Sport

Motivele pentru care FCSB vrea să fie singura echipă din România în grupele Conference League! Cum îi poate produce probleme CFR Cluj

FCSB are un traseu uşor spre grupele Conference League şi vrea să fie singura echipă care ajunge în această fază. Care sunt motivele pentru care roş-albaştrii nu vor ca şi alte formaţii din SuperLiga să ajungă în grupe.
11.08.2022 | 12:00
Motivele pentru care FCSB vrea sa fie singura echipa din Romania in grupele Conference League Cum ii poate produce probleme CFR Cluj
De ce vrea FCSB ca CFR Cluj să nu ajungă în grupele Conference League (sursă foto: dac1904.sk)
ADVERTISEMENT

FCSB a câştigat prima manşă a dublei cu DAC Dunajska Streda, scor 1-0, în turul 3 preliminar din Conference League, şi porneşte cu prima şansă la calificarea în play-off. În următoarea fază, vicecampioana româniei ar putea s-o întâlnească pe câştigătoarea dublei dintre Viking şi Sligo Rovers, iar norvegienii s-au impus în manşa tur cu 5-1. Astfel, echipa lui Nicolae Dică are şanse mari să ajungă în grupele competiţiei continentale.

Eliminarea lui CFR Cluj ar putea s-o ajute pe FCSB în grupele Conference League

Pentru actualul sezon european, CFR Cluj a fost echipa din România cu cel mai bun coeficient UEFA. Campioana României a bifat astfel o premieră, cu 19,500 puncte, în timp ce FCSB a intrat în cupele europene cu 17,500. O eliminare a clujenilor ar face ca roş-albaştrii, în cazul unei calificări în grupe, să urce un loc la tragerea la sorţi pentru următoarea fază a competiţiei.

ADVERTISEMENT

În grupele Conference League se vor califica 10 echipe care vor pierde meciurile din play-off-ul Europa League, 17 câştigătoare din play-off-ul Conference League (ruta noncampioanelor) şi 5 câştigătoare din play-off-ul Conference League (ruta campioanelor).

Bătălie şi pe banii din market pool. Cum se calculează banii în funcţie de numărul echipelor calificate în grupe

FCSB mai are şi un motiv financiar pentru care îşi doreşte să fie singura reprezentantă a României în grupele Conference League. Banii din market pool vor fi împărţiţi în funcţie de numărul echipelor, dintr-o ţară, calificate în grupe.

ADVERTISEMENT

Dacă FCSB va fi singura echipă calificată, atunci va lua întreaga sumă. În scenariul cu două echipe româneşti în grupe, cota de market pool va fi împărţită 50%-50%. Singura excepţie ar apărea dacă Sepsi Sfântu Gheorghe ar obţine o calificare miraculoasă. În acest caz, cota ar fi de 60% pentru formaţia covăsneană şi 40% pentru cealaltă echipă. Conform regulamentului UEFA, câştigătoarea cupei interne primeşte o tranşă mai mare de bani.

Cu trei echipe calificate în grupe, fiecare primeşte câte 33,33%. Dacă printre formaţii se numără şi câştigătoarea cupei interne, atunci aceasta primeşte 40%, iar restul câte 30%. În scenariul cu patru echipe calificate în grupe, câştigătoarea cupei interne ia 40%, iar celelalte trei echipe primesc câte 20%. Suma finală de market pool se stabileşte după play-off-ul cupelor europene.

ADVERTISEMENT

FCSB poate da o lovitură financiară doar cu rezultate bune în grupe

Până în prezent, FCSB şi-a asigurat premiul de 550.000 de euro, suma garantată în cazul unei eliminări în turul 3. Dacă va părăsi Conference League în play-off, “roş-albaştrii” vor încasa 750.000 de euro. Sumele cresc considerabil după calificarea în grupele celei de-a treia competiţii continentale.

Astfel, calificarea în grupele Conference League este premiată cu 2.940.000 de euro, sumă la care se adaugă banii veniţi în urma locului ocupat în clasamentul coeficienţilor UEFA pe ultimii zece ani. Este vorba de o sumă între 44.500 şi 1.424.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Victoria în grupe este premiată cu 500.000 de euro, în timp ce remiza cu 166.000 de euro. Clasarea pe primul loc în grupă aduce un bonus de 650.000 de euro, la care se adaugă 600.000 de euro, premiul pentru calificarea în optimile de finală. Locul 2 ia 325.000 de euro şi încă 300.000 de euro, bonusul pentru calificarea în barajul pentru optimile de finală.

ADVERTISEMENT