Life

Moșii de toamnă 2020. Ce este bine să faci și ce este interzis de Sâmbăta Morților

30.10.2020 | 17:04
Moșii de toamnă 2020. Ce este bine să faci și ce este interzis de Sâmbăta Morților
Moșii de toamnă 2020 se prăznuiesc în acest an pe data de 31 octombrie
ADVERTISEMENT

Moșii de toamnă din 2020 se vor prăznui în ultima sâmbătă din luna octombrie. Credincioșii din întreaga țară au ca obicei să meargă și la cimitir, unde le aprind o lumânare celor trecuți la cele veșnice. 

Sărbătoarea Moșilor de toamnă mai e cunoscută și ca Sâmbăta Morților și are legătură cu foarte multe datini și obiceiuri pe care românii le respectă cu mare sfințenie.

ADVERTISEMENT

Moșii de toamnă reprezintă o sărbătoare foarte importantă, marcată și în calendarul creștin ortodox, fiind prăznuită pe data de 31 octombrie 2020. În acest an, oamenii dau de pomană de sufletul celor care au decedat și reprezintă și o zi de rugăciune pentru cei adormiți.

Moșii de toamnă 2020. Obiceiuri interzise de Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă din 2020 mai marchează și începerea postului Nașterii Mântuitorului. Această zi la fel de importantă din punct de vedere religios și spiritual va fi marcată pe data de 15 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Creștinii trebuie să se roage în aceată sâmbătă pentru ca cei adormiți să primească harul care îi va reveni fiecăruia în parte în ziua în care s-a născut Mântuitorul, potrivit celor de la știrilekanald.ro. În această zi considerată sfântă există și câteva obiceiuri interzise.

Cei care își doresc să ofere lucruri sau alimente de pomană trebuie să știe că de Sâmbăta Morților nu se dau țigări sau alcool. Gospodinele sunt cele care pregătesc din timp cele cuviincioase, precum colivă, lumâmări, colaci sau tâmâie, pentru a putea să le ducă la slujba religioasă desfășurată și de Moșii de toamnă.

Pregătirile pot să înceapă încă de pe 30 octombrie, adică de ajunul săbărorii foarte importante. Este considerat un mare păcat dacă nu sunt puse în ordine toate lucrurile pentru mersul la biserică, încă de cu seară.

ADVERTISEMENT
Moșii de toamnă 2020. Ce este bine să faci și ce este interzis de Sâmbăta Morților
Creștinii trebuie să evite să ofere alcool de pomană în Sâmbăta Morților

Sfinții Părinți au fost cei care au rânduit ca ultima sâmbătă ce urmează înainte de luna noiembrie să fie una pentru pomenirea celor adormiți. A fost ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, pentru eliberarea celor drepți.

În această zi de 31 octombrie, cei care vor merge la Biserică trebuie să știe că bărbații sunt cei care stau în partea dreaptă, iar femeile în stânga, pe timpul Sfintei Liturghii.

Se pot da de pomană diverse alimente și orice fel de mâncare gătită acasă, dar trebuie evitate țigările și alcoolul, fiind considerate vicii, în orânduirea creștină. Se împart preparatele celor nevoiași, dar și cunoscuților, pentru sufletul celor dragi care au trecut la cele drepte. Se mai aduc tâmâie, un prosop, dar și cărbuni.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri