Life

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbătă Morților. Ce se dă de pomană

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri de Sâmbătă Morților. Ce se dă de pomană în această zi și ce trebuie să știe credincioșii.
01.06.2023 | 23:04
Mosii de vara 2023 Traditii si obiceiuri de Sambata Mortilor Ce se da de pomana
Sâmbătă Morților 2023. Ce se dă de pomană. Foto Trinitas
ADVERTISEMENT

Moșii de vară 2023. Ce tradiții și obiceiuri sunt legate de Sâmbăta Morților și ce trebuie să dea de pomană credincioșii pentru sufletele celor adormiți.

Sâmbătă Morților 2023. Ce se dă de pomană

Sâmbăta Morților are loc pe 3 iunie. Aceasta sărbătoare mai este numită și Moșii de vară 2023. De Moșii de vară, oamenii își amintesc de cei care au trecut într-un loc mai drept. Aceștia aduc pachete cu alimente și neapărat colivă.

ADVERTISEMENT

În unele zone ale țării se dăruiesc inclusiv vase din lut sau farfurii pline cu orez cu lapte. Gospodinele mai împart și câte o cană sau un pahar nou cu o lumânare aprinsă.

Pe vremuri se credea faptul că sufletele zboară de la Joia Mare timp de 50 de zile și se întorc în mormânt în Sâmbăta Rusaliilor. 

ADVERTISEMENT

O tradiție foarte importantă legată de Moșii de vară este împodobirea mormintelor. Acestea sunt curățate și le sunt puse flori de tei care au înflorit deja dar și frunze de nuc.

Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri

Credința este aceea că sufletele care zburdă prin văzduh se vor întoarce doar în funcție de bogăția ofrandelor date. Se spune că în Sâmbăta Morților nu este bine să mergi seara la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri. Se spune că acolo zac duhurile rele.

ADVERTISEMENT

O altă tradiție legată de această zi arată că femeile nu trebuie să tricoteze și nici să toarcă. Se spune că dacă ele vor face acest lucru, colacii dați de pomană nu vor mai ajunge la persoanele dragi.

Se mai spune că pomana trebuie să fie caldă în această zi pentru că acest în acest fel cei adormiți se vor sătura. Credincioșii pot să aducă inclusiv cireșe la binecuvântare în timpul slujbei.

ADVERTISEMENT

Tocmai de aceea, Moșii de vară se mai numesc și moșii de cireșe în unele zone. Tot în această zi tradiția spune că ar fi bine să se dea de pomană ceapă verde și usturoi. Dacă se face acest lucru vor crește toate bucatele din grădina celor care le-au dat.

ADVERTISEMENT