Alegeri 2024

Motivul pentru care românii vor primi cinci buletine de vot alegerile din 9 iunie 2024. Președintele AEP a făcut anunțul

La alegerile din 9 iunie 2024, românii vor primi cinci buletine de vot. Președintele AEP a explicat, marți, cum va decurge votul.
28.05.2024 | 16:19
Motivul pentru care romanii vor primi cinci buletine de vot alegerile din 9 iunie 2024 Presedintele AEP a facut anuntul
Motivul pentru care românii cinci buletine de vot alegerile din 9 iunie 2024. Sursa foto: Hepta.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat că pentru alegerile din 9 iunie 2024 au fost tipărite aproximativ 100 de milioane de buletine de vot.

Românii vor primi cinci buletine de vot

Astfel, românii care vor merge la urne, pe data de 9 iunie, vor primi câte o ștampilă, o tușieră, dar și cinci buletine de vot.

ADVERTISEMENT

Conform președintelui AEP, un buletin este pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European, unul pentru alegerea consilierilor locali, unul pentru consilierii județeni, unul pentru alegerea primarului și unul pentru alegerea președintelui Consiliului Județean.

“După ce le va primi, alegătorul va intra în cabina de vot, își va exercita dreptul de vot, punând cinci ștampile pentru fiecare dintre cele cinci buletine de vot care i-au fost înmânate.

ADVERTISEMENT

Va avea la îndemână ștampila de vot și, pentru prima dată, și o tușieră, pe care va putea să o utilizeze, în cazul în care nu se mai vede foarte bine ștampila”, spus președintele AEP.

Toni Greblă a subliniat că după ce ies din cabină, alegătorii trebuie să împăturească buletinele de vot cu ștampila de control a secției de votare în exterior și apoi să introducă cele cinci buletine în urnele inscripționate.

ADVERTISEMENT

“Apoi, alegătorul va preda ștampila, cu mențiunea votat, președintelui secției de votare și va putea să părăsească secția de vot”, a mai spus Toni Greblă.

La ce oră se vor închide secțiile de votare din România

Mai mult, președintele AEP a ținut să precizeze că fiecare secție de vot va fi dotată cu urnă specială sau mobilă.

ADVERTISEMENT

Aceasta se va deplasa la domiciliul cetățenilor care ”nu pot fi transportați sau au dificultăți majore în a se prezenta la secția de votare”, cu o condiție.

”Trebuie să depună, cu suficient timp înainte, la biroul electoral de circumscripție locală, un set de documente, din care să rezulte că sunt în imposibilitatea de a se deplasa la secția de votare.

Pot, de asemenea, să depună această solicitare însoțită de documente justificative și în ziua de sâmbătă, la biroul secției de la sediul secției de votare și, de asemenea, chiar în duminica alegerilor pot să depună această solicitare, dar până la o oră rezonabilă. 

Noi am recomandat ora 14.00, pentru că ea să poată fi prelucrată, apoi doi membri ai secției de votare la domiciliul persoanei cu urna mobilă și evident să aibă și timpul necesar spre a reveni la secția de votare”, a menționat Toni Greblă.

Șeful AEP a transmis că în ziua de 9 iunie, votarea va începe la ora 7:00 dimineață și se va încheia la ora 22:00.

Mai mult, el a menționat că procesul de vot se va putea prelungi, în mod excepțional, până la ora 23,59, în cazul în care mai sunt alegători la rând.

ADVERTISEMENT