News

Motivarea din cazul criminalului de la Bascov: ”s-a inspirat din filme și a acționat cu ferocitate”. Detalii cutremurătoare din dosar

Criminalul de la Bascov a avut discernământ și și-a plănuit în detaliu faptele, arată judecătorii în motivarea condamnării pe viață.
16.03.2023 | 17:30
Motivarea din cazul criminalului de la Bascov sa inspirat din filme si a actionat cu ferocitate Detalii cutremuratoare din dosar
Viorel Letcan, criminalul de la Bascov, a fost prins la scurtă vreme după ce și-a ucis cinci membri ai familiei / Colaj foto: Fanatik / Sursă foto: Argeșeanul
ADVERTISEMENT

Viorel Letcan, bărbatul de 52 de ani care și-a ucis cinci membri ai familiei în august 2022, a acționat cu discernământ și premeditare, dând dovadă de o ”cruzime fără margini”, susțin judecătorii care l-au trimis pe criminalul de la Bascov în spatele gratiilor pentru tot restul vieții.

Criminalul de la Bascov studiase părțile corpului pe o carte de anatomie

Dosarul criminalului de la Bascov poate constitui cu ușurință o sursă de inspirație pentru un film de groază. De altfel, din filme s-a inspirat și ucigașul, așa cum a mărturisit chiar el, în fața instanței.

ADVERTISEMENT

Bărbatul, care suferă de schizofrenie nediferențiată (potrivit raportului INML din dosar), a plănuit în detaliu crimele și chiar a studiat cărți de anatomie, unde sunt descrise părți ale corpului (cutie toracică, mușchii gâtului, membre, etc). De asemenea, Letcan și-a plănuit și fuga, asupra lui fiind găsite alimente, haine, obiecte de igienă și bani.

”Sub aspectul laturii obiective, instanţa constată că inculpatul a săvârşit fapta, cu premeditare, după un plan anterior stabilit și gândit până la cel mai mic detaliu, prin aplicarea, cu mare intensitate, de lovituri în zona capului, în mod repetat, cu diferite obiecte contondente (ciocan şi toporişcă, piatră de aproximativ 10 kg)”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș.

ADVERTISEMENT

Viorel Letcan a avut discernământ în momentul comiterii faptelor

Judecătorii spun au reținut ”elementul de ferocitate ieșit din comun” manifestat de ucigaș, intenția directă și modul în care acesta a acționat, care a urmărit surprinderea victimelor în situații vulnerabile. Ucigașul și-a stabilit chiar și ordinea crimelor, începând cu fratele său, pe care l-a apreciat ca fiind cel mai puternic.

Deși suferă de o boală psihică severă, ”inculpatul a avut păstrată capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor social-negative ale faptei pentru care este cercetat şi în raport cu care discernământul a fost păstrat, diagnosticul acestuia de schizofrenie nediferenţiată neavând influenţă asupra capacităţii sale de a discerne sau a se stăpâni”, mai arată judecătorii în motivare.

ADVERTISEMENT

Viorel Letcan a depus în fața magistraților o mărturie completă și detaliată despre cele cinci crime pe care le-a comis. Depoziția este una cu adevărat cutremurătoare, care descrie modul în care acesta a acționat cu sânge rece, fără a le da victimelor vreo șansă de supraviețuire.

Victima 1: fratele Marius L. (50 de ani)

Inculpatul a pus în aplicare un plan pe care îl concepuse încă din data de 03.08.2022 când adusese o piatră de aproximativ 10 kg în camera sa. A luat acea piatră şi a lovit-o pe victima în cap de la o distanţă de aproximativ jumătate de metru.

ADVERTISEMENT

”L-a lovit de încă două ori şi acesta încă mai trăia, motiv pentru care a vrut să-l lege cu bandă adezivă de gură, de mâini şi de picioare cum a văzut în filmele americane.

În practică, a observat că nu este ca în filme şi nu prea a reuşit să facă asta. Întrucât tot nu decedase s-a dus în cameră a luat un ciocan de 1,5 kg şi l-a lovit de 2 ori tot în zona capului, mai exact în zona urechii şi de atunci nu a mai mişcat”, se arată în dosar.

