Premier League

Motivele pentru care Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european! Champions League şi Europa League înseamnă Premier League în 2019. Performanţă unică în istorie

10.05.2019 | 01:05
Motivele pentru care Anglia a redevenit o forta in fotbalul european Champions League si Europa League inseamna Premier League in 2019 Performanta unica in istorie

Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european, iar primul asalt a fost dat în Liga Campionilor, unde finala va fi disputată de Liverpool şi Tottenham Hotspur. Cu patru echipe la start, Premier League a dus steagul sus în UEFA Champions League, toate formaţiile ajungând cel puţin până în faza sferturilor de finală. Chelsea şi Arsenal s-au calificat în finala Europa League, astfel că cele două finale europene aduc faţă în faţă numai echipe din Anglia.

Banii din drepturile, unul dintre motivele pentru care Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european

Prima ligă din Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european, iar banii din drepturile TV au ajutat din plin. Doar în sezonul 2017-18, cele 20 de echipe din Premier League au împărţit 2.420.000.000 de lire sterline, motiv pentru care formaţiile engleze şi-au permis luxul să cheltuiască aproape 1.550.000.000 de lire sterline pe transferuri.

Banii din drepturile TV aduc liniştea financiară necesară pentru a crea planuri pe termen mediu şi lung. Cu toate acestea, Tottenham Hotspur, finalistă a Ligii Campionilor în acest sezon, nu a cheltuit niciun ban pe transferuri, londonezii distrugând mitul că banii aduc fericirea în fotbalul modern. De cealaltă parte, Liverpool, a doua finalistă, a investit 163.980.000 de lire sterline în achiziţii.

Motivele pentru care Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european (sursă foto: hepta.ro)
Motivele pentru care Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european (sursă foto: hepta.ro)

Anglia profită de pe urma unor generaţii de excepţie. Campioană mondială la tienret în 2017

În ultimii ani, Anglia a cunoscut victorii importante la nivelul echipelor naţionale de juniori şi tineret. Totul a culminat cu titlul câştigat la Campionatul Mondial U20 din 2017. În plus, englezii au mai triumfat la EURO U17 din 2017 şi la CM U17 din 2017. După mulţi ani în care fotbalul din Anglia cunoscuse eşecuri ruşinoase în competiţiile internaţionale, lucrurile s-au schimbat din 2015.

Cluburile din Anglia au început să fie mai atente la centrele de copii şi juniori, iar ultimii ani au adus în prim-planul fotbalului european jucători ca Harry Kane, Dele Alli, Kyle Walker-Peters, Trent Alexander-Arnold, Marcus Rashford, Raheem Sterling sau Phil Foden. În plus, englezii abia aşteaptă să vină noul val de jucători, care a triumfat în 2017, şi care ar putea aduce un puls important. Nu trebuie uitat nici faptul că echipa naţională a Angliei a ocupat locul 4 la Campionatul Mondial din 2018, cea mai bună performanţă din ultimii 25 de ani. În lotul selecţionatei lui Gareth Southgate s-au regăsit cinci jucători ai lui Tottenham Hotspur şi doi de la Liverpool. Manchester United şi Machester City, sfertfinaliste în actualul sezon din UEFA Champions League au dat câte patru fotbalişti.

Spania nu mai domină Liga Campionilor

Fotbalul din Spania a fost un model de succes în ultimii cinci ani, perioadă în care Liga Campionilor a fost acaparată de Real Madrid şi Barcelona. În tot acest timp, ibericii s-au bucurat de două finale 100% spaniole. Liverpool a fost prima echipă engleză care a ajuns în ultimul act, după o pauză şase ani, însă a trebuit să se recunoască învinsă de Real Madrid.

Perioada de dominare a spaniolilor pare că s-a încheiat în sezonul 2018-19, unul în care Real Madrid s-a oprit în optimile de finală, la fel ca Atletico Madrid, în timp ce Barcelona a fost eliminată de Liverpool în semifinale. În tot acest timp, Premier League a ajuns cu patru echipe în faza sferturilor de finală, două dintre acestea urmând să se lupte pentru trofeu pe 1 iunie.

Motivele pentru care Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european (sursă foto hepta.ro)
Motivele pentru care Anglia a redevenit o forţă în fotbalul european (sursă foto hepta.ro)

Premier League, aproape de o performanţă unică

Liverpool şi Tottenham Hotspur se întâlnesc în finala Ligii Campionilor, fiind pentru a doua oară în istorie când se va disputa un ultim act 100% englez. Premier League a dat şi cele două finaliste din Europa League. Arsenal s-a calificat fără probleme în finală după victoria cu Valencia, în timp ce rivalii de la Chelsea au avut nevoie de penalty-uri pentru a merge mai departe în duelul cu Eintracht Frankfurt.

Niciodată în istoria fotbalului european nu s-a mai întâmplat ca în finalele celor două competiţii să fie calificate echipe din acelaşi campionat. Sezoanele 2013-14 şi 2015-16 au adus trei echipe spaniole în finalele Ligii Campionilor şi Europa League, însă Anglia ar putea să bată acest record joi seară.

  • 45.590.000 de lire sterline a cheltuit pe transferuri Ajax în actualul sezon
  • 116.190.000 de lire sterline a cheltuit pe transferuri Barcelona în actualul sezon