News

Motivul pentru care Curtea de Apel a menținut amenda primită de Klaus Iohannis după declarațiile privind Ținutul Secuiesc

24.03.2021 | 07:40
Motivul pentru care Curtea de Apel a mentinut amenda primita de Klaus Iohannis dupa declaratiile privind Tinutul Secuiesc
ADVERTISEMENT

Magistrații Curții de Apel București și-au motivat sentința prin care au menținut amenda de 5.000 de lei primită de Klaus Iohannis din partea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării după declarațiile privind Ținutul Secuiesc.

Aceștia au arătat că imunitatea președintelui României, unul dintre argumentele invocate de Administrația Prezidențială în momentul în care a contestat sancțiunea în instanță, nu se aplică și în cazul de față.

ADVERTISEMENT

Nu toate activitățile, respectiv atribuțiile Președintelui României și, corelativ, nu toate declarațiile aferente acestor activități și atribuții, au caracter politic”, se arată în motivarea deciziei care nu este, însă definitivă.

De ce a menținut Curtea de Apel amenda primită de Klaus Iohannis pentru discriminare

Chiar dacă un context în care se produc afirmațiile ar fi unul politic și chiar dacă o declarație ar îmbrăca în general caracterul unei opinii politice, acele exprimări care nu se circumscriu, prin ele însele, sensului unei opinii politice, determinată că părere sau idee proprie cu privire la rezolvarea în sens larg a treburilor statului, nu sunt aparate de răspundere juridică.

ADVERTISEMENT

Dacă într-un context politic se fac declarații politice, dar care includ afirmații sau expresii străine sensului politic legitim conferit opiniei/declarației (de exemplu, afirmații sau expresii care încalcă principiul nediscriminării persoanelor), acestea antrenează răspunderea juridică aferentă”, au precizat magistrații.

De asemenea, în motivarea sentinței se arată că „demnitatea umană este un drept fundamental ocrotit cu precădere, chiar și înaintea dreptului la liberă exprimare, care poate fi supus anumitor formalități, condiții, restrângeri sau sancțiuni, prevăzute de lege într-o societate democratică”.

ADVERTISEMENT

Legea a stabilit un echilibru între dreptul reclamantului la exprimare, chiar de a produce afirmații în context politic și a informa publicul larg în legătură cu evenimente și subiecte de interes general, și, pe de altă parte, dreptul la demnitate al persoanelor vizate sau afectate direct sau indirect, explicit sau implicit.

Efectuarea unor afirmații al căror înțeles sau subînțeles generează un risc de afectare a demnității, fiind susceptibil de a crea o atmosferă ofensatoare și degradantă la adresa apartenenților minorității maghiare în legătură cu o culpă implicită (neavuta în realitate) privitor la “vinderea Ardealului”, nu răspunde regulii proporționalității impuse, în raport cu îndatorirea ocrotirii demnității și prestigiului adresanților”, au transmis judecătorii, concluzionând că declarațiile președintelui încalcă limitele libertății de exprimare.

ADVERTISEMENT

Marele PSD, care luptă să dea Ardealul ungurilor”

Bună ziua, dragi români! Jo napot kivanok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD-ul a ajutat UDMR-ul să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care da autonomie largă Ținutului Secuiesc.

Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm că să scăpăm de această pandemie, PSD-ul, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament să dea Ardealul ungurilor.

Jo napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeți, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate.

Eu nu mai vreau că problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau că această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până sunt eu Președintele României, o astfel de lege nu va există!”, a fost discursul care i-a adus președintelui o amendă de 5.000 de lei din partea CNCD.

ADVERTISEMENT