Mihaela Bilic a dezvăluit motivul pentru care legumele nu trebuie niciodată mâncate goale. Nutriționistul a spus ce poți adăuga pentru a avea efecte benefice asupra organismului.
Legumele sunt foarte sănătoase și trebuie incluse în alimentația noastră, dar nu trebuie consumate goale, fără pic de grăsime. Mihaela Bilic a explicat, în mediul online, că este important conținutul de micronutrienți atunci când vine vorba de legume și nu cel de proteine, glucide și grăsimi.
Mai exact, fitonutrienții sunt foarte benefici pentru organism și se regăsesc doar în plante. Este necesar că consumăm cât mai multe legume pentru a avea un stil de viață sănătos.
“Mai degrabă de fitonutrienti – acele substanțe benefice și miraculoase, cu nume complicate, care există doar în plante! Legumele conțin peste 85% apă, urme de proteine și grăsimi, un strop de glucide și multe fibre. Deci la capitolul calorii nicio grijă, nu există limită de cantitate, puteți abuza!
Cu cât mai multe legume, cu atât mai bine – cât mai intens și mai diferit colorate! Pigmenții vegetali care dau culoare legumelor sunt substanțele responsabile de efectele benefice asupra sănătății.
De lăudat betacarotenul, un precursor de vitamina A care se găsește în toate legumele de culoare verde închis, roșu sau portocaliu.
Apoi licopenul, pigmentul din roșii, grapefruit și pepene, care are efect de protecție al pielii împotriva acțiunii nocive a razelor ultraviolete”, a explicat nutriționistul pe Facebook.
Prin urmare, betacarotenul și licopenul sunt foarte sănătoși pentru organism, însă pot fi absorbiți doar prin prezența grăsimii. De exemplu, atunci când mâncăm salată de roșii este necesar să adăugăm brânză sau o cantitate mică de ulei.
“(…) Sunt liposolubili, adică nu pot fi absorbiți și folosiți în organism decât în prezența grăsimii. (…). La orice tocăniță, zacuscă sau ghiveci de legume este nevoie fie de ulei, fie de o bucățică de carne sau pește care au grăsime”, a mai spus Mihaela Bilic.
Acest lucru este valabil și în cazul legumelor proaspete, care nu se mănâncă goale, ci alături de dressing/sos sau câteva felii de brânzeturi, mezeluri, măsline sau semințe.
“Natura ne-a făcut omnivori tocmai pentru că trebuie să mâncăm puțin din toate și să le combinam pe toate. Pigmenții vegetali sunt cea mai bună dovadă că legumele se asociază de minune și cu produsele vegetale și cu produsele animale. Iar un strop de grăsime e obligatoriu”, a subliniat nutriționistul.