News

Motivarea judecătorilor în cazul Cathedral Plaza. De ce a fost suspendată dispoziția lui Nicușor Dan de demolare a clădirii

Tribunalul București a suspendat dispoziția de demolare a Cathedral Plaza, pe baza unei decizii CEDO din 2018, când Arhiepiscopia Romano-Catolică a dat în judecată statul român.
02.11.2022 | 15:50
Motivarea judecatorilor in cazul Cathedral Plaza De ce a fost suspendata dispozitia lui Nicusor Dan de demolare a cladirii
Nicușor Dan a semnat în iulie dispoziția de demolare a Cathedral Plaza. În octombrie, instanța a suspendat actul / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta / Mediafax Foto / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

În iulie 2022, Nicușor Dan anunța că semnat o dispoziție prin care clădirea de birouri Cathedral Plaza, situată în imediata apropiere a Catedralei Sf Iosif din București, urmează să fie demolată.

Primăria București a depășit cu 9 ani termenul legal de răspuns la o cerere a dezvoltatorului

Dispoziția de demolare a avut la bază o decizie definitivă a instanței din ianuarie 2013, ”obligație ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea”, așa cum afirma Nicușor Dan. Primarul general mai preciza că ”mai sunt de parcurși câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare”. Conform dispoziției, municipalitatea urma să suporte cheltuielile de demolare, urmând ca acestea să fie recuperate de la dezvoltator.

ADVERTISEMENT

Cei ”câțiva pași administrativi” erau, de fapt, un litigiu între Millenium Building Development și Primarul General al Municipiului București, prin care compania dezvoltatoare solicita o autorizație de intrare în legalitate, care ar fi trebuit să primească răspuns în termenul legal de 30 de zile.

Primăria Capitalei nu a răspuns solicitării nici măcar după 9 ani, timp în care CEDO a respins o acțiune a Arhiepiscopiei Romano-Catolice București împotriva României. În speță, arhiepiscopia cerea condamnarea statului român pentru nepunerea în executare a procedurii de demolare, în urma unei hotărâri definitive ale instanței.

ADVERTISEMENT

Tribunalul București: ”Hotărârea CEDO nu poate fi ignorată”

Exact aceste două argumente au fost folosite de Tribunalul București, care la începutul lui octombrie 2022 a admis cererea de suspendare a dispoziției de demolare, la cererea dezvoltatorului.

”Concluzia Tribunalului nu poate fi făcută decât în concordanță cu analiza efectuată de către Curtea Europeana a Drepturilor Omului Hotărârea CEDO din 6 decembrie 2018 pronunțată în Cauza Arhiepiscopia Romano-Catolica București c. României.

ADVERTISEMENT

Tribunalul respinge argumentul pârâtului Primarul General al Municipiului București, susținut si de intervenientul accesoriu în sprijinul pârâtului, Arhiepiscopia Romano-Catolică, în sensul că această Hotărâre a Curții Europene a Drepturilor Omului nu produce niciun efect, atât timp cât prin Hotărârea din data de 6 decembrie 2018 pronunțată în cauza nr. 3524/10, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins cererea formulată de Arhiepiscopia Romano-Catolică București în contradictoriu cu Statul Roman.

Prin această acțiune se solicită tocmai condamnarea Statului pentru o invocată nepunere în executare a procedurii de demolare, în temeiul aceleiași hotărâri judecătorești, nr. …/28.06.2012, temei al prezentei Dispoziții nr.1454/20.07.2022 emisă de către pârâtul Primarul General al Municipiului București, prin s-a aprobat desființarea construcției-imobil de birouri Cathedral Plaza”, se arată în motivarea Tribunalului București, consultată de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Dezvoltatorul Cathedral Plaza s-a plâns că nu a putut să se apere

O altă problemă sesizată de judecători a fost că hotărârea definitivă a Tribunalului Dâmbovița din 2012, pe baza căruia Nicușor Dan a emis dispoziția de demolare, a venit la capătul unui litigiu la care dezvoltatorul nu a participat. Astfel, au spus reprezentanții companiei, proprietarul a fost în imposibilitatea de a formula apărări față de pretențiile de demolare ale clădirii, ”litigiul fiind soluționat în condiții de vădită nelegalitate”.

Tribunalul București a mai arătat că ”anularea autorizației de construire nu conduce automat la demolarea clădirii, aspect reținut și de CEDO”. În schimb, demolarea clădirii ar produce ”pagube iminente de natură a face imposibilă restabilirea ulterioară a situației de fapt”, în situația în care dezvoltatorul ar avea câștig de cauză în celălalt proces cu primăria.

Demolarea Cathedral Plaza ar produce ”pagube iminente”

”Paguba iminentă constă în încălcarea/vătămarea drepturilor reclamantei Millenium Building Development SRL asupra clădirii Cathedral Plaza și având în vedere costurile operațiunii, o eventuală demolare a construcției va avea efecte și asupra interesului general”, se mai arată în motivare.

Hotărârea Tribunalului București nu este definitivă și a fost atacată deja cu apel de Primarul General al Municipiului București și Arhiepiscopia Romano-Catolică.

ADVERTISEMENT
Tags: