MOŢIUNEA DE CENZURĂ A PICAT! Guvernul rămîne în funcţie

UPDATE 13:09 /  Moţiunea de cenzură a picat. În urma numărării bilelor din urne s-au strâns doar 206 voturi în favoarea moţiunii. Liberalii aveau nevoie de 276 de voturi pentru ca moţiunea...
29.09.2015 | 13:09
MOTIUNEA DE CENZURA A PICAT Guvernul ramine in functie

UPDATE 13:09 /  Moţiunea de cenzură a picat. În urma numărării bilelor din urne s-au strâns doar 206 voturi în favoarea moţiunii. Liberalii aveau nevoie de 276 de voturi pentru ca moţiunea să treacă.

La acestea se adăugă încă 8 voturi împotriva moţiunii de cenzură. Printre cei care au votat împotriva răsturnării guvernului Ponta s-a numărat şi social-democratul Şerban Niculae.

UPDATE 12:55 / Votul pe moţiunea de cenzură s-a încheiat. Urnele au fost luate, iar acum voturile sunt numărate.

UPDATE 12:45 / S-a respectat decizia coaliţiei de Guvernare. Parlamentarii PSD-UNPR-ALDE au asigurat cvorumul, dar nu votează. Parlamentarii Puterii spun că nu au emoţii.

Vasile Blaga şi Elena Udrea au votat deja moţiunea.

UPDATE 12:35 / Crin Antonescu este şi el prezent la dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură.

Alături de acesta este şi Elena Udrea, care a anunţat pe Facebook că va vota moţiunea, “nu pentru conţinutul ei ci pentru a nu rata o ocazie de a sancţiona acest Guvern.” În plus, fosta şefă PMP a precizat că “la cât de slab au pregătit-o liberalii, moţiunea va cădea”.

UPDATE 12:15 /A început votul pe moţiune. Va fi vot secret cu bile: bila albă în urna albă şi bila neagra în urna neagră înseamnă vot pentru răsturnarea Guvernului Ponta, iar bila albă în urna neagră şi bila neagră în urna albă înseamnă vot împotriva moţiunii de cenzură.

UPDATE 12:10 / Victor Ponta:

“Astăzi PNL a devenit PDL. Ia de la alţii. Au fost momente vesele şi distinse. Aveţi o doamnă care în fiecare zi îmi cere demisia. Şi dimineaţa şi seara.

Blaga a zis că mi-a spus că m-a scos din politică. Am si eu un Labrador acasă care se crede tigru. Cei care m-au scos din politică, din păcate vă vor scoate şi pe dumneavoastră.

Cred că azi s-a dovedit că Guvernarea actuală are nevoie de multe lucruri de îmbunătăţit. Sunt foarte lucruri pe care trebuie să le facem mai bine. Nu există o alternativă la Guvernarea noastră”, a precizat Victor Ponta.

UPDATE 12:00 / Vasile Blaga:

“Nu mă bucur de răul nimanui. Nu mă bucur de situaţia domnului Ponta. (…)

Prima regulă este că nu ai voie să te pui pe tine deasupra intereselor ţării.

Moţiunea noastră nu este despre un om, nu am făcut o obsesie pentru Victor Ponta. Moţiunea este pentru separarea apelor: alegeţi să fiţi până la capăt cu Victor Ponta într-o guvernare fără viitor.

Sunt peste 100 de zile de când Victor Ponta se încăpăţânează să rămână în funcţie. Situaţia este unică în Europa. Credibilitatea lui Ponta în faţa partenerilor internaţionali este zero.

Să nu uităm şi comportamentul dlui Ponta din ultimele 100 de zile. A făcut tot ce se poate ca să fie uitată situaţia şi sî mute atenţia în alta parte. A plecat din ţară pe nepusă masă, a aruncat cu populisme şi a încercat ca să transforme Codul Fiscal într-o armă personală.

Premierul este un politician disperat. Guvernul Ponta a pus zeci de taxe şi impozite mărite în cele mai nepotrivite momente. Noi ne-am făcut datoria şi am tras un semnal de alarmă, astăzi v-am oferit soluţia”, a precizat Vasile Blaga.

UPDATE 11:40 /  Kelemen Hunor:

“Vom vota moţiunea de cenzură. Dar nu trebuie ca votul să fie interpretat pentru textul moţiunii. O moţiune nu trebuie îndreptată impotriva unui singur membru al guvernului.
Investiţiile sunt ca şi inexistente, guvernul creeaza tensiuni între diferite grupuri sociale, ordonanţele de urgenţă creează dezechilibru între executiv şi legislativ.

Unii dintre membrii guvernului au devenit portavocea extremismului Şi naţionalismului orb”, a precizat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

UPDATE 11:20 / Călin Popescu Tăriceanu:

“ALDE nu va vota moţiunea de cenzură. (…)

Sper să nu ajungem în situaţia în care să cerem permisiunea procurorilor în legatură cu oportunitatea unei decizii politice. Separaţia puterilor în stat înseamnă echilibrul între puteri, mă întreb dacă puterea judecătorească nu s-a transformat într-o superputere, dincolo de ceea ce îşi doreşte Constituţia”, a precizat Tăriceanu.

UPDATE 11:10 /  Cătălin Predoiu:

“Este şansa României de a dobândi o administraţie funcţională. Administraţia din această ţară nu mai lucrează pentru români de luni de zile.

Este un blocaj administrativ generalizat şi acesta poate fin rezolvat prin demisia lui Ponta. Aceasta ar da şansa repornirii şansei noastre. Guvernul nu mai este în plan extern. Nimeni nu îşi mai permite să negocieze proiecte cu un premier”, a menţionat Cătălin Predoiu pentru România TV.

UPDATE 11:00 /  Alina Gorghiu:

“Noi politicienii nu avem voie nici să condamnăm nici să judecăm.

Aţi căutat tot ce aţi putut să găsiţi şi nu aţi găsiţi nimic despre mine. Le-aţi pus pe Cazanciuc să mă ameninţe. Dacă găsiţi cel mai mic argument despre care să se spună despre mine, o urmă de suspiciune, că am încălcat legea să veniţi cu argumente(…)

Avem un prim-ministru care nu mai poate reprezenta România. Ponta este un prim-ministru trimis în judecată, nimic mai mult nimic mai puţin. (…)

Lasă în urmă tone de invective şi o mare pată pe imaginea României. Un guvern cu susţinere zero este un Guvern zero, autorul este chiar Ponta.

Guvernul său în condiţiile în care parlamentarii Puterii sunt împiedicaţi să voteze. Ponta este dirijat, coordonat de cele trei partide din coaliţie. (…) Ponta mai degrabă şi-ar tăia un picior decât să-şi dea demisia”, a precizat Alina Gorghiu în Parlament.

“Victor Ponta e înţepenit pe scaunul de la Palatul Victoria. Această moţiune nu este despre Victor Ponta este despre realitatea României, despre clasa politică pe care o are. (…)

Aveţi de ales între a sta în genunchi în bănci şi a vă ridica la înălţimea aşteptărilor”, a adăugat liderul PNL.

UPDATE 10:45 / Victor Ponta:

“Dincolo de o serie de jigniri, invective, nu există niciun fel de critică adusă actului de Guvernare. Nu există nicio soluţie în cazul improbabil în cazul în care moţiunea ar trece.

Protestatarii credeau că au venit să protesteze împotriva celor care le-au tăiat pensiile şi salariile. (…) Nici domnul Blaga nu mai e ce a fost odată. Sunt mai mulţi jandarmi şi jurnalişti decât protestatari. (…)

Cred că demersul de azi este o şmecherie politică. Asta e, nu avem ce face până la anul, cred liberalii. Când e de muncă cei de la PNL nu se pricep.

