News

Motivul pentru care pensiile a peste 700.000 de români au scăzut după recalculare. „De fapt, toate punctele de pensie au scăzut”

Aproape 720.000 de români au pensiile mai mici după recalculare, însă ele vor rămâne la nivelul actual în plată după ce autoritățile au promis că nicio pensie nu va scădea
17.08.2024 | 15:47
Motivul pentru care pensiile a peste 700000 de romani au scazut dupa recalculare De fapt toate punctele de pensie au scazut
Recalcularea pensiilor a lăsat 800.000 de români cu aceleași pensii. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat în urmă cu trei zile că peste 4,6 milioane de pensii au fost recalculate, din care 800.000 au rămas la aceeași valoare. Dintre acestea din urmă, aproape 720.000 au scăzut în urma recalculării, însă oamenii vor primi aceeași bani.

De ce au scăzut pensiile a peste 700.000 de români

Deși ministrul muncii, Simona Bucur Oprescu, a subliniat că Executivul a reușit majorarea a peste 80% din pensii, ea nu a explicat și motivul oficial pentru care, după recalculare, pensiile a 719.000 de români au scăzut.

ADVERTISEMENT

Potrivit secretarului general al BNS, Horațiu Raicu, această scădere s-ar datora unei prevederi ce schimbă aproape insesizabil modalitatea de calculare a pensiilor. Însă, acesta subliniază că este vorba de o modificare care se va reflecta și mai evident pe viitor.

„Aceste scăderi provin din diferențele de calcul ale punctajelor obținute în timpul muncii. Pe actuala lege a pensiilor 263/2010, încă în vigoare, calculul punctelor de pensie se face prin raportare la salariul mediu brut lunar pe ramură (domeniul de activitate – n. red.) anunțat de Institutul Național de Statistică.

ADVERTISEMENT

Prin noua lege a pensiilor, L 360/2023, raportarea se face la salariul mediu anual luat în calcul la elaborarea bugetului de stat. Am făcut o simulare de calcul pe anul trecut. Rezultatele se văd în tabel: dacă pe vechea lege a pensiilor rezultau 1.02 puncte, pe noua lege a pensiilor nu se realizează nici măcar un punct”, a declarat acesta, pentru „Adevărul”.

Acesta subliniază că renunțarea la salariile medii brute pe ramură în calcularea valorii pensiilor va produce efecte mult mai ample pe viitor, recalcularea fiind în fapt o „bomboană dulce-amară” pentru pensionari. „De fapt, toate punctele de pensie au scăzut ca urmare a recalculării, însă cei care au avut o vechime mai mare de 25 de ani au fost recompensați prin punctele de stabilitate”, a mai explicat acesta.

ADVERTISEMENT

Salariul mediu brut pe luna iunie, potrivit celor de la INS, a fost de 8.480 lei, însă salariul mediu brut luat în calcul la elaborarea bugetului a fost de 7.567 lei. Suma este mult sub salariul unor anumite ramuri din economie, de exemplu IT – unde salariul mediu este de 11.563 lei, sau ramura informații și comunicații, unde câștigul mediu lunar este de peste 10.000 lei.

Peste 3,8 milioane de pensii majorate

Poșta Română a început de vineri să distribuie cupoanele cu noile pensii recalculate. În urmă cu trei zile, ministrul muncii a precizat că, după recalculare, din cele 4,6 milioane de pensii în plată, doar 800.000 vor rămâne la aceeași valoare. Printre acestea se numără și cei 719.000 de români cu pensii mai mici, pe hârtie cel puțin.

ADVERTISEMENT

„Avem un număr de 4.609.830 de pensii care au fost recalculate pentru prima dată când s-au recalculat toate pensiile din sistemul public. Aceste rezultate ne arată faptul că în urma recalculării avem deja 82,56% din pensii care se majorează. 

Avem un număr de 800.433 de pensii care nu sunt majorate după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea 84.176 au aceeaşi valoare rezultată în urma recalculării şi diferenţa au o valoare mai mică, dar ceea ce este important este ca fiecare pensionar să ştie că pensia nu scade. Avem articolul 144 şi 155 din lege care stimulează în mod expres faptul că nici o pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil”, a declarat Simona Bucur Oprescu.

ADVERTISEMENT