News

Moțiunea de cenzură, citită în Parlament cu sala goală. Guvernul, în pericol de a fi demis

03.10.2019 | 11:51
Motiunea de cenzura citita in Parlament cu sala goala Guvernul in pericol de a fi demis
ADVERTISEMENT

Guvernul Dăncilă este mai aproape ca niciodată de demitere, mai ales că moțiunea de cenzură a fost citită joi, 3 octombrie 2019, în cadrul ședinței din plenul Parlamentului de  Florin Câțu. Interesant este faptul că, în timp ce senatorul PNL prezenta textul moțiunii, sala era aproape goală. Din cei 465 de parlamentari, la deschiderea şedinţei au fost prezenţi doar 128 şi, ulterior, o parte au decis să plece.

Marcel Ciolacu recunoaște că PSD nu mai are majoritatea în Parlament

Cu toate acestea, PSD nu se află într-o situație tocmai plăcută, mai ales că în momentul de față nu deține majoritatea în Parlament, lucru confirmat chiar și de Marcel Ciolacu, într-o scurtă declarație făcută la finalul plenului. Președintele Camerei Deputaților își păstrează, însă, optimismul că demersul Opoziției nu va avea sorți de izbândă.

ADVERTISEMENT

Matematic, PSD, în acest moment, nu are majoritate. Vom vedea dacă opoziţia va avea voturile majoritare de 233 ca să cadă Guvernul. Vedem dacă cele cinci partide fac 233 de voturi, cred, şi după ce s-a citit moţiunea, mi s-a părut neserioasă, nu văd nicun lider desprins din cele cinci partide, e un handicap pentru a trece această moţiune, măcar să ne spună cine va fi premierul, să vedem un program de guvernare schiţat”, a declarat Marcel Ciolacu.

Călin Popescu Tăriceanu este optimist că moțiunea va trece. Sursa foto: digi24.ro
Călin Popescu Tăriceanu este optimist că moțiunea va trece. Sursa foto: digi24.ro

Călin Popescu Tăriceanu este convins că moțiunea va avea succes

De cealaltă parte, Călin Popescu Tăriceanu este convins că moțiunea de cenzură va primi voturile necesare pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Într-un interviu acordat recent, liderul ALDE susține că toate partidele din Opoziție vor sprijini demersul asumat de PNL.

ADVERTISEMENT

Eu am niște colegi care au făcut calcule pe baza listelor de prezență și de vot, pentru că s-au cerut la finalul ședinței de astăzi, și calculele indică că la moțiune vor fi bine peste 240 de voturi pentru moțiune, deci pentru căderea Guvernului. Să știți că au fost tot felul de, nu știu cum să le numesc, defecțiuni și surprize. Au fost unele mici defecțiuni și în partea cealaltă. Lipsa lui Barna, și la alte formațiuni, inclusiv la noi. Nu pot să nu recunosc lucrul acesta, dar cu toate astea, votul este cel pe care l-am văzut și tențința mie mi se pare clară. Astăzi a fost evident o greșeală de apreciere a președintelui de ședință, a lui Florin Iordache, care nu și-a dat seama care mai sunt raporturile de forță. A insistat în a impune programul pe care îl știți – urma astăzi citirea moțiunii de cenzură și sâmbătă votul”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.