News

Motivele pentru care americanii nu vor să se vaccineze. De la efecte secundare la motive religioase

03.03.2021 | 17:57
Motivele pentru care americanii nu vor sa se vaccineze De la efecte secundare la motive religioase
ADVERTISEMENT

Americanii au de câteva zile un al treilea vaccin aprobat de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA), cel produs de Johnson&Johnson. Cu toate acestea, în țara cu peste jumătate de milion de oameni uciși de COVID, 41% dintre participanții la un sondaj recent nu sunt dispuși să se vaccineze.

Dintre cei care refuză vaccinarea, 66% se tem de efectele secundare, în vreme ce 33% consideră ca vaccinurile nu sunt eficiente. Specialiștii sunt îngrijorați de aceste cifre, mai ales că mare parte dintre cei care refuză vaccinul sunt persoane de culoare, afectate mai puternic de COVID.

ADVERTISEMENT

Obstacole în calea vaccinării vin și dinspre liderii religioși. Șefii comunităților catolice din New Orleans și St Louis le recomandă enoriașilor să evite vaccinul Johnson & Johnson pentru că a fost dezvoltat folosind linii celulare provenite din două avorturi.

Johnson & Johnson, autorizat de FDA pentru America

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a autorizat sâmbătă vaccinul contra COVID-19 produs de Johnson & Johnson. Este primul vaccin cu doză unică disponibil în SUA.

ADVERTISEMENT

O veste bună pentru țara cu peste 28,5 milioane de cazuri confirmate de COVID-19 și peste 511.000 de decese raportate de la începutul pandemiei.

Vaccinul este fabricat de Janssen, divizia pentru vaccinuri a Johnson & Johnson, este administrat într-o singură doză și nu necesită depozitare specială. Serul este autorizat pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste.

ADVERTISEMENT

Vaccinul a fost testat la peste 44.000 de persoane din SUA, Africa de Sud și America Latină. La nivel global, a fost 66,1% eficient împotriva formelor moderate până la severe/critice de COVID-19 la cel puțin patru săptămâni după vaccinare, potrivit unei analize FDA.

În SUA, este considerat eficient 72% și oferă 86% protecție împotriva formelor severe de boală.

ADVERTISEMENT

Vaccinul are câteva efecte secundare, dintre care majoritatea sunt ușoare, inclusiv dureri la locul injectării, cefalee, oboseală și dureri musculare.

În general, evenimentele adverse grave non-fatale au fost rare, conform analizei FDA, și nu au fost raportate cazuri de anafilaxie după vaccinare în cadrul studiului.

Sunt necesare mai multe cercetări, dar analiza FDA a sugerat, de asemenea, că vaccinul Johnson & Johnson poate ajuta la prevenirea infecțiilor asimptomatice.

În timp ce aprovizionarea inițială este limitată – compania spune că are doar aproximativ 4 milioane de doze de vaccin gata să fie expediate „imediat” – ar trebui să aibă 20 de milioane gata până la sfârșitul lunii martie.

41% dintre alegătorii americani nu vor să se vaccineze

Cel mai recent sondaj Harvard CAPS-Harris, publicat de The Hill, arată că 41% dintre alegători au declarat că nu sunt dispuși să primească vaccinul împotriva coronavirusului.

Dintre cei care au spus că nu sunt dispuși să primească vaccinul, 66% au spus că sunt îngrijorați de efectele secundare, în timp ce alți 33% au spus că nu cred că este eficient. 27% au declarat că nu sunt preocupați de virus, 23% că vaccinurile ar trebui să meargă la mai mulți indivizi cu risc și 17% au spus că au probleme de sănătate.

“Cel mai îngrijorător din acest sondaj este că 4 din 10 dintre cei care nu au fost vaccinați nu vor să se vaccineze. Aceste cifre includ 60% dintre alegătorii de culoare”, a declarat Mark Penn Hill, directorul pentru sondaje al Harvard CAPS-Harris.

Sondajul a fost realizat în perioada 23-25 ​​februarie pe un eșantion de 2.006 alegători americani. Este o colaborare a Centrului pentru Studii Politice Americane de la Universitatea Harvard și The Harris Poll.

Rezultatele complete ale sondajului vor fi postate online la sfârșitul acestei săptămâni. Cifrele sunt ponderate pentru reprezentativitate și nu a fost anunțată o marjă de eroare.

Catolicilor din New Orleans și St Louis li se recomandă să evite vaccinul Johnson & Johnson

Arhiepiscopia New Orleans-ului, precum și liderii romano-catolici din St Louis, Missouri, le-au spus credincioșilor să evite vaccinul contra COVID-19 Johnson & Johnson, deoarece în primele faze ale dezvoltării sale au fost folosite „linii celulare compromise moral create din două avorturi”, relatează The Guardian.

Liderii comunității catolice din New Orleans au declarat că alte două vaccinuri utilizate în SUA, realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna, sunt acceptabile, în ciuda faptului că au fost dezvoltate cu „unele teste de laborator care au folosit linia celulară derivată din avort”.

Declarația a pus arhidieceza în contradicție cu papa Francisc. În decembrie, Vaticanul a spus că este „acceptabil din punct de vedere moral să se primească vaccinuri contra COVID-19 care au folosit linii celulare de la embrioni avortați în procesul de cercetare și producție”, deoarece utilizarea acestor vaccinuri „nu constituie o cooperare formală cu avortul din care derivă celulele utilizate la producerea vaccinurilor”.

Arhidieceza St Louis i-a încurajat de asemenea pe catolici să caute vaccinurile Pfizer sau Moderna și să evite serul Johnson & Johnson, dacă este posibil. La fel ca declarația arhidiecezei din New Orleans, declarația celei din St Louis numește vaccinul Johnson & Johnson „compromis moral”.

Cu toate acestea, reprezentanții catolicilor din St Louis au subliniat că aceștia pot accepta acel vaccin „cu conștiință împăcată dacă nu există altă alternativă”.

Celulele derivate dintr-un avort electiv în Olanda în anii 1970 sunt utilizate în mod obișnuit în cercetarea medicală.

În octombrie anul trecut, s-a raportat pe larg că o terapie experimentală contra COVID-19 administrată lui Donald Trump, produsă de compania Regeneron, a fost dezvoltată folosind astfel de celule.

La fel ca majoritatea republicanilor, președintele de atunci a curtat grupurile anti-avort și a decis să restricționeze utilizarea țesutului fetal în cercetare. Cercetarea țesutului fetal a dus la o serie de progrese medicale importante, în special în dezvoltarea vaccinului.

Liniile celulare derivate din țesuturile avortate au fost utilizate în dezvoltarea vaccinurilor împotriva poliomielitei, a varicelei, a hepatitei A și a zonei zoster. Filiala pentru vaccinuri a Johnson & Johnson, Janssen, a folosit celule PER.C6, o linie de celule derivată din țesuturi avortate în 1985.

Joe Biden și dr. Anthony Fauci, cel mai mare expert în boli infecțioase din SUA și consilier medical șef al președintelui, sunt ambii catolici. Întrebat despre eficacitatea vaccinului, Fauci a declarat: „Toate trei sunt într-adevăr bune, iar oamenii ar trebui să se vaccineze cu ce ser este disponibil. Oamenii trebuie să se vaccineze cât mai repede posibil și, dacă aș merge într-un loc în care au Johnson & Johnson, nu aș avea niciun fel de ezitare să mă vaccinez”.

Grupurile anti-avort și liderii catolici din SUA și Canada au ridicat obiecții etice față de originea liniilor celulare pe tot parcursul pandemiei. În iunie, Conferința Episcopilor Catolici din SUA a scris o scrisoare prin care solicita administrației Trump să „stimuleze” dezvoltarea vaccinurilor care nu utilizează astfel de linii celulare.

„Este extrem de important ca americanii să aibă acces la un vaccin produs în mod etic”, se spunea în scrisoare. „Niciun american nu ar trebui să fie obligat să aleagă între vaccinarea împotriva acestui virus potențial mortal și încălcarea conștiinței sale”.

Arthur Caplan, bioetician la Universitatea din New York a declarat revistei Science în iunie: „Există modalități mai bune de a câștiga războiul contra avort decât să le spui oamenilor să nu folosească un vaccin. Acestea sunt avorturi de acum multă vreme în urmă. Aceste celule sunt vechi de zeci de ani și chiar și liderii religioși majori, precum papa, au recunoscut că pentru binele mai mare nu merită simbolismul de a pune comunitatea în pericol ”.

ADVERTISEMENT