News

Motivul pentru care jandarmii i-au amendat pe tinerii cu icoane de la marșul Pride de la Cluj. „Au fost surprinși și anul trecut, dar au primit doar avertismente verbale”

Un incident minor, petrecut la marșul Pride de la Cluj-Napoca, a condus la o serie de victimizări și acuzații din partea organizațiilor ultranaționaliste
17.06.2024 | 17:48
Motivul pentru care jandarmii iau amendat pe tinerii cu icoane de la marsul Pride de la Cluj Au fost surprinsi si anul trecut dar au primit doar avertismente verbale
De ce s-au supărat naționaliștii pe jandarmi după marșul Pride de la Cluj. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cinci tineri, dintre care doi minori, au fost amendați de către jandarmi sâmbătă, în timpul marșului Pride de la Cluj-Napoca, pentru participarea la o contramanifestație. Participarea la contramanifestații reprezintă o contravenție, iar în acest caz jandarmii au aplicat amenzi totale de 5.500 lei. Tinerii au afișat, în timpul marșului Pride icoane, un banner cu chipul lui Hristos și unul cu un simbol anti-comunist.

Extrema dreapta românească se victimizează după amenzile încasate la Cluj

Faptul că cei cinci tineri au fost amendați de către jandarmii însărcinați să mențină ordinea la marșul Pride de la Cluj-Napoca a stârnit indignarea simpatizanților și adepților mișcărilor naționaliste, de extremă dreapta. Pe rețelele de socializare au fost multe reacții extreme, cele mai multe acuzând un caz extraordinar, în care oamenii sunt pur și simplu amendați pentru că afișează pe stradă o icoană sau un banner cu chipul lui Iisus.

ADVERTISEMENT

Dintre reacțiile și comentariile pe care le putem reproduce aici: „nu putem normaliza o boala mintală. De ce trebuie să îngenuncheze majoritatea la minoritate”, „deci e ok să permiți o defilare a perverșilor, dar nu să arăți icoane!?”, „votul universal este o greșeală a istoriei ” sau „prigonirea ortodoxiei/normalității – promovarea degenerării”, sunt doar câteva dintre reacțiile din mediul online la acest incident.

O organizație de extremă dreapta, Anturaj Radical, a criticat intervenția jandarmilor care i-au amendat pe cei cinci tineri. „Un grup de tineri naționaliști, creștini, format din 4 minori și un băiat de 18 ani, a afișat 2 icoane, un steag anticomunist și un banner cu Hristos, în Cluj-Napoca, pașnic, fără scandări, pe trotuar, în timp ce pe stradă avea loc foarte vocalul marș gay cu mii de persoane. Un ‘erou’ jandarm, a intervenit prompt și a amendat toți copiii din grup pe motive halucinante”, se arată în postarea de pe rețelele de socializare a asociației.

ADVERTISEMENT

O poziție similară față de acest episod au avut și voci din Patriarhia Română. Adrian Agachi, consilier patriarhal în cadrul Biroului de presă al Patriarhiei Române, a criticat măsura jandarmilor susținând că tinerilor le-a fost încălcat un drept fundamental.

„Să amendezi câțiva tineri pentru că au avut îndrăzneala binecuvântată de a mărturisi Adevărul și a arăta pașnic icoana lui Hristos în public în timpul unei “parade gay” este ceva dincolo de orice imaginație. Unii își “mărturisesc” păcatul, alții mărturisesc valorile creștine la care țin.

ADVERTISEMENT

Sperăm ca acest abuz la adresa credinței să fie corectat cât mai rapid. Trăim într-o țară în care valorile creștine nu pot fi amendate sau huiduite pe stradă în niciun context. Valorile democratice presupun libertatea mărturisirii credinței în orice context”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit informațiilor FANATIK, cei cinci tineri sunt membri unei organizații naționaliste din Cluj, Comunitatea Identitară Română, organizație ce se declară a fi național-creștină, dar care militează pentru „îngroparea mitului utopic al egalității”.

