Premier League

Motivul pentru care fotbaliştii poartă floarea de mac în meciurile din Anglia! Pe cine omagiază în luna noiembrie

03.11.2018 | 16:20
Motivul pentru care fotbaliştii din Anglia folosesc flori de mac pe tricouri

Fotbaliştii şi antrenorii din toate ligile din Anglia poartă insigne cu floarea de mac în meciurile care se dispută în luna noiembrie. De mai bine de 71 de ani, jucătorii din Marea Britanie îi omagiază prin acest simbol pe soldaţii care au murit în timpul Primului Război Mondial.

Până ca fenomenul să apară în fotbalul, englezii şi-au comemorat victimele din prima mare conflagraţie mondială prin folosirea florilor de mac. Din 1921, personalul militar şi veteranii şi-au omagiat astfel camarazii căzuţi, ideea fiind inspirată din poemul “Pe câmpiile Flandrei” al lui John McCrae, medic canadian care a murit în 1918.

Floarea de mac, simbolul copiat de fotbaliştii şi antrenorii din Anglia

În 1947, fotbaliştii de la Portsmouth şi-au schimbat culorile de la jambiere în roşu şi negru, care seamănă cu cele al florii de mac. Ideea i-a venit Generalului Bernard Montgomery, preşedinte de onoare al clubului în perioada 1944-1961. De-a lungul timpului, alte cluburi din primele ligi ale Angliei au început să adopte acest simbol. În 2010, echipele din Premier League au ales să imprime floarea de mac pe tricoruile de joc şi să-i omagieze, pe durata lunii noiembrie, pe soldaţi.

Federaţia Engleză de Fotbal a încercat să folosească simbolul şi pe tricourile echipei naţionale, însă FIFA şi UEFA nu au fost de acord. Decizia forului mondial a fost intens criticată de Prinţul William şi David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii în perioada 2010-2016. Cu toate acestea, selecţionatele Angliei, Ţării Galilor, Irlandei de Nord şi Scoţiei au folosit floarea de mac pe tricouri în timpul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din 2018, ceea ce le-a atras amenzi din partea FIFA. Până la urmă, forul mondial a permis ca simbolul să fie folosit pe banderole negre.

De ce floarea de mac este simbolul comemorării victimelor din Primul Război Mondial

După apariţia poemului “Pe câmpiile Flandrei”, Moina Michael, cunoscută profesoară din Statele Unite ale Americii, a fost principalul avocat al ideii că floarea de mac trebuie să fie simbolul comemorării. Ziua de 11 noiembrie 1918, când s-a încheiat Primul Război Mondial, a devenit cunoscută ca “Ziua Armistiţiului”, iar după Al Doilea Război Mondial numele a fost schimbat în “Ziua Comemorării”.

O altă explicaţie vine din zona biologiei. După terminarea bătăliilor din Primul Război Mondial, multe dintre câmpurile unde soldaţii şi-au pierdut viaţa au fost populate de flori de mac, la fel cum s-a întâmplat şi în secolul al XIX-lea, după luptele din războaiele napoleoniene.

Anthony Martial poartă insigna cu floare de mac, la fel ca toţi fotbaliştii din Anglia
Anthony Martial poartă insigna cu floare de mac, la fel ca toţi fotbaliştii din Anglia