News

Ziua revanșei pentru PSD și USR. Guvernul lui Florin Cîţu a căzut. Marcel Ciolacu: „Putem avea alegeri anticipate în martie”/ Orban: „Promisiunile lui Cîțu s-au dovedit a fi minciuni”

Guvernul condus de către Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură.
05.10.2021 | 12:00
Florin Cîțu a fost demis de către Parlament prin moțiune de cenzură/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT
05-10-2021
13:48

Dacian Cioloș este dispus să negocieze cu PNL

Președintele USR Dacian Cioloș a spus că partidul său va da curs unei invitații din partea PNL pentru formarea unui eventual guvern. „Singura formulă în care USR poate să intre este cu PNL și UDMR, dar cu un alt premier decât Florin Cîțu”, a spus Cioloș. „Altă variantă a USR este rămânerea în opoziție”, a precizat liderul USR.

Pe de altă parte, cei de la USR așteaptă ca liberalii să-și clarifice poziția legată de viitorul guvern, mai exact premierul pe care îl propun și configurația politică. „Firesc este ca primul pas să fie făcut de PNL dacă își dorește o coaliție cu USR-PLUS. Dacă PNL ne propune să facem o discuție, o putem avea înainte de a merge la Cotroceni. Dacă nu, vom vedea care este soluția pe care domnul președinte o propune și, în funcție de asta, vom lua o decizie”, a declarat Dacian Cioloș.

El a spus că eventualele discuții cu PNL se vor referi nu doar la viitorul prim-ministru, ci și la implementarea reformelor prevăzute deja în programul de guvernare și de modul de lucru în Executiv astfel încât să nu mai apară disfuncționalitățile care au dus la actuala criză politică. În ce privește formarea unui guvern de specialiști, ipoteză avansată de către PSD, Cioloș nu crede că aceasta este o soluție viabilă.

Dincolo de formula de guvern ca atare cel mai important lucru este programul de guvernare. Avem niște reforme amânate de fostul premier, avem PNRR-ul care prevede și el niște reforme acolo. Cel mai bine putem susține aceste reforme dacă suntem în guvern. Un guvern de tehnocrați nu este în radarul nostru. Eu am condus un asemenea guvern și știu câte limitări am avut”, a declarat Cioloș.

05-10-2021
13:29

Ludovic Orban cere refacerea coaliției PNL-USR-UDMR

Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban a afirmat că demiterea premierului rezultatul unor decizii greșite luate de către premierul Cîțu și cei din jurul său. „Florin Cîțu azi a rămas repetent la examentul parlamentar al moțiunii de cenzură. România este în plină criză pandemică, are nevoie de un guvern stabil care să se bazeze pe o majoritate parlamentară și care să aibă capacitatea să ofere soluții pentru problemele românilor. Odată încheiată această aventură a unor oameni care nu înțeleg nimic din politică și interesul public. Este necesară începerea negocierilor pentru o majoritate parlamentară stabilă. Soluția pe care am susținut-o încă de la 1 septembrie când s-a desfășurat criza, este una simplă aflată la îndemnâna PNL, USR, UDMR și a grupului minorităților naționale”, a declarat Orban după anunțarea rezultatului moțiunii.

Întrebat dacă este fericit pentru că moțiunea de cenzură a trecut, fostul președinte al PNL a răspuns: „Vi se pare că sunt fericit după ce munca mea de 30 de ani este aruncată pe apa sâmbetei de nişte aventurieri care nu înţeleg nimic din ceea ce înseamnă politică şi interes public?

În ce privește disponibilitatea sa de a-și asuma din nou conducerea Guvernului, Orban a spus: „Eu nu am fugit niciodată de răspundere. Sigur, nu depinde numai de mine.

Ludovic Orban l-a atacat și pe președintel Iohannis afirmând că atât acesta, cât și premierul demis nu și-au respectat promisiunile făcute la Congresul PNL din 25 septembrie. „Toate promisiunile făcute de Florin Cîțu și susținătorul său s-au dovedit minciuni. Iată că astăzi minciunile s-au devoalat”, a apreciat Orban. 

