Fotbal intern

Motivele declinului de la CFR Cluj, explicate de Paszkany

Arpad Paszkany spune că nu a scos bani din fotbal şi că afacerea CFR nu a fost una profitabilă. Omul de afaceri susţine că un club din România s-ar putea autosusţine numai cu participări...
25.05.2014 | 10:37
Motivele declinului de la CFR Cluj explicate de Paszkany
ADVERTISEMENT

Arpad Paszkany spune că nu a scos bani din fotbal şi că afacerea CFR nu a fost una profitabilă. Omul de afaceri susţine că un club din România s-ar putea autosusţine numai cu participări constante în Liga Campionilor şi explică dispariţia din prim-plan a unor foste campioane, precum Unirea Urziceni sau Oţelul Galaţi.

“Ca să fii pe zero, ar trebui ca, din trei ediţii succesive de Champions League, în măcar două să participi şi să atingi nivelul grupelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci eşti pe minus. Venitul pe care UEFA ţi-l acordă în urma participării în Liga Campionilor nu-ţi acoperă cheltuiala pe două sezoane. Noi am făcut calculele de multe ori şi nu numai noi, şi cei care au făcut auditul clubului. Repet, dacă din 3 ediţii consecutive de UCL, în două ai fi la nivelul grupelor, atunci eşti pe zero. Şi, dacă joci bine şi la nivelul transferurilor de jucători, de acolo poţi să faci un excedent bugetar, adică un profit.

ADVERTISEMENT

CFR n-a fost o afacere profitabilă pentru mine. N-am niciun regret, tot ceea ce am câştigat din punctul de vedere al emoţiilor a fost nepreţuit”, a spus Paszkany.

Efectul de bulgăre

Şeful grupării vişiniilor a oferit o explicaţie şi pentru situaţia actuală de la clubul din Gruia, care va fi nevoit să-şi schimbe politica de transferuri şi să-şi reducă serios cheltuielile.

ADVERTISEMENT

“Când am început ascensiunea în Liga 1 aveam contracte peste medie, dar nu la nivelul celor mai bune echipe. În schimb, am oferit prime considerabile în acea perioadă. Apoi, din dorinţa de a ajunge în top, am început să aducem jucători din ce în ce mai scumpi, şi ca preţ de transfer şi din perspectiva contractelor. Aşa erau vremurile. În perioada 2006-2010, era foarte greu să aduci jucători din străinătate, fără să le oferi un salariu de cel puţin 300.000 de euro. Pretenţiile lor începeau de la 300.000 de euro în sus. Asta a generat alte cheltuieli, impozitare.

Neavând două bugete, n-am mai putut oferi prime intermediare, rămânând prima mare pentru câştigarea campionatului şi dublată de participarea în cupele europene. În toţi aceşti ani, clubul a început să acumuleze datorii faţă de unii-alţii, de la care s-au mai luat jucători. Bună parte dintre ei n-au dat randamentul scontat, la noi. Am luat şi jucători de milioane de euro cu care ştiţi bine că, ulterior, a trebuit să facem înţelegeri financiare cu ei, adică să le dăm nişte bani din contractul pe anii următori, doar ca să scăpăm de ei.

ADVERTISEMENT

Efectul de bulgăre. A venit momentul în care te-au ajuns din urmă multe cheltuieli şi angajamente luate. CFR şi-a plătit întotdeauna anagajamentele. Nemaifiind aceleaşi venituri, angajamentele s-au plătit mai greu. Între timp, noi am construit şi un stadion. Din păcate şi stadionul s-a construit în perioada boom-ului imobiliar, când cheltuielile şi preţurile în construcţii erau cele mai mari“, a mai spus Paszkany.

Sursa: stiridesport.ro