News

Motivarea Curţii Constituţionale în cazul lui Călin Georgescu. De ce i-a fost respinsă candidatura pentru alegerile prezidenţiale

Curtea Consituțională a explicat motivul pentru care a respins contestația lui Călin Georgescu. De ce nu mai poate acesta să candideze la alegerile prezidențiale
14.03.2025 | 13:29
Motivarea Curtii Constitutionale in cazul lui Calin Georgescu De ce ia fost respinsa candidatura pentru alegerile prezidentiale
CCR a transmis motivarea în cazul lui Călin Georgescu. Foto: ccr.ro/ hepta.ro/ colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

CCR a publicat motivarea în cazul respingerii candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile din luna mai. Președintele Curții Consituționale, Marian Enache, prezintă câteva aspecte importante.

De ce nu mai poate candida Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?

Comunicatul prezintă câteva explicații suplimentare pentru a înțelege temeiurile argumentative obiective care au stat la baza adoptării Hotărârii nr.7/2025, „astfel încât dezbaterea publică guvernată de principiul pluralismului politic și al libertății exprimării opiniilor politice să nu denatureze într-o confuzie întreținută, care poate să conducă la discreditarea instituțiilor statului și la subminarea încrederii între membrii societății noastre”.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Marian Enache, a transmis vineri că Biroul Electoral Central (BEC) avea nu doar competenţa, ci şi obligaţia să verifice condiţiile de eligibilitate privind respectarea Constituţiei în cazul înregistrării candidaturilor la alegerile prezidenţiale din luna mai.

„Curtea constată că Decizia BEC nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025 este în conformitate cu cadrul constituțional și legal incident, astfel că va respinge contestațiile formulate”, se arată în textul motivării CCR

ADVERTISEMENT

În acest context, președintele CCR, Marian Enache, susține că, în primă fază, BEC nu a acceptat candidatura lui Georgescu deoarece nu se îndeplineau condițiile de eligibilitate stabilite în titlul I din Constituție.

De altfel, judecătorii Curții Constituționale au mai stabilit că interdicția aplicată de Biroul Electoral Central lui Călin Georgescu se aplică doar la aceste alegeri, nu și la următoarele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, CCR a transmis că în urma acestei decizii, s-a creat haos printre susținătorii suveranistului, astfel că judecătorii au fost discreditați și criticați.

ADVERTISEMENT

„În ultima perioadă, putem observa o acţiune consistentă şi sistematică de discreditare şi devalorizare la scară largă a argumentaţiei juridice constituţionale care fundamentează deciziile şi hotărârile Curţii Constituţionale a României. Suntem conştienţi că activitatea Curţii Constituţionale, raportată la rolul său şi la atribuţiile sale, a fost şi va fi întotdeauna supusă atât aprecierilor, cât şi criticilor la nivelul societăţii.

Prin esenţa sa, orice formă de justiţie, cu atât mai mult justiţia constituţională, care are în principal un rol preventiv, nu sancţionator, creează prin deciziile şi hotărârile sale premisele unor critici inerente din partea celor care se consideră nedreptăţiţi de soluţia adoptată. Aceste critici sunt fireşti şi sunt o dovadă că în România pluralismul politic şi al opiniilor constituie unul dintre principiile ordinii constituţionale democratice”, se mai arată în comunicat.

În esență, respingerea candidaturii lui Călin Georgescu s-a realizat în urma analizării mai multor aspecte. S-au luat în considerare probleme acestuia de ordin legal și comportamentul acestuia. Astfel, s-a stabilit că a încălcat legea și Constituția. MOTIVAREA COMPLETĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI.

„Pentru a înțelege raportul dintre Hotărârea Curții Constituționale nr.32/2024 și Decizia Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 trebuie să precizăm că justiția constituțională în materia anulării alegerilor are ca obiect procesul electoral în ansamblul său, în timp ce măsura electorală a evaluării și a înregistrării/respingerii candidaturilor vizează respectarea de către persoana care își depune dosarul de candidatură a condițiilor de eligibilitate constituționale și legale.

Astfel, Biroul Electoral Central a particularizat neregularitățile de ordin legal care au condus la anularea alegerilor la conduita persoanei care și-a depus candidatura, constatând în mod logic încălcarea condiției de respectare a Constituției. Ordinea constituțională este unitară, iar încălcarea legilor reprezintă o încălcare a Constituției, ca factor de validitate pentru întreaga ordine juridică statală”, se arată în motivarea CCR.