ADVERTISEMENT
News

Motivele pentru care Covid-19 ucide persoane aparent sănătoase. Explicațiile unui expert

Autor: Adrian Ilie | 14.11.2020 | 18:39
Motivele pentru care Covid-19 ucide persoane aparent sănătoase. Explicațiile unui expert
O parte dintre victimele „fără comorbidități” sunt de fapt bolnavi cronici nedepistați/ Foto: Hepta

Raportările Grupului de Comunicare Strtagică precizează câte dintre victimele Covid-19 nu aveau comorbidități asociate bolii. Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, a explicat, la Digi24, motivele pentru care persoane sănătoase sau aparent sănătoase au fost răpuse de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Virusul, de la început, și-a arătat un polimorfism privind diferite sisteme pe care le atacă și prin diferite efecte care pot duce la manifestări diferite. Sunt trei situații pentru care adulții aparent sănătoși fac forme grave de coronavirus și mor”, susține Ioana Stăncel.

Pacienții care și-au pierdut viața fără să fi avut boli cronice preexistente sunt cuprinse în trei categorii: cei care au murit din cauza răspunsului imunitar excesiv la infecție, așa-numită „furtună a citokinelor”, cei care au ajuns la spital când  starea lor era dej gravă și cei care și-au supraevaluat starea de sănătate.

Persoane „sănătoase”, cu boli nedepistate

În primul rând, virusul se manifestă în furtuna antiinflamatorie, care duce la manifestările violente care nu mai răspund la tratament”, s spus medicul.

ADVERTISEMENT

În al doilea rând, rezultatele tratamentului sunt cu atât mai bune cu cât administrarea acestuia începe mai devreme. În stadiile avansate ale bolii, chiar și persoanele sănătoase își pot pierde viața.

Oamenii ajung prea târziu la spital, iar schemele terapeutice nu mai sunt eficiente. Chiar dacă se aplică tot ce este eficient ca tratament în această boală, persoana nu răspunde”, a precizat Stăncel.

A treia categorie are în vedere persoanele care nu-și supraveghează îndeaproape starea de sănătate și care au boli cronice încă nedepistate. Chiar dacă în statistici sunt trecute la victime fără comorbidități, asta nu înseamnă că sănătatea lor era una bună înainte să se infecteze cu SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Avem adulți aparent sănătoși, care, în realitate, au afecțiuni cardio-vasculare, diabet, boli supraponderale. Chiar dacă nu sunt diagnosticate, aceste afecțiuni există și, pe acest teren, infecția are alte forme de manifestare, astfel că pacientul răspunde mult mai greu la tratament”, a avertizat medicul.

Astfel, devine foarte importantă reacția pacienților la cele mai mici simptome, întrucât tratarea târzie a bolii scade șansele de supraviețuire. „Mai sunt adulții sănătoși care cred că nu li se poate întâmpla nimic, cei care tratează cu indiferență manifestările sau le pun pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la tratament”, a mai spus Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT