ADVERTISEMENT
News

Motivul incredibil pentru care un bărbat a fost obligat să-i plătească fostei soției 60.000 de euro, după 30 de ani de căsnicie

Autor: Bogdan Solomon | 26.02.2021 | 21:32
Motivul incredibil pentru care un bărbat a fost obligat să-i plătească fostei soției 60.000 de euro, după 30 de ani de căsnicie
Peste 60.000 de euro trebuie să scoată din buzunar portughezul, după 30 de ani de căsnicie. Sursa foto: Colaj Fanatik

Tribunalul Superior de Justiție al Portugaliei (STJ) l-a obligat pe un bărbat proaspăt divorțat să-i plătească fostei soții o sumă colosală, 60.782 de euro, drept despăgubire pentru activitățile casnice pe care aceasta le-a desfășurat de-a lungul celor 30 de ani de căsnicie.

ADVERTISEMENT

Potrivit magistraților, în situația în care întreaga responsabilitate a treburilor casnice revine „exclusiv sau esenţial” unei singure persoane, rezultă „o sărăcire reală a acesteia”, în timp ce partenerul eliberat de sarcini se îmbogăţeşte.

După un verdictul deloc favorabil al tribunalului din localitatea Barcelos, care a apreciat ca neîntemeiată solicitarea femeii ( despăgubiri în valoare de 240.000 de euro), pe motiv că activitățile casnice sunt „obligaţii naturale”, aceasta și-a căutat dreptatea la instanța supremă.

ADVERTISEMENT

Bărbat din Portugalia, obligat să-i plătească fostei soții o sumă colosală pentru treburile casnice

Tribunalul Superior de Justiție al Portugaliei i-a dat câștig de cauză și l-a obligat pe fostul soț să-i plătească o indemnizație de 60.782 de euro pentru toate activitățile casnice desfășurate de-a lungul căsniciei.

Bărbatul a uzat de toate căile de atac pe care le avea la dispoziție, dar fără succes. Instanța a menținut sentința, motivând că,  „pe baza egalităţii, activităţile casnice şi îngrijirea copiilor nu pot fi considerate drept o obligaţie naturală”.

ADVERTISEMENT

Cu un caz similar s-au confruntat și judecătorii din China

În contextul „valorii sale economice”, activitatea casnică duce la „îmbogăţire şi economie de cheltuieli”, au considerat judecătorii, stabilind valoarea acestei munci în funcție de salariul minim în Portugalia înmulţit cu 12 luni şi cu anii de convieţuire ai cuplului.

O sentință similară a fost pronunțată, la începutul anului, de tribunalul din Beijing, care a obligat un bărbat să-i plătească fostei soții despăgubiri în valoare de 7.700 de dolari pentru treburile casnice făcute în timpul căsniciei.

ADVERTISEMENT

Codul civil,  intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2021, prevede că soțul care își asumă o responsabilitate mai mare în educarea copiilor, în îngrijirea membrilor mai în vârstă ai familiei sau în efectuarea treburilor casnice neplătite, are dreptul să solicite despăgubiri, iar dacă partenerii nu reușesc să cadă de acord asupra sumei, decizia aparține instanței.

Prin urmare, domnul Chen va trebui să-i plătească doamnei Wang nu mai puțin de 50.000 de yuani pentru serviciile de menaj efectuate în timpul mariajului lor. „Nu i-a păsat şi nici nu a participat la niciun fel de treburi casnice”, l-a acuzat femeia în timpul procesului.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!