Acesta a spus că refacerea coaliției nu mai este posibilă dacă Florin Cîțu este desemnat din nou de către președinte întrucât atacurile la adresa USR din ședința de plen făcute de reprezentanții PNL au adâncit animozitățile.

Cei care au vorbit azi au arătat că nu minte politică nici măcar pentru un consilier local. Florin Cîțu nu mai poate fi investit de actualul Parlament pentru că există o decizie a CCR – vă vorbește Stan pățitul că eu eram cel vizat – care a spus că un premier demis prin moțiune de cenzură nu poate fi propus din nou. Este evident pentu toată lumea că nu mai poate obține votul de învestitură mai ales că azi a arătat că nu-și mai dorește acest lucru prin atacuri în rafală la adresa USR”, a apreciat liberalul.

Orban nu a precizat clar dacă el și grupul de parlamentari liberali care îi este fidel va rămâne sau nu în PNL, însă a precizat că dacă se va încerca formarea unui guvern cu PSD sau se va încerca obținerea sprijinului PSD pentru un guvern minoritar el nu va fi parte a acelui proiect.

05-10-2021
12:32

Barna: „Sunt mai multe persoane în PNL care ar putea fi premier”

Fostul vicepremier Dan Barna a spus că USR este deschis la refacerea coaliției de guvernământ cu PNL, cu condiția ca Florin Cîțu să nu fie desemnat din nou drept candidat la funcția de prim-ministru.

Sper ca această criză să se rezolva cât mai repede cu un nou premier, dar ar putea să și dureze, în funcție de poziția președintelui și a PNL (…) Sunt mai multe persoane în PNL care ar putea avea o prestație decentă ca premier”, a declarat Barna.

USR vrea garanții că reformele din programul de guvernare care au fost blocate de către Florin Cîțu vor putea fi implementate ulterior. Decizia finală privind participarea la guvernare a USR ar urma să fie luată în funcție de rezultatul consultărilor de la Cotroceni.

În funcție de ce va decide președintele și va propune, ne vom poziționa și noi (…) Participăm cu responsabilitate, mergem și cu o alternativă de premier, cu toate variantele pe masă pentru a ieși cât mai repede din criză”, a precizat fostul lider al USR.

Pe de altă parte, acesta a exclus orice variantă în care USR s-ar putea alia la guvernare cu PSD sau AUR.

05-10-2021
12:11

Guvernul Cîţu a picat. Moţiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi

Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a trecut cu 281 de voturi pentru, 0 abţineri, 0 voturi împotrivă. Potrivit Constituției, guvernul lui Florin Cîțu este demis și nu va mai putea decât să administreze afacerile curente ale statului până la depunerea jurământului de către viitorul Guvern. 

Astfel, Guvernul nu mai are drept de inițiativă legislativă și nu mai poate adopta ordonanțe de urgență. Următorul pas este ca președintele Iohannis să convoace partidele politice la consultări în vederea desemnării viitorului candidat la funcția de prim-ministru.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, imediat după anunțul oficial al rezultatului votului, că este exclusă posibilitatea ca partidul său să susțină un guvern minoritar, fiind preferată opțiunea alegerilor anticipate, urmând ca până atunci să fie instalat un guvern de independenți.

Este exclus ca PSD să susțină în acest moment un guvern minoritar al PNL. Nu-mi propuneți să continuăm o soluție proastă și să avem alte așteptări. Este teoria idiotului. Am zis foarte clar: mergem cu un specialist și putem avea alegeri anticipate în luna martie”, a declarat Marcel Ciolacu.

05-10-2021
11:52

Moțiunea de cenzură a fost adoptată, potrivit numărătorii paralele

Moțiunea de cenzură a trecut de pragul de 234 de voturi favorabile, ceea ce înseamnă că guvernul Cîțu a fost demis. Numărătoarea este bazată pe voturile date de reprezentanții care susțin moțiunea. De altfel, secretarul Camerei Deputaților, Daniel Suciu, care face apelul nominal a spus de la tribună: „Moțiunea a trecut.”

05-10-2021
11:17

A început votarea moțiunii în Parlament

După dezbaterile pe marginea moțiunii, Parlamentul a intrat în procedură de vot. Potrivit Constituției, votul este secret cu bile. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 234 de voturi favorabile.

