Costel Corduneanu a decedat pe 15 aprilie 2024, cu opt zile înainte să împlinească 55 de ani. Liderul clanului interlop Corduneanu a murit la Spitalul din Târgu-Mureș, unde se afla internat de mai multe săptămâni, în urma unor complicații apărute la inimă. El a fost înmormântat la cimitirul Eternitatea din Iași, orașul său natal.
Cu puțin timp înainte să moară, Costel Corduneanu a fost implicat, ca reclamant, într-un dosar înregistrat pe 9 octombrie 2023 la Judecătoria Iași. Pârâți figurează Parchetul de pe lângă ICCJ – DIICOT, Parchetul de pe lângă ICCJ – DIICOT – Serviciul teritorial Iași, dar și Daniel Florescu.
Acesta din urmă este un afacerist care a reclamat la DIICOT faptul că clanul Corduneanu i-a solicitat sume de bani sub forma unor taxe de protecţie, prin ameninţări, intimidare, producerea de daune şi chiar agresiuni fizice. În 2010, instanța a decis ca Corduneanu să-i plătească lui Florescu 8.000 de euro daune morale, punând sechestru aisgurător pe un bun imobil al lui Corduneanu.
Astfel, obiectul dosarului de la Judecătoria Iași este “acțiune în constatare – radiere carte funciară”, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. Ultimul termen din dosar de dinaintea morții lui Corduneanu a fost pe 18 martie 2024. Apărătorul ales al lui Corduneanu a solicitat respingerea excepțiilor invocate de pârâţi, raportat la înscrisurile depuse la dosarul cauzei şi raportat şi la împrejurarea că DIICOT – Serviciul teritorial Iași, care a fost investit de către structura centrală, a instituit şi apare ca titular al sechestrului înscris la Cartea Funciară.
Pentru justa soluţionare a cauzei, instanţa a pus în discuţie oportunitatea emiterii unei adrese către OPCI Iași, cu solicitarea de a depune documentaţia care a stat la baza efectuării înscrierii în Cartea Funciară– sechestru asigurător, prin încheierea registratorului de carte funciară nr. 5341/22.01.2010. Primul termen al dosarului de după decesul lui Costel Corduneanu a fost programat pe 13 mai 2024, menționându-se că reclamantul a depus extrasul de carte funciară.
De asemenea, avocatul a prezentat certificatul de deces al reclamantului Costel Corduneanu, decedat în timpul procesului, dar și certificatul de moştenitor nr. 53/2024. OCPI Iași a depus încheierea din 27.01.2010 din dosarul nr. 5341/22.01.2010 şi copie a ordonanţei de luare a măsurilor asiguratorii din 21.01.2010. S-a solicitat judecarea cauzei în lipsa părţilor.
Reprezentantul convenţional al lui Corduneanu a solicitat introducerea în cauză a moştenitorilor defunctului, depunând la dosar şi împuternicire avocaţială pentru aceştia. Având în vedere înscrisurile depuse la acest termen de judecată (copii ale certificatului de deces al reclamantului şi a certificatului de moştenitor nr. 53/2024) şi precizările formulate oral de către reprezentantul convenţional al reclamantului, instanţa a menționat că urmează să amâne judecarea cauzei în vederea introducerii în cauză, în calitate de reclamanţi, a moştenitorilor reclamantului decedat.
Aceștia sunt cei trei copii ai lui Costel Corduneanu, dar și soția acestuia, Maria Grațiela. De atunci, dosarul a avut mai multe termene amânate, iar verdictul a fost dat pe 17 octombrie 2024, la aproape 6 luni de la decesul interlopului, reprezentând o victorie pentru moștenitorii lui Corduneanu. Instanța a respins excepţia lipsei capacităţii procesuale de exerciţiu a DIICOT – Serviciul teritorial Iaşi şi excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâţilor DIICOT – Structura centrală şi DIICOT – Serviciul teritorial Iaşi, invocată de pârâţi prin întâmpinare, ca neîntemeiate.
Instanța a admis în parte cererea de chemare în judecată formulată de moștenitorii lui Costel Corduneanu în contradictoriu cu pârîții Daniel Florescu, Parchetul Iași și DIICOT. Instanța a constatat stingerea prin prescripţie extinctivă a dreptului de a cere executarea silită a sumei de 8.000 euro, stabilită în sarcina reclamantului Corduneanu Constantin cu titlu de despăgubiri morale în favoarea pârâtului Florescu Daniel, se menționează în dosarul consultat de FANATIK.
Această decizie fusese dată dată prin sentinţa penală nr. 25/10 martie 2016, pronunţată de Tribunalul Maramureş în dosarul nr. 4183/100/2010, definitivă prin Decizia penală nr. 92/2020 din 30 ianuarie 2020, a Curţii de Apel Cluj, pronunţată în dosarul nr. 4183/100/2010. De asemenea, instanța a respins cererea de radiere din Cartea Funciară 121572-C1-U4 Iaşi a notării privind instituirea sechestrului asigurător prin ordonanţa nr. 10D/P/2008 din 21.01.2010 emisă de Parchetul de pe lângă ICCJ-DIICOT-ST Iaşi.
Judecătoria Iași a luat act de faptul că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată în prezenta cauză. Părțile din dosar au avut drept drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea prezentei hotărâri. Parchetul de pe lângă ICCJ, DIICOT Iași și Daniel Florescu nu au formulat apel, astfel că procesul a fost câștigat definitiv de moștenitorii lui Costel Corduneanu.