Cu toții știm că nasturii de la cămășile pentru femei și de la cele pentru bărbați sunt așezați pe părți diferite. În prezent, unele piese vestimentare sunt greu de diferențiat după design, iar în aceste cazuri, nasturii sunt varianta salvatoare. Iată de ce sunt dispuși pe părți diferite.
Nu trebuie să fii prea atent la detalii pentru a observa una dintre cele mai notabile diferențe dintre cămășile pentru bărbați și cele pentru femei. Nasturii sunt dispuși în mod diferit, iar asta a ridicat multe semne de întrebare în rândul purtătorilor de ținute elegante.
Cu toții știm că nasturii la cămășile pentru bărbați sunt pe partea dreaptă, iar la cămășile pentru femei sunt pe partea stângă. Nasturii au devenit un element distinctiv care îi ajută pe mulți să facă diferența între piesele feminine și cele masculine.
De-a lungul timpului, foarte multe persoane s-au întrebat de ce sunt nasturii așezați pe părți diferite. Subiectul este cu atât mai intrigant cu cât majoritatea persoanelor sunt dreptace. În acest caz, închisul nasturilor la femei este mult mai dificil, căci trebuie să folosească mâna stângă.
Răspunsul la această curiozitate este legat de un obicei foarte vechi care nu mai are deloc aplicabilitate în prezent. Și, totuși, a fost atât de important, încât s-a păstrat și a rezistat trecerii timpului.
Bărbații au din toate vremurile nasturii pe partea dreaptă. În trecut, se știe foarte bine că aceștia mergeau la lupte. În bătăliile cu săbiile, nasturii puteau deveni cei mai mari inamici dacă nu erau dispuși așa cum trebuie.
Atunci când scoteau sabia din teaca amplasată pe partea stângă, bărbații nu trebuiau să aibă niciun obstacol. Pentru a evita situațiile în care sabia s-ar fi putut prinde în deschizătura jachetei, nasturii au fost puși pe dreapta.
”Dacă o jachetă se încheia cu nasturii de la dreapta la stânga, mânerul sabiei risca să se prindă în deschizătura jachetei atunci când era scoasă, așa că orice spadasin serios ar fi cerut o tunică care să se încheie cu nasturi de la stânga la dreapta.”, a scris Paul Keers în cartea ”A Gentleman’s Wardrobe”, potrivit cespun.eu.
Atunci când vine vorba de amplasarea nasturilor la femei, de-a lungul timpului au existat mai multe teorii. Cea mai des vehiculată este cea potrivit căreia nasturii femeilor au fost puși pe stânga pentru a fi mai ușor de închis sau de deschis de către o altă persoană.
Pe vremuri, ținutele femeilor erau mult mai complexe și necesitau ajutor din partea altor persoane. Pentru a le fi mult mai ușor să îmbrace anumite rochii, nasturii lor au fost amplasați pe partea stângă.