Câinii sunt unele dintre cele mai îndrăgite animale de companie. Dacă stai la curte și adopți un blănos, trebuie să știi că viața nu va fi deloc ușoară, mai ales dacă ai gazon. Câinele va fi mereu tentat să sape gropi, însă, acest comportament poate fi corectat.
Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului. De ani de zile, aceste animale s-au adaptat și au început să trăiască în armonie alături de stăpânii lor. Totuși, indiferent de cât de multe ar fi copiat de la oameni, câinii au și ei instinctele lor.
Dacă ai câine și stai la curte, atunci trebuie să știi că una dintre cele mai mare tentații ale sale va fi gazonul. Mulți proprietari de patrupezi au probleme din cauza anumitor obiceiuri pe care le au câinii.
Câinii adoră să sape, iar acest gest este perceput de mulți stăpâni de animale ca fiind unul distructiv. În realitate, acest instinct are mai multe explicații, iar una dintre ele este legată de dorința patrupedului de a-și ascunde hrana.
Câinele mai poate săpa gazonul și pentru a se răcori sau pentru a-și manifesta instinctul de vânător. Chiar dacă poate părea imposibil, acest comportament poate fi corectat prin intermediul unor metode simple.
În primul rând, este important să nu cerți câinele, ci să îi înțelegi nevoile. Dacă sapă pentru că îi este prea cald, atunci trebuie să îi asiguri un loc umbros. În al doilea rând, este recomandat să nu îi mai oferi recompense după masă și să încerci să stai cât mai mult cu el, astfel încât să nu se plictisească.
Nu doar săpăturile pot dăuna gazonului, ci și urina câinelui. Din cauza ei, pot apărea pete maronii asupra gazonului care, în timp, au efect negativ asupra ierbii. Urina de câine poate usca sau chiar distruge iarba.
Pentru a sta departe de astfel de neplăceri, specialiștii recomandă să optezi pentru un tip de iarbă care este rezistent la factorii chimici din urina animală. Cel mai bun exemplu este iarba Bermuda, însă, înainte de a o planta, este important să verifici solul.
De asemenea, mai poți masca zonele maronii din gazon cu trifoi, pe care îl poți planta doar acolo unde este nevoie. Poate să mai funcționeze și udarea imediată a gazonului acolo unde câinele și-a făcut nevoile.
Nu trebuie să uiți că alimentația câinelui are un rol important în toată această ecuație. Dacă îi dai hrana corespunzătoare și îi pui suplimente speciale în apă, urina se poate diminua, iar impactul asupra ierbii va fi mult mai mic. Înainte de a face aceste schimbări, este important să consulți medicul veterinar.