05-10-2021
11:03

Barna: „Dacă PSD susținea demiterea lui Cîțu acum o lună, acum aveam guvern”

Dan Barna a luat din nou cuvântul din partea USR pentru a riposta criticilor aduse partidului său de către Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu.

-„Dacă ipocrizia gălăgioasă ar fi ținut loc de bună guvernare, PSD ar fi condus România. Reprezentanții PSD își rupeau cămașa de grija față de România, dar nu vă împiedica nimeni acum o lună să susțineți demiterea lui Florin Cîțu și acum am fi avut guvern. În cele 8 luni de guvernare, miniștrii care au făcut bucăți de reformă au fost cei de la USR. Aceasta este realitatea. Să înțelegem că din discursurile pe care le-ați avut că trebuie să ne pregătim la un USL 2.0? Dl Grindeanu nu cred că există un trainer mai bun decât pentru dl. Cîțu decât dvs. După ce partidul propriu v-a scos cu ranga din Guvern, veți fi o resursă importantă pentru dl. Cîțu.

Din partea parlamentarilor fără afiliere politică, a vorbit Diana Șoșoacă care și-a încheiat scurtul discurs adresându-se primului-ministru cu cuvintele: „Get lost! (Dispari! – n.red.”)

05-10-2021
10:56

Claudiu Târziu (AUR): „A venit momentul să-l lăsăm pe Cîțu să zburde liber în lumea fantasmelor”

Copreședintele AUR se adresează plenului reunit al camerei Deputaților și Senatului:

-„Colegul George Simion avea dreptate să spună că nu ar merita să irosim niciun minut pentru a demonstra că un guvern condus de Florin Cîțu trebuia demis, dar suntem obligați la câteva observații și precizări. Prima este că astăzi jucăm într-o piesă de teatru absurd cu contribuția PSD, altminteri acest guvern era demis de acum o lună. Acest guvern nu mai are încrederea românilor pentru că și-a modificat componența politică inițială. Parlamentul a inveti un alt cabinet decât cel prezent azi aici.

-Dle Florin Cîțu, nu v-ați ridicat niciodată la nivelul demnității pe care o ocupați. Ați compromis-a anul trecut când patronul dv Klaus Iohannis v-a distribuit în rolul comic de prim-ministru imposibil de votat. Sperăm ca astăzi președintele să facă cele necesare pentru a ajunge la anticipate și pentru a ieși din criza multiplă în care ne-ați băgat de doi ani încoace, voi liberalii.

-CCR v-a făcut direct responsabil de boicotarea antidemocratică a moțiunii de cenzură inițiate de AUR și semnate de USR.

-A venit momentul să vă lăsăm să zburdați vesel în lumea fantasmelor, în lumea lui Superman și a personajelor de desene animate.

-Am fost guvernați 9 luni de zile de un magaloman iresponsabil. Se prăbușește țara, fraților, că este demis Cîțu. Dacă erați legionar, știți cum procedam… Așa doar cu cuvintele.

05-10-2021
10:28

Grindeanu: „Domnilor de la USR, ați fost complicii lui Florin Cîțu, nu victimele lui”

Iată principalele declarații ale prim-vicepreședintelui PSD, Sorin Grindeanu:

-„USR să-și asume public resposnabilitatea la dezastrul acestei guvernări și să votați moțiunea de cenzură. Moțiunea nu este doar despre Cîțu, este și despre voi, cei de la USR-PLUS, despre eșecul vostru de a administra țara, de promisiunile din opoziție de care s-a ales praful când ați urcat treptele de la Palatul Victoria”.

-„Ați uitat să vă dați jos de pe facebook, însă antreprenorii români au nevoie de măsuri concrete. Ați venit la putere promițând reforme majore în Sănătate, dar v-ați purtat cu bolnavii cornici ca și cum nu ar exista și pe mulți dintre ei i-ați condamnat la moarte. Vlad Voiculescu a avut ca prioritate mai degrabă privatizarea sistemului de sănătate. Nicio măsură nu a fost luată pentru ca bolnavii să nu mai moară arși în spitale. Domnilor de la USR, recunoașteți azi că ați fost complicii lui Florin Cîțu, nu victimele lui. Stimați colegi de la USR ați promis că veți construi autostrăzi într-un ritm nemaivăzut. Realitatea este cu totul alta: 35 de kilometri, domnule Drulă!”