ADVERTISEMENT

Această asociație a organizat tot sâmbătă la Cluj-Napoca „Mitingul pentru Familie”, marș care a avut loc în paralele cu marșul Pride. Doar câteva zeci de persoane au participat la acest eveniment, majoritatea îmbrăcați în negru și cu măști pe față. „Familia se află sub asediu, se duce un război contra familiei. (…) Întoarceți-vă la Hristos, vindecați-vă”, a spus președintele organizației în cadrul evenimentului.

Jandarmeria spune pentru ce i-a amendat

Într-un răspuns pentru FANATIK, Jandarmeria Română spune că a aplicat cele cinci sancțiuni contravenționale pentru „participarea la contramanifestație”. Jandarmeria spune că în momentul în care cei cinci tineri au afișat icoanele și bannerul cu simbolul anticomunist – simbolurile pe care le folosesc organizațiile naționaliste la acest tip de manifestări – „lucrurile au început să se precipite” și, cum cei cinci ezitau să se conformeze cererii jandarmilor, au fost duși la dubă și amendați.

Altfel spus, autoritățile precizează că tinerii nu au fost amendați pentru că au afișat în stradă icoane și bannere cu Iisus, ci pentru că au ieșit cu aceste simboluri, recunoscute ca simboluri folosite de mișcările anti-LGBT, chiar la marșul LGBT.

„În data de 15.06.2024, în jurul orei 15.00, pe timpul desfășurării marșului Cluj Pride 2024, un grup de 5 persoane, din care făceau parte și doi minori, având asupra lor bannere și icoane, s-au poziționat pe traseul manifestației publice autorizate, cu scopul de a-si exprima nemulțumirea față de desfășurarea acesteia.

Un jandarm din cadrul dispozitivului de ordine publică s-a deplasat la grupul de persoane, solicitând să înceteze activitatea. Observând ca manifestanții la Cluj Pride încep să se precipite, existând astfel posibilitatea producerii unor altercații sau violențe, și pentru că nu a existat un răspuns prompt de încetare a activității neautorizate si de strângere a recuzitei folosite, pentru a evita producerea unor acte de tulburare a ordinii publice, jandarmul a ridicat bannerele și a condus persoanele la autospeciala Jandarmeriei”, se arată în comunicatul Jandarmeriei Române, pentru FANATIK.

Autoritățile au precizat că cei cinci tineri și-au primit bannerele înapoi imediat, subliniind însă că cei cinci și-au manifestat nemulțumirea față de marșul Pride și anul trecut, atunci când au primit doar un avertisment verbal.

„Persoanelor în cauză le-au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale prevăzute de art.25 alin(1) lit. G din Legea 60/1991, în valoare totală de 5500 lei, pentru participarea la contramanifestație.

Menționăm faptul că bannerele au fost predate persoanelor în cauză imediat ce acestea au ajuns la autospeciala Jandarmeriei, față de acestea nefiind folosită forța sau mijloacele din dotare.

Facem precizarea că o parte dintre persoanele respective au fost surprinse și anul trecut manifestându-si nemulțumirea față de Marșul Pride Cluj desfășurat în 2023. La momentul respectiv, jandarmii au aplicat avertismente verbale persoanelor care au încălcat prevederile legale”, a mai precizat Jandarmeria Română, pentru FANATIK.

Peste două săptămâni este programat marșul Pride București, eveniment la care în ultimii ani au participat peste 15.000 de persoane. Acest tip de contramanifestații au avut loc constant și la marșul Pride din Capitală, cu persoane afișând mesaje anti-LGBT pe marginea drumului. Purtătoarea de cuvânt a Jandarmeriei Române, Ana Burchi, a precizat pentru FANATIK că nici aceste manifestări nu sunt legale.

La fel ca și la Cluj, și în București sunt autorizate marșuri paralele, cum este marșul Noii Drepte, care are loc în aceeași zi, însă înainte de începerea marșului Pride. La fel, a doua zi după marșul Pride, în ultimii ani autoritățile au autorizat un marș al preoților, la care participă și patronul clubului FCSB, George Becali, și la care sunt citite rugăciuni și se stropește cu agheasmă.

Update. Protestatarii spun că nu a fost contramanifestație

Într-un drept la replică transmis către redacția noastră, cei cinci tineri susțin că nu au luat parte la nicio contramanifestație, ci pur și simplu au afișat un simbol creștin, o icoană, într-un spațiu public, în mod pașnic, „fără a jigni pe cineva”.

„Dorim să subliniem că nu am instigat la ură, nu am ofensat pe nimeni și nu am adus nicio batjocură participanților la marș. Prezența noastră a fost una pașnică, motivată de credința noastră și de dreptul nostru fundamental de a ne exprima liber convingerile religioase.

Jandarmul ne-a acuzat pe nedrept că am încercat să organizăm o contramanifestație. Vrem să clarificăm că nu a fost vorba de o contramanifestație, ci doar de exprimarea pașnică a principiilor creștine și tradiționale pe care fiecare creștin ar trebui să le aibă. Este dureros când vedem că până și oamenii legii au ajuns să apere păcatul și nefirescul, înlăturând imaginile cu Hristos.

Considerăm că tratamentul la care am fost supuși este inacceptabil și contravine principiilor democrației și respectului pentru drepturile omului. Este esențial ca orice formă de exprimare să fie protejată, atât timp cât aceasta este pașnică și nu încalcă drepturile altora”, se arată în dreptul la replică transmis de cei cinci tineri către FANATIK.

Într-o convorbire cu reporterul FANATIK, unul dintre cei cinci tineri amendați de jandarmi, care a precizat că dorește să rămână anonim, spunând doar că are 19 ani, a precizat că au contestat în justiție amenda primită. El a precizat că în ziua de sâmbătă a participat și la Mitingul pentru familie, evenimentul paralel al organizațiilor naționaliste, dar că a dorit să fie prezent și la marșul Pride. Din nou, acesta a susținut că gestul lor ar trebui să fie permis de lege, atâta timp cât s-au manifestat pașnic.

„Am fost pe domeniul public, și cred că avem dreptul la liberă exprimare. Se vede pe filmări că nu am instigat la ură, nu am arătat scene obscene. Dacă au închiriat de la primărie să facă un eveniment nu înseamnă că au închiriat strada. Dacă îmi manifest credința printr-o icoană nu văd ce instigare la ură poate fi aceasta”, a spus tânărul, precizând că nu vede de ce afișarea unei icoane este interpretat ca un mesaj împotriva comunității LGBT. „Asta ar însemna că cei din comunitatea LGBT sunt împotriva creștinătății. Dacă o icoană îi deranjează, e grav”. 

Violențe împotriva comunității LGBT+

Dacă simpatizanții mișcărilor de extremă dreapta au acuzat un abuz al jandarmilor în cazul de sâmbătă de la Cluj, reprezentanții comunității LGBT din România spus că aceștia se află tot timpul sub amenințarea cu violența. De altfel, înaintea evenimentului de la Cluj, organizatorii Pride le-au cerut participanților să nu afișeze simbolurile mișcării în afara evenimentului, tocmai pentru a nu fi agresați în oraș, după ce au primit mai multe amenințări.

„Am primit amenințări destul de serioase care au fost transmise la Jandarmerie și Poliție. Ambele autorități s-au implicat și suntem în contact constant cu ei. Anul acesta nu am avut situații de vandalizare, au fost în schimb persoane care au trecut pe lângă locații și s-au luat de voluntari și au strigat anumite lucruri homofobe (…) Amenințările erau despre violență fizică asupra comunității și atac asupra comunității la marș”, a declarat, pentru Monitorul de Cluj, Ruth Borgfjord, co-organizator al Pride Cluj.

Evenimente mult mai neplăcute au fost acum doi ani, la Iași, când contramanifestanții au aruncat cu ouă și fumigene sau i-au scuipat pe participanții la marșul Pride din oraș. Și de această dată, o minoritate, cei câțiva zeci de participanți la contramanifestația „Iașul nu-i Sodoma”, i-a agresat pe sutele de participanți la marșul Pride.

Vlad Viski, directorul executiv al Asociației Mozaiq, a precizat pentru FANATIK că violența și agresiunile la care este supusă minoritate LGBTQ este în creștere în ultima perioadă, când pe scena politică a țării au apărut partide și mișcări de extremă-dreapta.

