Life

Motivul pentru care casele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișuri curbate. Puțini s-ar fi gândit la asta

De ce locuințele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișurile curbate în sus. Puține persoane cunosc acest detaliu.
09.07.2024 | 08:59
Motivul pentru care casele din Japonia China sau Coreea de Sud au acoperisuri curbate Putini sar fi gandit la asta
De ce locuințele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișurile curbate în sus. Puține persoane cunosc acest detaliu. Sursa foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Motivul pentru care casele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișuri curbate. Puțini s-ar fi gândit la asta. Arhitecții și inginerii care au proiectat aceste clădiri impresionante au luat în calcul mai multe elemente.

De ce locuințele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișurile curbate în sus. Puține persoane cunosc acest detaliu

De ce locuințele din Japonia, China sau Coreea de Sud au acoperișurile curbate în sus. Puține persoane cunosc acest detaliu despre clădirile care sunt unice în această lume și care sunt o adevărată operă de artă.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au proiectate acoperișurile în felul acesta din mai multe motive. În primul rând, au luat în calcul apa de la ploaie care nu se lovește de zidurile exterioare ale clădirii pentru că se scurge la distanță la ele.

În felul acesta pereții nu riscă să se deterioreze în timp de la umezeală. În al doilea rând, experții susțin că lumina soarelui ajunge la ferestre mult mai bine, ceea ce înseamnă că încăperile se vor întuneca seara târziu.

ADVERTISEMENT

Mai mult, acoperișurile curbate din Japonia, China sau Coreea de Sud fac parte din arhitectura locului. Pe lângă faptul că le protejează de intemperiile vremii, acestea au și un rol mai profund, conform publicației chinaculture.org.

Sursa menționată susține că, acoperișurile curbate îndepărtează spiritele rele. Budiștii credeau că aceste spirite malefice iau forma unor linii drepte, motiv pentru care oamenii au dorit să le păstreze la distanță de case.

ADVERTISEMENT

Acoperișurile caselor din Japonia, China sau Coreea de Sud, diferite în funcție de scop

Acoperișurile templelor erau realizate în urmă cu ani buni din țigle ceramice smălțuită. Au o peșteră supraînălțată care se distinge printr-o pantă grațioasă ascendentă, în timp ce bolta acoperișului provine de la căpriorii îmbinați între ei.

În ceea ce privește casele și palatele bogate, specialiștii spun că acesta au acoperișuri deosebit de elaborate. Un exemplu perfect în acest sens este Orașul Interzis, unde cele 13 morminte Ming din afara Beijingului au acoperișuri cu țigle de nuanțe strălucitoare de galben, verde și roșu.

ADVERTISEMENT

Culmile fiecărui acoperiș în parte sunt acoperite cu figuri ale unor creaturi mitice, iar fiecare curbă nu este mai mult decât o mătură. Cele mai complicate desene sunt aproape întotdeauna îndreptate spre sud-est.

Designul clădirilor s-a schimbat odată cu îmbunătățirea tehnicilor de construcție, acoperișurile curbate fiind mai rare în ziua de azi. Cu toate acestea turiștii încă mai pot vedea temple care păstrează aspectul estetic și duc tradiția mai departe.

ADVERTISEMENT