Vă aduc înainte că în 26 aprilie 2012 când USL s-a prezentat în faţa Guvernului s-a prezentat cu un Guvern format, cu un program de Guvernare. Nu există o alternativă la actualul Guvern (…)

UDMR a fost intotdeauna constant în a combate implicarea judiciarului în actul de politică. Respect dreptul dvs. de a vota moţiunea, dar cred ca trebuie să spuneţi care este poziţia dvs. faţă de ce spun colegii liberali. În 2012 au spus că nu sunteţi buni să guvernaţi, acum vor spune că sunteţi buni”, a precizat Victor Ponta la şedinţa unde se votează moţiunea de cenzură.

UPDATE 10:30 / Primul lucru pe ordinea de zi a şedinţei de Parlament s-a aflat votul pentru noi privilegii. Aleşii au schimbat marţi statutul şi îşi dau cu 1.000 de lei mai mulţi bani pe lună, însă nu la salariu. Ei vor primi sume majorate pentru benzina şi cazare. ‎

Parlamentarii vor primi 400 de lei în plus pentru benzină folosită în circumscripţiile lor parlamentare. În plus, ei primesc încă 600 de lei în plus pentru cazare. Astfel, aleşii vor beneficia lunar în total de 1.400 de lei pentru combustibil şi 4.600 de lei pentru cazare.

Parlamentarii au votat în unamimitate pentru aceste privilegii. 293 de voturi pentru, 31 de abţineri şi 1 vot împotrivă.

Update 10:20 / Preşedintele Camera Deputaţilor Valeriu Zgonea a deschis şedinţa Parlamentului. Potrivit acestuia, 309 parlamentari sunt prezenţi la şedinţa în care se dezbate moţiunea de cenzură.

În sala de plen sunt liderii Puterii: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Calin Popescu Tariceanu, Liviu Dragnea, plus câţiva miniştri.

Opoziţia ar avea nevoie de încă 60 de voturi pentru ca moţiunea să treacă.

UPDATE 10:15 / S-a întârziat începerea şedinţei, potrivit România TV. Nu au venit în sală toţi cei din Opoziţie. Chiar dacă au semnat listele de prezenţă, liderii liberalilor s-au dus la mitingul din Parcul Izvor şi încă nu s-au întors.

Guvernul condus de Victor Ponta se confruntă, marţi, cu cea de-a patra moţiune de cenzură. Aritmetica parlamentară arată însă că demersul PNL nu are şanse să treacă, în condiţiile în care doar UDMR şi PMP au anunţat că vor vota pentru căderea Guvernului, în timp ce UNPR a decis să susţină în continuare cabinetul Ponta. Analistul Cristian Pârvulescu a explicat pentru România TV de ce nu are şanse moţiunea să treacă şi care este “marea problemă ” a demersului PNL în încercarea acestuia de a pica Guvernul.

Camera Deputaţilor şi Senatul dezbat, marţi, începând cu ora 10.00, în şedinţă comună a patra moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta – “Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură şi implicit, pentru demiterea Guvernului este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, adică 276 voturi.

Chiar dacă toţi parlamentarii liberali sunt prezenţi şi votează, PNL ar mai nevoie de alte 100 de voturi. Doar UDMR şi PMP au anunţat că susţin demersul PNL, însă voturile lor sunt insuficiente.

Astfel, cei care vor susţine moţiunea de cenzură sunt 176 de parlamentari liberali, 25 parlamentari UDMR şi câţiva de la grupul democrat popular şi neafiliaţi, în total fiind puţin peste 200.

Pe de altă parte, actuala coaliţie guvernamentală este solidară cu premierul Victor Ponta, UNPR afirmând că rămâne alături de acesta. Concret, Cabinetul Ponta este susţinut de 197 parlamentari ai PSD, 63 ai UNPR, 37 ai ALDE, la care se adaugă cei 17 deputaţi de la minorităţile naţionale altele decât cea maghiară care, de regulă, votează cu Guvernul, deci, în total, peste 300 de parlamentari.

Liberalii au admis că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă sunt mici, demersul Opoziţiei, iniţiat imediat după trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta pentru fapte de corupţie, fiind mai curând unul simbolic.