Life

Motivul pentru care nu trebuie să speli ouăle și carnea niciodată înainte de a le găti. La ce pericol te expui, de fapt

Este important să ne gândim la siguranța noastră, însă în anumite situații, am putea să obținem contrariul. Sunt anumite alimente care nu trebuie spălate înainte de preparare.
04.02.2023 | 22:12
Motivul pentru care nu trebuie sa speli ouale si carnea niciodata inainte de a le gati La ce pericol te expui de fapt
Motivul pentru care nu trebuie să speli ouăle și carnea niciodată înainte de a le găti. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Mulți dintre noi alegem să spălăm carnea, iar în unele cazuri chiar și ouăle înainte de a le prepara. Este însă acest lucru sănătos?

De ce nu trebuie să speli niciodată carnea înainte de a o găti

Specialiștii spun că ar fi bine să nu spălăm carnea crudă înainte de a o prepara, iar același lucru este valabil și în cazul ouălelor. Care este motivul?

ADVERTISEMENT

În momentul în care spălăm carnea, bacteriile alături de stropii de apă se răspândesc în bucătărie și ajung pe ustensile, mâini, haine, dar și pe alte suprafețe, ceea ce nimeni nu își dorește.

Cele mai des întâlnite bacterii de acest tip sunt Campylobacter sau Salmonella, iar intoxicația cu ele nu este deloc una plăcută. Mai exact, cei intoxicați cu Campylobacter se confruntă cu dureri abdominale, vărsături, dar și cu alte probleme la stomac.

ADVERTISEMENT

Și totuși cum putem să preparăm o carne ”curată”, în condiții optime? Specialiștii spun că pentru a scăpa de bacteriile de pe carne este suficient să o gătim la o temperatură de 90 de grade, dacă este vorba despre carnea de pui, iar pentru carnea de vită, porc, sau miel, temperatura de peste 80 de grade este cea mai bună alegere.

O temperatură ridicată va distruge toți microbii, drept urmare nu trebuie să ne facem griji pentru că nu am spălat carnea. Iar același lucru este valabil și în cazul peștelui.

ADVERTISEMENT

De ce nu se spală niciodată ouăle

Nici el nu trebuie spălat înainte de a fi gătit, pentru că există riscul ca bacteriile să se răspândească de la un produs la altul. Atunci când îl preparăm la cuptor, ori pe plită, toate bacteriile vor fi eliminate din cauza temperaturii crescute.

Și nici ouăle nu trebuie spălate înainte de a fi fierte, sau înainte de a prepara o omletă. În cazul în care nu știai, în momentul în care ouăle intră în producție, pe ele se aplică un strat protector, iar bacteriile nu pătrund în interior.

ADVERTISEMENT

Astfel, spălarea ouălelor poate îndepărta respectivul strat protector și de asemenea deteriorează și coaja, iar bacteriile au șanse mari să între fix în conținutul oului.

Mai departe, ne putem contamina cu diferite bacterii, care ne pot da stări nu prea confortabile.

Cum se dezgheață corect carnea

Pentru cei care se gândesc să dezghețe carnea și să o lase în apă, nici această alegere nu este una prea sănătoasă. De regulă, carnea trebuie lăsată să se dezghețe la frigider și nicidecum la temperatura camerei.

În acest mod, bacteriile nu se pot dezvolta, iar carnea va fi perfectă pentru consum. De asemenea, specialiștii de la Departamentul pentru Agricultură a Statelor Unite ale Americii spuneau la un moment dat că putem să recongelăm carnea dezghețată la frigider, atunci când avem o cantitate mult prea mare, fără a ne face griji.

Țineți cont și de faptul că atunci când este decongelată la frigider, carnea va avea o textură mult mai bună decât cea decongelată la temperatura camere sau sub un jet de apă fierbinte.

Un alt lucru important de știut vizează mâncarea deja preparată, care conține carnea. Aceasta nu trebuie lăsată să se răcească pe aragaz, pentru că de asemenea, riscăm ca aceasta să fie contaminată cu bacterii. 

ADVERTISEMENT
Tags: