De ce nu poți să dormi noaptea? Dacă ai ajuns să-ți pui această întrebare, este posibil să te confrunți cu o problemă. Insomnia poate afecta viața pe toate planurile, de aceea este important să știi ce o cauzează.
Insomnia este o tulburare a somnului ce afectează mii de persoane la nivel mondial. Unii oameni se confruntă doar ocazional cu această problemă, dar pentru alții ajunge să fie la ordinea zilei, iar asta devine o problemă.
Lipsa somnului afectează în mod negativ calitatea vieții. De aceea, este important să știi ce cauzează insomnia, pentru a putea avea parte de un somn odihnitor. Conform unui studiu realizat de Asociația Americană de Psihologie, capacitatea de a adormi și menținerea unui somn profund sunt afectate de către stres și anxietate.
Când organismul se confruntă cu stresul, eliberează cortizol, hormonul ce activează răspunsul de „luptă”. Prin urmare, acest mecanism te ține treaz și nu-ți permite să te relaxezi, perturbând și fazele somnului.
De asemenea, o altă cauză pentru care nu poți să dormi este reprezentată de dereglările hormonale. Poate fi vorba despre dezechilibrele hormonilor tiroidieni, dar și de cele care apar în timpul menopauzei ori al ciclului menstrual.
Nivelurile scăzute de melatonină, spun studiile, sunt des întâlnite la persoanele care se confruntă cu insomnie cronică. Pe de altă parte, specialiștii avertizează că petrecerea timpului în fața ecranelor înainte de culcare ar putea perturba somnul.
Lumina albastră pe care o emit telefoanele, tabletele și televizoarele poate păcăli creierul- care are impresia că afară este încă zi. De evitat sunt și cafeina sau băuturile care conțin alte substanțe stimulente.
Dacă sunt consumate chiar și cu șase ore înainte de culcare, acestea blochează receptorii de adenozină, substanța chimică din creier ce favorizează somnul. Asta te poate ține treaz mai mult timp de cât îți dorești.
Insomnia mai poate fi cauzată și de schimbările de ritm circadian provocate, spre exemplu, de munca în ture sau de schimbările de fus orar. Alimentația nepotrivită înainte de culcare te poate împiedica, la rândul ei, să adormi. Încearcă să nu ai parte de cine copioase, bogate în grăsimi sau proteine, conform dcmedical.ro.