-„Recunoașteți că reforma nu se face cu ranga, că isteria nu este soluția ca români să o ducă mai bine. Ați arătat întregii Europe cum poate fi refuzat PNRR-ul României în mod repetat. Nu v-a crăpat obrazul când experții europeni v-au spus că sumele pentru consultanță sunt nesimțite”.

-„V-ați despărțit de Cîțu când nu v-ați mai înțeles pe bani și pe funcții.”

05-10-2021
10:12

Dan Barna: „Puteați fi Superman, dar ați ales să fiți un banal Florin Cîțu”

Senatorul PNL Daniel Fenechiu le-a amintit parlamentarilor USR că din 8 domenii ciriticate în moțiunea de cenzură, patru au fost gestionate de către miniștrii USR.

-„Adoptarea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîţu în contextul actual este un act de majoră iresponsabilitate. Nu am văzut nicio opinie publică a celor care vor să îl demită pe Florin Cîţu că vor să guverneze, că vor ceva bun pentru români. Nu am văzut altceva decât o demagogie pură, o demagogie în care oameni care s-au oferit să se pronunţe direct în legătură cu măsurile Guvernului, care erau măsuri necesare chiar dacă au fost impopulare, nu au făcut altceva decât să pareze. Toţi parlamentarii responsabili astăzi vor vota împotriva acestei moţiuni”, a spus Fenechiu.

Dacă astăzi alegeţi să fiţi alături de PSD şi AUR e o alegere pe termen lung şi nu cred că vă reprezintă nici pe mulţi dintre voi, nici pe alegătorii voştri, pentru că România are nevoie de un guvern de dreapta, pentru că românii asta au votat”, a conchis senatorul PNL.

Dan Barna vorbește în numele grupurilor USR:

-„Ați distrus o coaliția cu un capital uriaș de încredere și cu speranța că am putea scăpa mai repede de pandemie. Ați avut buna noastră credință. În miercurea aceea în care ați decis să aruncați în aer stabilitatea țării v-am spus că aici vom ajunge. Noi ne respectăm cuvântul dat atunci. Suntem aici și vom vota moțiunea de cenzură.

-După mulți jokeri, Supermani, Lex Luthori, care au fost zeci de ani, chiar puteați să fiți Superman, dar ați ales să fiți un banal Florin Cîțu.

Copreședintele AUR George Simion și premierul Florin Cîțu/ Foto: Inquam Photos – George Călin

George Simion, copreședintele AUR, a refuzat să se adreseze plenului la dezbaterea moțiunii de cenzură. „Nu o să irosim nici măcar o secundă pe Florin Cîțu. La revedere”, a spus Simion.

05-10-2021
09:55

Marcel Ciolacu: „PNL a ajuns să miroasă a PNȚCD”

Marcel Ciolacu vorbește din partea grupurilor parlamentare ale PSD.

-„PSD a câștigat alegerile. Nu-mi aduc aminte ca românii să fi trimis stânga în opoziție. Stânga a fost trimisă în opoziție de către președintele Iohannis încălcând Constituția”

-„Dle Barna, la ultima moțiune erați alături de dl Cîțu și v-au căzut ochelarii. Sper ca azi să nu vă cadă și bilele. De vot.”

-„Timp de 9 luni v-ați bătut ca chiorii pentru șefia PNL. Dle Cîțu, prezidați un hoit politic. PNL a ajuns să miroasă a  PNȚCD”

-„Ați inaugurat valul 4 cu Congresul vostru de 5.000 de peneliști și acum aveți tupeul să ne cereți responsabiltiate și să ne băgați noii restricții. Ați distrus campania de vaccinare și acum îi faceți pe români proști că nu se vaccinează. Toți vă urăsc, nimeni nu vă mai crede. Nu sunteți fantastic, nu sunteți wow, ci doar total rupt de realitate. Ați ajuns cel mai detestat om din România.”

-„Nu avem nevoie de superoi închipuiți, ci de salarii și pensii decente, de căldură și apă caldă. Acest guvern a mințit, a furat, a distrus România. Joaca de-a Dumnezeu a domnului Cîțu cu viața românilor trebuie să înceteze. Dle Barna aveți șansa să vă spălați păcatele. Dacă regeretați cu adevărat, votați cu bilele la vedere moțiunea de cenzură.

Sursă foto: Inquam Photos – Octav Ganea

-„Florine, Superman, ai căzut în cap! Zboară acasă lin!”

05-10-2021
09:27

Premierul Florin Cîțu: „Moraliștii de la USR se alătură extremiștilor și pesediștilor”

Premierul Florin Cîțu se adresează plenului, luarea de cuvânt fiind precedată de huiduieli din partea parlamentarilor PSD. Iată principalele declarații ale primului-ministru:

-„Astăzi a murit moralitatea. moțiunea PSD este votată de USR. Așa-zișii moraliști se alătură extremiștilor și pesediștilor. USR s-au făcut frați cu extremiștii și neomarxiștii. Cu mine premier guvernarea nu este un joc de copii răsfățați.

-„Simt o nostalgie a USR pentru guvernul zero. It is not going to happen. Dragi români, cu regeret vă spun că ați votat un guvern bipolar care votează moțiunea îndreptată miniștrilor săi. Preferă să lase România fără guvern în plină criză sanitară. Responsabilitatea pentru ceea ce urmează este a USR. La PSD este de înțeles, că este un partid iresponsabil, dar USR achiesează la criticile aduse de PSD la adresa USR.

Premierul Florin Cîțu în banca ministerială/ Foto: Inquam Photos – George Călin

Cîțu citează din textul moțiunii de cenzură a PSD care aduce critici virulente la adresa miniștrilor USR, menționând domeniile care au fost gestionate de către partidul condus de Dacian Cioloș.

-„Incompetență la sănătate? PSD zice că da, eu zic că da, românii zic că da. USR spune că am avut la Sănătate un ministru incompetent. Am fost prea indulgent cu incompetența acestor miniștri. Trebuia să-i fi demis mai din timp pe toți. Am tolerat această echipă de incompetenți mai mult decât era cazul”.

-„Măcar azi este transparent USR față de români pentru că stă lângă PSD acolo unde îi este locul. Ce mă supără cel mai tare este că și-au bătut joc de sănătate. Au avut bani, au avut tot ce și-au dorit dar nu au pregătit valul 4. Prin fuga voastră ați arătat lașitate și iresponsabilitate!”

-„Foarte bizar cum ceea ce USR numea ieri penali, azi au devenit parteneri. V-a fost fircă să vă asumați guvernarea așa că ați găsit un amic comun, pe mine. Nu au mai contat promsiunile din campanie, i-ați dezamăgit pe români. Politica din România este pentru români, iar ei nu vor uita niciodatăă că ați acționat pentru interesul vostru în detrimentul lor. Azi v-ați arătat fața plină de vorbe goale și ipocrizie.”

-„Felicitări colegilor de la PNL și UDMR care lucrează din greu pentru a livra rezultate românilor. Redresarea economiei este o misiune îndeplinită, am oprit sifonarea banilor publici. Am luat măsuri pentru a proteja românii vulnerabili la creșterea prețului la energie. Am aprobat Programul Anghel saligny, am adoptat PNRR. Am creat condiții pentru creșterea salariului minim. Știm să creăm liniște socială chiar dacă unii provoacă scandal politic.”

-„Toate deciziile luate de Guvern au fost pentru a veni în sprijinul cetățenilor. Digitalizarea sistemului public a devenit o realitate. Am realizat în câteva luni ce n-au făcut alții în 30 de ani de zile.”

-„România este afectată de un trend mondial în două probleme: valul 4 și creșterile prețului la energie. Am fost singur în combaterea campaniei antivacciniste. Extremiștii au fost vectorii ei, USR a fost inert. Alianța toxică PSD-USR și extremiștii vor să dărâme fără să construiască, din frustrare. Vacciniștii alături de antivacciniști, proeuropenii alături de extremiști. toți propun o aventură din care pierd doar românii. Stânga nu are dreptul moral să revendice guvernarea. Vă dați cum ar fi combinația cu extremiștii, partid care înseamnă doar violență, scandal, dezordine? Dragi români, PNL nu este un partid perfect, dar este un partid responsabil. Și nouă ne-ar fi ușor să trecem în opoziție, dar nu suntem lași.”