Victima 2: mama Iulia L. (73 de ani)

După un sfert de oră, Letcan a mers în camera mamei sale, pentru a verifica dacă a adormit. Ucigașul spune că a găsit-o pe femeie uitându-se la televizor, însă aceasta i-a spus să plece, pentru că vrea să doarmă. În acest timp, tatăl lui era la baie. După zece minute criminalul de la Bascov s-a întors, hotărât să-și pună în aplicare planul criminal.

”A intrat cu ciocanul mic, de 1,5 kg în mână şi a aprins repede lumina, deoarece altfel nu vedea. Pe mama sa a deranjat-o acest lucru, însă a fost de acord să discute cu inculpatul. Inculpatul nu a mai insistat în discuţie, deoarece nu avea niciun subiect de vorbă.

Mama sa era întinsă pe burtă, pe pat şi cu ochii închişi, dar nu dormea. Inculpatul s-a apropiat de ea şi i-a dat două lovituri cu ciocanul tot în zona urechii, care crede că au fost suficiente, însă s-a mai chinuit aproximativ o oră fără a se mai mişca deloc”, se mai arată în dosarul consultat de FANATIK.

Victima 3: tatăl Aurel L. (79 ani)

În următoarele 15 minute, criminalul de la Bascov și-a urmărit tatăl prin geamul ușii de la baie.

”Într-un final a ieşit din baie şi inculpatul era pregătit de un sfert de oră, cu spray-ul lacrimogen cu rază de acţiune 5m, în mâna dreaptă şi cu ciocanul în stânga, ambele ascunse. A pulverizat spray-ul înspre tatăl său până a terminat tubul, l-a aruncat, a mutat ciocanul în mâna dreaptă şi i-a aplicat tot două lovituri în zona capului, nu lângă ureche ca în cazul celorlalţi (…).

De asemenea, a mai lovit-o pe victimă aproape de ceafă cu o toporişcă pe o achiziţionase prin anii 1990”, a explicat Letcan. Criminalul de la Bascov a povestit că ”a terminat cu toți trei în jurul orelor 23:00”, după care a mers în camera lui pentru a asculta muzică, să se calmeze, ”deoarece mai avea alți doi, sora și nepoata”.

Victimele 4 și 5: sora Gențiana R. (49 ani) și nepoata Silvia R. (6 ani)

”Înspre casa surorii sale s-a dus având la el ciocanul cu care i-a lovit şi pe restul şi o toporişcă marcă finlandeză cumpărată din Dedeman, prin anul 2018. A presupus că nu o să închidă uşa de la intrare deoarece dormeau la etaj şi persoana vătămată R.G. pleca înainte ca ele să se trezească. (…)

Victimei R.G., i-a dat aproximativ 10 lovituri de ciocan tot în zona capului, apoi i-a dat în zona cefei cu toporişca luată din Dedeman. Victima R.S., dormea şi ea aşezată pe burtă… (urmează descrierea modului în care fetița a fost ucisă, n.r.), se arată în dosar.

Ulterior, Letcan a ieșit și a încuiat ușa pentru că nu era sigur că victimele lui au murit și ar fi putea ieși din cameră pentru a cere ajutor. Ciocanul și toporișca le-a spălat cu apă, după care le-a ascuns în beci. Apoi și-a făcut bagajele, 5-6 genți, plănuind să fugă în pădure.

Criminalul de la Bascov a acționat din răzbunare, iar după ce și-a măcelărit familia s-a calmat

De asemenea, în timpul audierilor, criminalul de la Bascov a declarat că și-a notat planul criminal în caiete, însă în noaptea crimei și-a făcut un caiet nou, pentru că și-a schimbat planul. El a mai spus că, deși conștientizează ce a făcut, consideră că este o ”răzbunare justificată, având în vedere ura și răutatea cu care rudele sale l-au tratat”. În plus, acesta a precizat că, înainte de a-și ucide victimele, era foarte agitat, însă după ce le-a omorât, s-a calmat.

Pe cale civilă, rudele victimelor au solicitat despăgubiri morale în valoare de 1.000.000 de euro, însă instanța a considerat că suma de 700.000 de euro reprezintă ”o justă și integrală reparație a prejudiciului”, care oricum este imposibil de evaluat în mod obiectiv. Viorel Letcan a fost condamnat la închisoare pe viață și este puțin probabil să conteste sentința. În timpul urmăririi penale, criminalul de la Bascov le-a spus anchetatorilor că rămână în arest pentru că ”nu mai are unde să se întoarcă”.

ADVERTISEMENT
Tags: