News

Motivul bizar pentru care a fost asasinat fostul premier japonez. Ce este Biserica Unificării, organizația pomenită de ucigaș

Tetsuya Yamagami, suspect în cazul asasinării lui Shinzo Abe, a explicat ce l-a determinat să îl asasineze pe fostul premier japonez. Totul are legătură cu un grup religios căruia criminalul îi purta ranchiună.
12.07.2022 | 16:34
Motivul bizar pentru care a fost asasinat fostul premier japonez Ce este Biserica Unificarii organizatia pomenita de ucigas
Funeraliile fostului premier nipon au avut loc marți Foto: Kim Kyung-Hoon/Reuters
ADVERTISEMENT

Biserica Unificării s-a declarat nedumerită de relatările despre presupusele resentimente pe care le-ar avea împotriva grupului bărbatul suspectat de asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe.

Motivul bizar pentru care a fost asasinat fostul premier japonez

„Există o mare distanță între a avea resentimente față de asociația noastră și uciderea fostului prim-ministru Abe”, a declarat Tomihiro Tanaka, președintele biroului japonez al Federației Familiei pentru Pace și Unificare Mondială.

ADVERTISEMENT

“Ne străduim să înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru. Vom coopera pe deplin cu poliția pentru a-i descoperi motivația”, a adăugat el.

Reacția bisericii vine după ce radiodifuzorul japonez NHK a relatat că suspectul, Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, l-a vizat pe fostul prim-ministru pentru că el credea că bunicul lui Abe, un alt fost lider al țării, a ajutat la extinderea unui grup religios căruia îi purta ranchiună.

ADVERTISEMENT

Bunicul lui Abe, Nobusuke Kishi, care a ocupat funcția de prim-ministru între 1957 și 1960, a fost ținta unei tentative de asasinat în ultimul an al mandatului său de premier. A supraviețuit după ce a fost înjunghiat de șase ori.

„Credeam că fostul prim-ministru Nobusuke Kishi a contribuit la extinderea (grupului religios) și m-am gândit să-i ucid nepotul, fostul prim-ministru Abe”, a declarat suspectul, Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, anchetatorilor, relatează CNN.

ADVERTISEMENT

„Aveam resentimente față de un anumit grup religios și am crezut că fostul prim-ministru Abe a avut o relație strânsă cu acest grup”, a mai spus Yamagami.

„Mama a intrat în grup și a făcut o donație mare, iar viața mea de familie a fost dată peste cap.”

ADVERTISEMENT

Yamagami nu a fost acuzat oficial, dar este investigat sub suspiciunea de crimă, după ce a recunoscut că l-a împușcat pe Abe vinerea trecută în orașul Nara, unde fostul lider ținuse un discurs de campanie.

CNN nu a reușit să confirme în mod independent la ce grup se referea Yamagami sau vreo legătură între Abe și orice grup față de care suspectul nutrea ură.

Mama suspectului, membră a Bisericii Unificării

Cu toate acestea, luni, președintele biroului japonez al Bisericii Unificării a spus că mama lui Yamagami a fost un membru care a participat la evenimentele sale aproximativ o dată pe lună. Dar Yamagami însuși nu a fost niciodată membru al bisericii, a mai precizat Tanaka.

Într-o conferință de presă, Tanaka a declarat că a aflat că mama suspectului avea dificultăți financiare în jurul anului 2002, dar a adăugat: „Nu știm care au fost cauzele sau cum au afectat circumstanțele familiei”.

Tanaka a negat, de asemenea, că bunicul lui Abe a avut vreun rol în extinderea Bisericii Unificării, declarând că Kishi nu a luat „nicio măsură specială și nu a avut nicio influență specială asupra răspândirii religiei”.

Biserica a primit un mesaj de susținere de la Abe la un eveniment pe care l-a organizat, dar fostul prim-ministru nu era un membru al bisericii înregistrat și nici nu făcea parte din consiliul consultativ al acesteia, a mai spus Tanaka.

Ce este Biserica Unificării?

Biserica Unificării, cunoscută inițial ca Asociația Duhului Sfânt pentru Unificarea Creștinismului Mondial, a fost fondată de Moon Sun-myung în 1954.

A devenit proeminentă la sfârșitul anilor 1950 și începutul anilor 1960, o eră de transformări în Coreea de Sud, care se transforma dintr-o țară săracă sfâșiată de războiul civil într-una dintre cele mai moderne economii ale lumii.

Până în anii 1980, biserica a avut o acoperire globală și rămâne proeminentă în anumite părți ale Asiei și astăzi. Continuă să facă titluri internaționale pentru nunțile sale în masă, în care mii de cupluri tinere se căsătoresc în același timp, unii miri întâlnindu-se pentru prima dată în ziua nunții.

Moon, cunoscut de adepți drept „Tatăl Lună”, a murit în Coreea de Sud în 2012, la vârsta de 92 de ani.

Cine este Tetsuya Yamagami?

Detaliile despre crimă continuă să apară în timp ce autoritățile japoneze îl investighează pe suspectul Tetsuya Yamagami.

Yamagami le-a spus anchetatorilor că „s-a hotărât” să-l omoare pe fostul premier Shinzo Abe cu un an în urmă. Bărbatul a folosit o armă artizanală, pe care a probat-o în munți cu câteva zile înainte de asasinat.

Armele de foc „s-au potrivit obiectivului său de a-l ucide pe Abe fără greș”, a mai spus Yamagami.

Poliția din Nara a declarat luni că Yamagami ar fi putut să fi efectuat o împușcătură de probă în primele ore ale dimineții de joi, cu o zi înainte de asasinarea lui Abe.

Luni, anchetatorii poliției din Nara au declarat pentru CNN că Yamagami cooperează, dar nu și-a arătat remuşcări. Întrebată dacă suspectul a acționat singur, poliția a spus că investighează toate posibilitățile.

Înmormântarea lui Abe a fost găzduită de văduva sa Akie Abe, la un templu din Tokyo, marți, cu participarea limitată la membrii familiei și la persoane care erau apropiați de fostul prim-ministru.

ADVERTISEMENT