Primul lucru pe care trebuie să îl știm este că între rugăciune și meditație nu există chiar atât de multe diferențe. Tocmai din acest motiv, gestul de a ține palmele împreunate îl regăsim în ambele părți.
Gestul de a ține mâinile împreunate în timpul rugăciunii sau în cel al meditației este unul estul de vechi. Spre exemplu, în epoca feudală, în acest mod, vasalul își exprima loialitatea în fața stăpânului său.
De asemenea, încă din cele mai vechi timpuri, se spunea că tinerii erau mult mai atenți dacă își țineau mâinile împreunate și putea să se roage fiind mult mai concentrați.
Palmele împreunate le regăsim însă și în India. Cu siguranță nu de puține ori ai văzut că sunt persoane care salută împreunând-și mâinile.
Gestul este numit ”Anjali Mudra” și semnifică, de fapt, salutul ”Namaste”. Practic, cei care împreunează mâinile prezint respect în fața unei anumite persoane.
Deseori, cei din India care fac acest lucru atunci când vor să transmită unei peroane că îi sunt recunoscători și de asemenea, că îi poartă respect.
Nici în Thailanda, gestul de palme împreunate nu este unul străin. Acesta este numit ”wai” și este o formă prin care oamenii se salută între ei.
La fel ca și în India, semnificația este aceeași: recunoștință, dar și respect, față de persoana căreia vrem să îi transmitem salutul.
Ce se întâmplă însă dacă împreunăm mâinile atunci când facem meditație? Aici este o cu totul altă explicație.
În primul rând, în momentul în care degetele și palmele se ating între ele, anumite terminații nervoase ajung să fie stimulate.
Astfel, pe lângă meditație, în tot acest timp, are loc și o ședință mai scurtă de reflexoterapie. Mulți spun că atunci când își unesc palmele reușesc să scape de tensiunea psihică, iar capacitatea de concentrare este și ea una cu mult mai bună.
Aceasta este și motivul pentru care în timpul unei ședințe de yoga sau alt tip de meditații, avem nevoie să ne ținem palmele așa.
Fie că vorbim despre rugăciune sau despre meditație, dacă ne unim palmele, mesajul este același, pace și liniște pentru mintea noastră, dar și respect față de alții.