05-10-2021
09:13

Ședința de plen a Parlamentului a început

Ședința în care se dezbate și se votează moțiunea de cenzură a început. Ședința este prezidată de către președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban care a anunțat că din cei 466 de parlamentari și-au înregistrat prezența 379.

La cererea grupului PSD, s-a păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor pandemiei. 

Orban le-a cerut tuturor parlamentarilor să poarte masca de protecție.

Prezentarea textului moțiunii de cenzură este făcută de către senatorul PSD Lucian Romașcanu.

 

05-10-2021
08:45

Dan Barna: „Pălăria de premier este mult prea mare pentru Florin Cîțu”

Fostul vicepremier Dan Barna a reconfirmat intenția parlamentarilor USR de a vota pentru demiterea cabinetului Cîțu, precizând totodată că partidul său este dispus să discute refacerea coaliției, însă cu un alt prim-ministru.

Votăm o moțiune care nu era necesară. Pălăria de premier este prea mare pentru Flrin Cîțu. Coaliția poate merge mai departe, dar cu alt premier (…) Este nevoie de moțiune ca România să reintre într-o logică a guvernării pentru cetățeni, nu pentru Florin Cîțu”, a declarat Dan Barna.

Întrebat dacă Dacian Cioloș va fi propunerea de prim-ministru a USR la consultările cu președintele Iohannis, Barna a răspuns: „Este o decizie a USR ca propunerea de premier să fie Dacian Cioloș, dar propunerea va fi rediscutată la Cotroceni dacă se dorește refacerea coaliției (…) Ne așteptăm ca PNL să vină cu alt premier decât Florin Cîțu.

05-10-2021
07:37

Statuia unui Superman căzut în cap, adusă de PSD la Parlament

Social-democrații au depus pe holul din fața sălii de plen de la Parlament o statuie care îl arată pe Superman căzut în cap. În jurul capului acestuia, pe postament, este o baltă de sânge. Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu susține că statuia de plastic reprezintă un îndemn la violență.

Sursă foto: Facebook – Alina Gorghiu

Recuzita PSD la plenul de azi. Balta de sânge e o invitație, un îndemn clar la violență. Apropo de apropierea dintre PSD și AUR. Bucuria nebunilor va fi azi în plen…dar mai ales după”, a scris Alina Gorghiu.

Alți parlamentari o iau ca pe o simplă glumă, făcându-și fotografii lângă „opera de artă” adusă de social-democrați. Statuia este o trimitere la un clip postat recent de către premierul Florin Cîțu pe Instagram, în care apărea ca Superman. Prim-ministrul a postat un videoclip de 15 secunde, în care fața premierului o înlocuiește pe cea a lui Clark Kent. Super-Cîțu apare în câteva scene de film, între care una în care salvează de la prăbușire un avion.

04-10-2021
18:32

George Simion, scenariu post-moțiune: "Doamne ferește să ajungem la refacerea coaliției, nu cred că îi va ajuta Dumnezeu pe cei de la USR"

George Simion, co-președintele AUR, a vorbit luni, la Antena 3, despre moțiunea de cenzură, la ce scenariu politic propune partidul pe care îl conduce și cum speră ca refacerea coaliției să nu devină o realitate.

Pentru absența lui de mâine, apropiații lui Ciprian Titi Stoica primeau posturi în deconcentrate, se înscriau formal în PNL și ulterior se trezeau șefi pe la o Electrica, la un Romgaz.

Cu siguranță situația este de DNA, nu am vrut să dăm public această înregistrare până nu înregistram plângerea la DNA, altfel am fi fost acuzați de tăinuire.

Am garanția că toți cei 43 de parlamentari AUR nu sunt de vânzare, nu se vor vinde și nu vor trăda. Știu sigur că alți patru parlamentari AUR au fost abordați și li s-au promis funcții în deconcentrate, o perspectivă în PNL și așa mai departe.

Noi suntem cei care am introdus moțiunea, mergem până la capăt, nu pot să ne cumpere. De acum încolo toți parlamentarii AUR vor pune un telefon în buzunar și vor apăsa pe funcția ‘record’.