„Noi suntem bucuroși că mai bine de 5.000 de oameni au ieșit la Pride-ul din Cluj. Astfel de incidente și contramanifestații s-au întâmplat și la marșul Mozaiq din octombrie „Tradiția noastră e iubirea”, din București. Vedem că la Cluj sunt aceste grupuri de extremă dreapta, care au dat târcoale inclusiv altor evenimente. Nici nu este primul an în care se întâmplă, chiar în primul Pride de la Cluj, în 2018, am avut acești oameni de extremă dreapta încercând să blocheze marșul.

Faptul că au apărut atât de multe astfel de grupuri este rezultatul polarizării din clasa politică și apariției AUR, precum și a faptului că partidele tradiționale PNL/PSD nu transmit mesaje suficient de clare prin care să respingă aceste mișcări și care să arate că traseul României este unul european, un traseu ce include și drepturile LGBT”, a declarat Vlad Viski, pentru FANATIK.

România, condamnată la CEDO pentru aceste violențe

De altfel, România are la activ două condamnări la CEDO pentru că autoritățile nu au anchetat cu celeritate cazurile de violență împotriva membrilor comunității LGBT. În 2021, judecătorii CEDO au condamnat autoritățile române pentru că nu au intervenit, în anul 2013, să protejeze drepturile acestei comunități. La mijloc a fost vorba de celebrul incident de la Muzeul Țăranului Român, atunci când circa 50 de protestatari au agresat verbal spectatorii unui film, proiectat în cadrul unui eveniment LGBTQ. Protestatarii i-au numit pe participanți „spurcați”, „animale”, au scandat „moarte homosexualilor”, iar în final au cântat cântece ortodoxe folosind însemne religioase și legionare.

A fost a doua condamnare pentru statul român pe o speță similară. În anul 2016, CEDO amendase statul român pentru că nu investigase agresiunea față de câțiva tineri ce participaseră la marșul Pride din 2006. Autoritățile române pur și simplu au tărăgănat ancheta în acest caz până când faptele s-au prescris.

Câteva citate din decizia CEDO: „întregul proces a durat până la 9 august 2012, adică o perioadă totală de peste 6 ani”; „pe parcursul anchetei, poliţia nu a făcut altceva decât să audieze declaraţia unui martor, R.A.S., și să participe la 29 de meciuri de fotbal”, „deși reclamanţii i-au identificat pe unii dintre atacatori, autorităţile interne și Guvernul au continuat să susţină imposibilitatea efectuării unei anchete în speţă, întrucât autorii actelor de violenţă nu au putut fi identificaţi” sau „autorităţile nu au început la niciun moment urmărirea penală împotriva presupușilor vinovaţi”.

„Noi, la Mozaiq, acum doi ani am avut un incident în care în curtea noastră au fost împrăștiate flaiere cu însemne naziste, sediile unor grupuri LGBT au fost vandalizate cu însemne naziste… Noi primim constant mesaje pe social media de amenințare, inclusiv unele grave în care ni se detaliază tipul de arme care vor fi folosite pentru a ne ucide. Am depus plângere penală la Poliție, dar autoritățile nu au făcut nimic. La doi ani distanță nici nu știm ce s-a întâmplat cu aceste dosare. Nici Poliția, nici Procuratura nu ne dau răspunsuri.

Clasa politică nu este suficient de curajoasă să pună piciorul în prag cu privire la răspândirea mesajelor de ură. Apariția unor partide ca AUR, iar în campanie am avut niște declarații extrem de ofensatoare care se pot încadra la incitare la ură din partea senatoarei Diana Șoșoacă și autoritățile statului care nu fac nimic în privința acestor probleme”, a mai declarat Vlad Viski, pentru FANATIK, subliniind că autoritățile statului român nu tratează sistemic aceste infracțiuni de instigare la ură.

ADVERTISEMENT
Tags:
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă....
Marina Gavril voia să îşi cumpere un pistol, înainte de a fi ucisă. Prin ce incident grav trecuse la începutul anului
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o...
Gigi Becali, accident rutier în Pipera, chiar în faţa bisericii pe care o construieşte din banii săi
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au...
Basmul lui Harry și al lui Meghan a luat sfârșit. Doar atât au rezistat
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”