News

Moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Cîțu, depusă oficial de PSD: ”Guvernul actual este un dezastru”. Update

PSD a depus oficial, miercuri, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.
23.06.2021 | 10:31
Motiunea de cenzura impotriva cabinetului Citu depusa oficial de PSD Guvernul actual este un dezastru Update
ADVERTISEMENT
23-06-2021
12:01

Lectura moțiunii de cenzură s-a încheiat: „Cîțu - un finanțist preapocaliptic, Turcan - un oracol al groazei”

Textul moțiunii de cenzură a fost citit în plenul Parlamentului. Documentul este, în mare parte, o critică adusă politicilor economice și sociale ale guvernului Cîțu. „Guvernarea PNL – USR-PLUS – UDMR nu are competența de a readuce creșterea economică. Creșterile sunt din pix, iar noi trăim pe datorie. Nimeni nu știe ce ați făcut cu cele 34 de miliarde de euro cu care România a fost împovărată în cele 18 luni”, se spune în document. 

Premierului Florin Cîțu, numit „marele finanțist post-liberal și pre-apocaliptic Cîțu”, i se impută că țara noastră a ajuns să se împrumute mai scump decât celelalte state din Europa de Est. „Deși v-ați bătut cu pumnii în piept, nu v-ați ocupat de consolidarea capitalului românesc și ați urzit planuri de vânzare a companiilor de stat profitabile. Vrei un popor sărac de salariați plătiți cu doi lei pe zi”, se spune în moțiune.

Vreți să reformați pensiile prin eliminarea fizică a pensionarilor. Nu v-a fost de ajuns înghețarea pensiilor, folosind-o pe post de oracol al groazei pe Raluca Turcan i-ați anunțat pe români că vor ieși la pensie la 70 de ani”, este un alt reproș care i s-a adus șefului Guvernului.

O altă secțiune importantă a moțiunii de cenzură este dedicată gestionării combaterii epidemiei de coronavirus și eșecului campaniei de vaccinare.

23-06-2021
11:24

Textul moțiunii este citit în plen

Liderul grupului PSD de la Senat, Lucian Romașcanu, citește textul moțiunii în plenul plenului reunit al celor două Camere. Aceasta va fi dezbătută și votată, cel mai probabil, marți. Primul-ministru Florin Cîțu nu este prezent la citirea moțiunii.

Textul moțiunii începe cu două versuri ale lui George Bacovia, folosite ca motto: „Prin fumuri de țigări, ca-n nouri/ Gândeam la lumi ce nu există.

Miercuri dimineața, PSD a depus oficial la Parlament moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele partidului, Sorin Grindeanu, cel care a a afirmat că Guvernul actual este un dezastru pentru români şi pentru firmele românești. Acesta și-a exprimat speranța că, spre binele României, moțiunea ar trebui să treacă.

ADVERTISEMENT

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, depusă oficial de PSD

Titlul moțiunii contra cabinetului de coaliție este ”România eşuată. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”.

PSD susține că ”Guvernul actual este un dezastru pentru români şi pentru firnele româneşti”, iar PNRR este, de asemenea, un dezastru.

ADVERTISEMENT

”Au fost înghetaţe pensiile, au fost înghetaţie salariile, au fost îngheţate alocaţiile, iar pe partea cealaltă, în PNRR, vedem doar reforme catastrofale pentru România şi bani foarte mulţi pentru clientela lor politică. Românii, în aceste luni, au sărăcit, doar în mintea premierului Cîţu românii o duc mai bine.

Aproape s-au dublat facturile la energie, preţul pe litrul de benzină a ajuns la şase lei, 70% dintre români spun în acest moment că România merge într-o direcţie greşită. Sperăm că printre cei 70% să se găsească şi parlamentari ai actualei coaliţiei de guvernare care să voteze”, a spus Sorin Grindeanu, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT

Tot miercuri, fostul premier Grindeanu a făcut un apel la parlamentarii din coaliţia de guvernare să trimită în istorie un premier arogant, care de acum încolo poate să stea “de veghe în lanul cu lavandă”.

Social-democratul, demis în trecut el însuși printr-o moțiune de cenzură, depusă chiar de PSD, a precizat că partidul său contează şi pe voturile AUR pentru moţiune și a reamintit că Alexandru Rafila este propunerea PSD pentru postul de premier.

ADVERTISEMENT

PSD, acuzații grave la adresa Guvernului Cîțu în textul moțiunii

În textul moțiunii, PSD acuză Guvernul Cîțu că duce economia țării ”spre prăpastie cu o viteză uluitoare” și că nivelul de trai al românilor se prăbușește.

”Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăiește de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice.

Prețurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esențiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe.

Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depășit 6 lei. Numai ”lucruri fantastice”.

Datoria publică bate record după record, iar de ținta de deficit de 3% nu își mai amintește nimeni! Cu toate acestea, alocațiile, salariile și pensiile sunt înghețate și antreprenorii se plâng că statul nu le plătește lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat!”, scriu social- democrații.

ADVERTISEMENT