Guvernul cu siguranță o să cadă, mai ales după mitingul de sâmbătă trecută.

Au ieșit foarte mulți oameni în stradă sâmbătă, faptul că noi arătăm opiniei publice astfel de situații îi va face pe cei care voiau să trădeze să se gândească de două ori.

După ce cade, trebuie nominalizat un alt Guvern. E o greșeală că PSD nu nominalizează un premier, au câștigat alegerile. Dacă nici cei de pe locul 2 nu vor nominaliza, o să mergem și noi cu o nominalizare.

Din decembrie până acum tot transmitem un mesaj, suntem aici să rămânem, suntem reprezentanții a cel puțin 600.000 de români, cu siguranță viitorul scor electoral va arăta mult mai bine, am venit cu un Guvern de specialiști, menținem propunerea Călin Georgescu.

Noi am spus de la început că nu ne aliem cu partidele care au distrus România în ultimii 30 de ani, agreăm ideea unui Guvern de uniune națională, pentru că România are nevoie de liniște. Altfel, suntem dispuși să mergem la alegeri anticipate.

Doamne ferește, sper să nu ajungem acolo, la refacerea coaliției. Cei de la USR nu prea sunt cu Dumnezeu și nu cred că îi va ajuta Dumnezeu.

Sunt două tabere acum în PNL, tabără domnului Cîțu, cea care a încercat să ne oferteze parlamentarii, tabăra domului Orban.

04-10-2021
18:15

Marcel Ciolacu, președinte PSD, semne de întrebare față de USR: "Am semne de întrebare dacă îi țin genunchii"

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a ridicat o serie de semne de întrebare față de voturile parlamentarilor USR în vederea moțiunii de cenzură de mâine.

“Eu vă mulțumesc că m-ați invitat la o zi înainte de moțiunea depusă de PSD. Este prima dată când un Guvern cade după doar opt luni de zile. A mai fost cea a Guvernului Grindeanu, mai repede, dar a fost cea mai mare eroare a PSD după Revoluție.

În acest moment, există două cazuri de colegi, o boală incurabilă, dar mulțumesc colegului meu că va fi prezent, boala e în regresie și poate să revină și mai avem un coleg care a avut nunta acum o săptămână și a făcut covid.

Astăzi Sorin Grindeanu a cerut președintelui Senatului și președintelui Camerei pentru a găsi soluții să voteze toți parlamentarii. Trebuia să vii cu soluții, cum și românii pot să voteze cu urna mobilă.

Dacă erau jumătate din parlamentari bolnavi ce făceam? Nu țineam moțiunea? Trebuie să te adaptezi acestui val patru al pandemiei.

Astăzi colegii mei ne-au cerut să se voteze transparent, cu bilele la vedere. L-am auzit și eu pe domnul George Simion în spațiul public că va vota la vedere, avem ceva semne de întrebare dacă îi țin genunchii pe cei de la USR.

Este o criză politică mizerabilă, ea nu are un fundament ideologic, este de fapt o luptă în interiorul așa-zisei coaliții a perdanții în care s-au bătut pe funcții și pe bani. Ați văzut vreun principiu în toate aceste discuții în afară de cine ia agenția x, cine se ocupă de spitale?

Avem o criză uriașă, ea s-a agravat prin modul pompieristic de gestionare a pandemiei, ei nu au făcut niciun fel de prevenție, românii au devenit torțe.

Sunt 14 cazuri de spitale care au luat foc și cele mai grave cu victime grave. E normal ca această pandemie a gestionat și o criză economică.

Având un Guvern total incompetent și ineficient să aducă soluții pentru IMM-uri, pentru capitalul românesc, o abordare…ați văzut vreo viziune? Absolut nimic.

Beleaua este că am intrat și într-o criză socială, fiindcă vine o iarnă, sperăm să nu fie atât de grea în care capitalul românesc și industria românească nu au fost ajutate, industria e neperformantă, în toate celelalte state se iau măsuri, s-ar putea să avem o grijă referitoare la locul de muncă, nu doar la cum plătim facturile.

Marți, de la ora 12.00, Camera Deputaților și Senatul se reunesc în ședință comună pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură inițiată de către PSD, intitulată „STOP sărăciei, scumpirilor şi penalilor! JOS GUVERNUL CÎȚU!”

Pentru adoptarea moțiunii este nevoie de jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 234 de voturi. În momentul de față, cele trei partide care și-au anunțat susținerea pentru moțiune – PSD, USR și AUR – au împreună 280 de parlamentari, ceea ce înseamnă că moțiunea are șanse mari să fi adoptată. Votul va fi secret, cu bile.

ADVERTISEMENT

În cazul în care moțiunea de cenzură trece, guvernul lui Florin Cîțu este automat demis și rămâne în funcție până la instalarea viitorului cabinet, însă cu puteri reduse, fără să mai aibă drept de inițiativă legislativă și fără să mai poată emite ordonanțe de urgență.

Moțiunea PSD are nevoie de 234 de voturi pentru adoptare

Demiterea Guvernului de către Parlament este reglementată în articolul 113 al Constituției care prevede:

ADVERTISEMENT

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.
(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Moțiunea inițiată de către PSD a fost semnată de către toți cei 157 de parlamentari social-democrați și a fost citită în plenul reunit în ședința de joi. Documentul de numai patru pagini este o critică virulentă la adresa coaliției de guvernământ formată după alegerile parlamentare din 2020.

ADVERTISEMENT

În vreme ce traiul românilor devenea tot mai împovărat de lipsuri, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR avea o singură prioritate: lupta pentru putere! În disperarea de a acapara toate resursele statului pentru firmele lor de partid, au abandonat total România și pe români”, se spune la începutul textului moțiunii.

Deși textul moțiunii vizează și perioada în care USR s-a aflat la guvernare, Uniunea a anunțat că parlamentarii săi vor vota moțiunea PSD pentru a obține demiterea lui Florin Cîțu. „Cu siguranţă vom vota această moţiune, pentru că noi considerăm că nu mai putem continua cu acest Guvern. Da, toţi vor veni în sală, nu avem semnale cum că unii colegi nu ar veni”, a declarat președintele Senatului, Anca Dragu.

ADVERTISEMENT

Partidele de opoziție și-au mobilizat parlamentarii

Și PSD și-a mobilizat parlamentarii pentru ședința în care se va vota moțiunea, Sorin Grindeanu dând asigurări că că vor fi toți prezenți, cu excepția unui social-democrat care a fost diagnosticat cu Covid-19. „Singurul element de incertitudine pentru ziua de mâine este USR-PLUS care a refuzat să asiste la citirea moţiunii şi este dispus să ajungă la guvernare dacă se renunţă la premierul Cîţu. Nu vor să dea jos guvernul Cîţu pentru că a guvernat prost, ci pentru că s-au certat cu Cîţu, pe scurt, pentru orgoliile lor”, a spus Grindeanu, după ședința de luni a Biroului Permanent al PSD.

De asemenea, AUR a anunțat că va vota moțiunea și i-a acuzat pe cei de la PNL că au încercat să-i determine pe unii parlamentari ai Alianței să nu voteze. „Cei de la PNL au încercat să ne cumpere la bucată, au încercat să ne mituiască şi am făcut un drum până la DNA. Prima chestiune pe care o avem de făcut este să anunţăm organele competente şi vreau să facem cunoscut românilor toată schema prin care Florin Cîţu şi-a pus parlamentarii să ne ofere mită: funcţii în deconcentrate pentru apropiaţi. Au încercat, practic, să ne cumpere ca parlamentarii AUR să nu fie prezenţi la votarea moţiunii. Parlamentarii AUR vor fi prezenţi cu toţii la votarea moţiunii. Nu suntem de vânzare, nu trădăm”, a declarat copreședintele AUR, deputatul George Simion.

În ședința Biroului Executiv al PNL, s-a decis ca parlamentarii liberali să participe la ședința de plen în care va fi dezbătută moțiunea, însă nu vor participa la vot. „De mâine, dacă trece această moţiune, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie condusă de PSD-USR-AUR dacă au plan. Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul şi să se uite cum rămâne ţara în haos. Dar repet după moţiunea de mâine toată sunt valabile”, a declarat Florin Cîțu după încheierea ședinței.

ADVERTISEMENT