Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Ciolacu 2 a fost dezbătută, vineri, în Parlament, de la ora 11:00, urmând să fie supusă votului în aceeași zi. Ce au transmis partidele din opoziție?
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu a fost respinsă. S-au înregistrat 147 de voturi „pentru”, din primele informații. Partidele de opoziție ar fi avut nevoie de 233 de voturi pentru a demite Executivul.
În total s-au înregistrat 148 de voturi, 147 fiind favorabile, iar unul „contra”. Observăm că voturile „pentru” au fost mai puține decât numărul semnăturilor, 155.
Premierul a avut o reacție, imediat după încheierea votului din Parlament, susținând că totul a fost „o șaradă politică”. „De fapt, a fost o șaradă politică. Era evident că moțiunea de cenzură o să pice.
Eu sunt unul dintre politicienii care cred în democrație. Cred că fiecare instrument democratic, inclusiv moțiunea de cenzură depusă împotriva unui guvern, trebuie să fie un moment prin care, atât opoziția, cât și puterea, să lămurească anumite lucruri, astfel încât după un astfel de exercițiu democratic, chiar dacă trece, chiar dacă nu trece, toată lumea să câștige.
Lucru care nu s-a întâmplat astăzi. O să-mi văd mai departe de treabă cu colegii mei”, a declarat șeful Guvernului, Marcel Ciolacu.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a avut un discurs furibund, în plenul Parlamentului, la adresa partidelor de opoziție care au inițiat moțiunea de cenzură împotriva guvernului său.
Șeful executivului a lansat acuzații grave la adresa inițiatorilor. El susține că semnatarii moțiunii „vor doar să dărâme, nu să conducă”. Marcel Ciolacu spune că AUR, S.O.S. România și POT nu au nicio viziune economică, făcând referire inclusiv la programul fostului candidat la prezidențiale, Călin Georgescu, susținut de două dintre partidele menționate (AUR și POT).
„Moțiunea de cenzură este, în schimb, o poză din viitorul pe care aceste partide populiste îl vor pentru România. O țară neguvernată, o țară în ruine, decuplată de la fondurile europene și incapabilă să mai plătească pensii și salarii. (…)
Sunteți incapabili să vă puneți de acord între voi. Românii vă văd cum vă acuzați reciproc de trădare. Cine semnează, cine votează?! Când podeaua pe care stăm crapă sub noi, voi țipați isteric unii la alții care este mai vândut.
Astăzi aș fi vrut să vorbim despre economie. Dar cum poți să vorbești serios cu cei care au ca element central în planul lor economic ”apa, hrana și energia”?!
Și care spun că industria calului înseamnă progres economic. Am muncit din greu în acești ani să facem sute de kilometri de autostradă, pentru mașini, nu pentru cai! Nu aveți nicio viziune economică, niciun plan coerent, acesta este adevărul!
Sunteți niște ipocriți! Urlați isteric aici în Parlament cât sunteți în live, după care pactizați obosiți cu meniul globalist de la bufet!
Voi nu aveți niciun Dumnezeu! Voi aveți doar falși Mesia. Iar pe Dumnezeu l-ați luat ca agent electoral și îi duceți numele în deșert în fiecare zi”, a punctat Marcel Ciolacu.
Parlamentarii AUR, S.O.S. România și POT au inițiat și semnat documentul intitulat „Premierul NORDIS trebuie să plece, românii s-au săturat de umilinţă”. Însă, cele trei formațiuni politice nu ar avea voturile necesare pentru răsturnarea Executivului fără votul majorității.
Ar fi nevoie de 233 de voturi „pentru” ca moțiunea să treacă. Mai exact, parlamentarii USR, dar și cei care fac parte din coaliția de guvernare, ar trebui să voteze „pentru” ca Executivul să fie demis.
Amintim că AUR, S.O.S. România, POT și parlamentarii neafiliați au doar 163 de voturi. În moțiunea de cenzură, inițiatorii precizează că Executivul Ciolacu este „ilegitim”.
Sunt prezentate șapte motive pentru care Guvernul ar trebui demis, printre care: „Premierul Marcel Ciolacu a fost impus de către preşedintele ilegitim Klaus Iohannis, în perioada în care acesta îşi încheiase deja mandatul constituţional.
Prin urmare, acest Guvern şi acest prim-ministru sunt lipsiţi de orice urmă de legitimitate, reprezentând de fapt prelungirea abuzivă a unui regim respins categoric de cetăţeni.
În ceea ce priveşte capacitatea sa executivă, într-o democraţie funcţională, nici măcar nu ar fi fost nevoie de o moţiune de cenzură pentru a-l înlătura – acest Guvern nu ar fi trebuit să existe vreodată. (…)
Imaginea premierului şi a unor membri marcanţi ai cabinetului este deja compromisă prin asocierea cu monstruosul scandal „Nordis”, o fraudă de proporţii uriaşe, de zeci de milioane euro, care a lăsat în 1 urmă aproape 1000 de români înşelaţi de complicitatea inacceptabilă dintre politicieni corupţi şi afacerişti interlopi.”, se precizează în document.
Pe de altă parte, USR spune că nu va susține documentul inițiat de opoziție și va pregăti propria moțiune pentru demiterea Guvernului, însă după alegerile prezidențiale.
Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a afirmat că țara va fi aruncată în haos, mai ales că România are un președinte interimar, după demisia lui Klaus Iohannis.
Conform deciziei Birourilor permanente reunite, grupurile parlamentare vor avea la dispoziție 39 de minute pentru dezbaterea asupra moțiunii. Executivului i s-au acordat tot 39 de minute.