Iarna, persoanele care au câini se întreabă de multe ori dacă este sau nu recomandat să iasă cu patrupezii în zăpadă. Acest lucru nu poate fi evitat, însă, stăpânii blănoșilor trebuie să fie mult mai atenți.
Iarna, câinii adoră să exploreze tot ce îi înconjoară, chiar dacă temperaturile sunt scăzute. Uneori, aceștia mănâncă zăpadă, însă, medicii veterinari recomandă stăpânilor să nu le permită acest lucru.
În cazul în care consumă prea multă zăpadă, câinii se pot confrunta cu probleme digestive. Din cauză că zăpada mai este combinată și cu alte substanțe, câinii pot face diaree. În plus, pot apărea și probleme gastrointestinale, dar și probleme dentare. Uneori, consumul exagerat de zăpadă poate duce la fisurarea sau chiar ruperea dinților.
În sezonul de iarnă, câinii nu ar trebui să fie lăsați să se joace prea mult în zăpadă. Temperaturile scăzute nu le fac deloc bine, ba chiar pot duce la diverse complicații.
La fel ca și oamenii, câinii pot suferi de hipotermie sau degerături. Primele semne ale hipotermie includ tremuratul, letargia sau dificultățile de mers. Tocmai de aceea, nu este deloc recomandat să expuneți câinii prea mult la frig. În unele cazuri, temperaturile scăzute îi pot îmbolnăvi și pot chiar să și moară.
Câinii adoră să iasă la plimbare, mai ales dacă vorbim de patrupezii care stau în apartamente. Plimbarea este cel mai frumos moment din zi pentru ei, însă iarna poate fi destul de dificilă atât pentru ei, cât și pentru stăpânii lor.
Veterinarii cu ani de experiență recomandă tuturor persoanelor care au câini să fie foarte atenți în sezonul de iarnă. Potrivit lor, în funcție de rasa câine, dar și de tipul corpului, trebuie luate anumite măsuri de siguranță.
”Luați în considerare rasa și tipul corpului câinelui. Dacă este o rasă cu păr scurt sau are un strat de grăsime corporală redus, atunci va trebui să îl îmbrăcați. Dacă este Chihuahua sau Greyhound, este necesar să îi dați botine pentru a proteja pernuțele lăbuțelor.”, a spus Joanna Herberger, veterinar cu 15 ani experiență.
De asemenea, este recomandat să luați în vedere și tipul de teren pe care mergeți la plimbare. Sarea folosită pentru deszăpezirea drumurilor poate afecta pernuțele lăbuțelor și chiar poate irita pielea câinilor.
Medicul veterinar recomandă verificarea lăbuțelor ori de câte ori ajungeți acasă. În acest fel, puteți observa dacă prezintă sau nu leziuni cauzate de sare sau de alte substanțe chimice.