News

Motivul pentru care românii nu se mai vaccinează: „Sunt oameni care nu cred în dovezi, în știință”

FANATIK vă spune care este motivul pentru care românii nu se mai vaccinează. Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a explicat că oamenii nu cred în dovezi sau în știință.
18.06.2021 | 09:01
Motivul pentru care romanii nu se mai vaccineaza Sunt oameni care nu cred in dovezi in stiinta
ADVERTISEMENT

În ultima vreme interesul pentru vaccinare a scăzut vizibil în țara noastră. Autoritățile și-au ratat țintele stabilite, iar dozele de vaccin expiră în depozite.

În acest context, România a redus solicitările pentru dozele vaccin din luna iunie. Totodată, autoritățile au stabilit un cadru legal pentru a putea să vândă dozele rămase către state care nu au acces la ser.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care românii nu se mai vaccinează: „Sunt oameni care nu cred în dovezi, în știință”

Numărul de doze administrate zilnic se situează în jurul pragului de 30.000. Mai multe motive au dus la scăderea dramatică a numărului oamenilor care decid să se supună procedurii.

Scandalurile legate de efectele adverse ale anumitor seruri aflate pe piață, măsurile de relaxare, dar și diversele teorii ale conspirației au dus la reticența oamenilor. În plus, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a mai explicat și că interesul a scăzut din cauza accesului facil la vaccin.

ADVERTISEMENT

Mai mult, oamenii nu cred în dovezile științifice: „i-am întâlnit în mediul rural pentru că și acolo a pătruns acea campanie a celor anti vaccin”.

„Sunt oameni de la sate care cred că nu a existat Covid-19, am discutat cu ei, am încercat să aflu care e substratul acestei credințe și mi-am dat seama că e nivelul de educație. Sunt oameni care nu cred în dovezi, în știință, și pe ei e foarte greu să îi determini să se ducă la vaccinare,” a adăugat Vasile Barbu potrivit Ziare. com.

ADVERTISEMENT

Și măsurile de ralaxare au dus la scăderea interesului pentru vaccin: „se publică cifre foarte mici la incidența și numărul de cazuri noi, iar aceasta relaxare îi face pe unii să spună că nu se mai vaccinează. Alții amană momentul către toamna, sunt inconștienți, nu știu că vaccinul se face din timp.”

Ce i-a îndemnat pe oameni să se vaccineze în număr mare la începutul campaniei

„Era perioada de vârf de solicitare de vaccin în luna ianuarie, când campania era la început. Românul, structural vorbind, are și această nevoie de a face rost de ceva, dacă știe că nu i se pune la dispoziție. Apoi, cei care erau convinși că trebuie să facă vaccinul s-au vaccinat,” a explicat Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

ADVERTISEMENT

Același lucru a fost explicat și de psihologul Mihai Copaceanu: „rata ridicată de vaccinare de la începutul anului este explicată din prisma categoriilor socio-profesionale care s-au vaccinat, au fost persoane direct interesate de vaccin, persoane din domenii esențiale, spre exemplu cadrele medicale care au înțeles rostul, urgența și necesitatea vaccinării și care aveau motive de ordin profesional să se vaccineze, intrau zilnic în contact cu pacienții”.

„Mulți medici au fost infectați, deci au avut un contact direct cu virusul. Persoanele cu boli cronice și persoanele de peste 65 de ani erau, de asemenea, direct interesate deoarece au pus sănătatea pe primul loc, inclusiv persoanele din centrele sociale,” a adăugat.

Până în acest moment, în România s-au vaccinat cu ambele doze un număr de 4.294.484 persoane. Prima doză a vaccinului a fost administrată la 312.078 de oameni.

ADVERTISEMENT