Rusia, scrie The Guardian. Moscova ar vrea să organizeze acest proces chiar dacă locuitorii nu au apă și mâncare.

ADVERTISEMENT

Potrivit oficialului ucrainean, care a părăsit orașul și lucrează din exil, anunțul privind organizarea unui referendum ar putea fi făcut duminică, deși nu există deocamdată secții de votare.

„Avem informații că autoritățile ruse pregătesc un referendum și ar putea anunțat chiar mâine (duminică – n.r.), dar nu știm încă dacă se va întâmpla. Vedem însă că are loc o integrare a Mariupolului în sistemul rusesc – sistemul de educație, sistemul bancar”, a declarat Petro Andriuşcenko pentru publicația The Observer.

ADVERTISEMENT

Anunțul privind organizarea unui astfel de referendum vine în contextul în care zilele trecute autoritățile din regiunea separatistă Osetia de Sud au anunțat că marți vor organiza un vot similar privind alipirea la Rusia.

„Am făcut pasul fatidic, mergem acasă, mergem în Rusia. A venit momentul să ne unim odată pentru totdeauna. Osetia de Sud şi Rusia vor fi împreună. Este începutul unei mari noi istorii”, a declarat sâmbătă preşedintele interimar Anatoli Bibilov.

ADVERTISEMENT

Mariupolul încă rezistă în fața rușilor

Ruinele rămase din Mariupol, un oraș port, ce înainte de război avea o populație de 400.000 de oameni, sunt în mare parte ocupate de Rusia. Totuși deși până la 2.000 de soldați ucraineni încă rezistă în combinatul Azovstal, situat de lângă port, în ciuda faptului că orașul a fost asediat de armata rusă încă din primele zile ale invaziei.

Planul inițial al Moscovei de a ocupa întreg teritoriul Ucrainei a eșuat după ce au pierdut bătălia de la Kiev. De atunci, Kremlinul s-a concentrat pe asigurarea unei porțiuni de pământ în jurul estului și sud-estului țării.

ADVERTISEMENT

Însă armata rusă a reușit să cucerească o serie de teritorii în regiunea Donbas, iar situația pare din ce în ce mai gravă pentru soldații rămași prinși în oțelăria Azovstal.

Vorbind la o conferință de presă la Kiev, Natalia Zarytska, soția lui Bogdan Sements, care se numără printre cei prinși în oțelărie, a cerut Chinei să intervină și să ajute la eliberarea militarilor rămași.

„Liderii puternici nu pot sta deoparte când există răul. După toate aceste negocieri, există o persoană în întreaga lume pe care Vladimir Putin i-ar fi greu să o refuze. Sperăm ca Beijingul să poată lua decizii dificile pentru bine. Îi cerem stimatului Xi Jinping să-și exprime dragostea și grija față de valorile globale și înțelepciunea estică și să se alăture procesului de salvare a apărătorilor lui Mariupol”, a spus aceasta.

Atât președintele Zelenski cât și consilierii președintelui Erdogan au declarat recent că poartă negocieri cu Moscova pentru evacuarea soldaților răniți din combinatul Azovstal, însă, până în acest moment, nu a existat un răspuns din partea Kremlinului.

ADVERTISEMENT