News

Moțiunea împotriva ministrului Cristian Ghinea, respinsă. AUR și PSD contestă votul

Deputații au respins moțiunea depusă împotriva ministrului Cristian Ghinea. Liderii AUR și PSD susțin însă că aceasta a fost adoptată.
15.06.2021 | 15:27
Motiunea impotriva ministrului Cristian Ghinea respinsa AUR si PSD contesta votul
ADVERTISEMENT

Moțiunea simplă a PSD împotriva ministrului proiectelor Europene Cristian Ghinea a fost respinsă de Camera Deputaților. În favoarea moțiunii au votat doar 143 de deputați în timp de 171 s-au împotrivit. A existat o singură abținere.

Social-democrații i-au reproșat că nu ar fi gestionat bine PNRR și vor depune și o moțiune de cenzură. PSD a mai depus moțiuni simple de-a lungul timpului și împotriva altor miniștri. Claudiu Năsui, Vlad Voiculescu și Adrian Oros, dar toate au fost respinse de Parlament.

ADVERTISEMENT

Moțiunea PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea, respinsă

Camera Deputaților a respins marți, moțiunea simplă depusă împotriva ministrului proiectelor Europene Cristian Ghinea. 143 de voturi au fost “pentru” și “171 contra”. A existat o singura abținere.

Luni, atunci când a avut loc dezbaterea textului, PSD i-a reproșat ministrului în moțiunea “Cristian Ghinea, de la zero la abis” că nu a gestionat bine Planul Național de Redresare și Reziliență. Social democrații spun că prin PNRR se îndatorează țara. 

ADVERTISEMENT

Sorin Grindeanu susține că ministrul Ghinea folosește PNRR pentru a da o lovitură de miliarde.

“Practic, România va împrumuta 15 miliarde de euro doar pentru a hrăni prietenii, firmele de consultanță și membrii de partid care vor vota în congresele PNL și USR. Dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai al românilor, educația, sănătatea, infrastructura, agricultura și firmele românești mai pot aștepta”, au scris social-democrații.

“Această moțiune nu este doar despre Cristian Ghinea și despre dezastrul produs în privința PNRR. Domnul Ghinea este prototipul unui mod de a face politică. Prototipul USR-istului care știe doar să dărâme, nu să construiască”,  au mai susținut cei de la PSD.

ADVERTISEMENT

Răspunsul ministrului Cristian Ghinea

Răspunsul ministrului proiectelor Europene Cristian Ghinea a fost unul destul de dur.

“Am citit textul moțiunii. Este un banc prost. Am tot zis la dezbaterile din comisii că ar fi bine să discutăm pe bune, așezat, serios despre fondurile europene. Sunt cinci mari minciuni în acest text al moțiunii. Nu am cu cine. Domnule Ciolacu, să nu publicați pe Facebook textul moțiunii că vă suspendă contul. (…)

Am prevăzut în plan un sistem foarte strict de monitorizare și prevenție a fraudelor. Nu veți putea fura banii din PNRR. Și Parchetul European, alături de DNA va fi implicat în urmărirea banilor. “, a declarat Cristian Ghinea.

ADVERTISEMENT

PSD și AUR susțin faptul că moțiunea a fost adoptată

Liderii deputaților AUR și PSD spun că moțiunea simplă a fost adoptată de plen, pentru că nu trebuie luate în calcul voturile date pe tabletă.

” Vreau să se consemneze faptul că moțiunea simplă împotriva ministrului Ghinea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților. Potrivit articolului 129 din Regulamentul Camerei Deputaților, putem dezbate și vota prin mijloace electronice strict actele normative.

Moțiunea simplă nu este un act normativ. Rezultatul pe votul din sală ne arată o diferență de peste 20 de voturi în favoarea adoptării moțiunii simple. Prin urmare, doamna președinte, (…) nu puteți lua în calcul, potrivit regulamentului, voturile date pe tabletă.

Moțiunea simplă nu este act normativ. Asta înseamnă că nu aveți dreptul să luați în calcul voturile online, prin urmare să plece Ghinea. Moțiunea simplă a fost adoptată”, a spus Alfred Simonis.

Și George Simion, liderul grupului parlamentar AUR susține că moțiunea a fost adoptată.

“Conform Regulamentului Camerei Deputaților, această moțiune simplă a trecut. Doamna președinte de ședință, dacă nu anunțați corect conform Regulamentului Camerei rezultatul votului deputaților prezenți, este abuz în serviciu, așa că vă rog să anunțați corect rezultatul”, a declarat Simion.

De partea cealaltă, Gabriel Andronache, liderul grupului PNL a declarat că votul a fost deschis, deci se putea face și prin mijloace electronice.

“Ar fi bine să vă uitați ce înseamnă vot prin mijloace electronice. Din perspectiva aceasta, avem două modalități de exprimare a votului prin mijloace electronice: vorbim despre votul cu cartelă pe care l-ați exercitat și nu ați exercitat votul prin ridicare de mână și la acesta se adaugă votul pe tabletă.

Singura situație în care s-a votat strict pe tabletă a fost cea din perioada de urgență. Nu confundați perioada de urgență cu situația actuală. A fost vot prin mijloace electronice, vot deschis, ca atare votul consemnat de doamna președinte de ședință este votul corect. Moțiunea a fost respinsă”, a spus Andronache.

ADVERTISEMENT