În alfabetul ebraic și în cel arab, scrierea se face de la dreapta la stânga. Deși nu sunt singurele limbi care au un astfel de mod de scriere și citire, puțini își pot explica acest lucru.
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că alfabetul ebraic și cel arab au o caracteristică aparte. Și anume, scrierea lor nu se face la de stânga la dreapta, ci invers, de la dreapta la stânga.
Textele scrise în arabă și în ebraică se citesc și ele la fel, de la dreapta la stânga. Nu doar araba și ebraica au aceasta caracteristică, ci și limbile urdu, sindhi și persană. Întrebarea care îi macină pe mulți este: ”De ce?”
Ei bine, există o teorie care ar putea explica acest lucru, dar care nu este susținută de dovezi. Totul începe de la ipoteza că limbile moderne au stilurile de scriere inspirate din limbile din care se trag.
Mai exact, limbile occidentale s-au inspirat de la limbile latină și greacă. Atât greaca, cât și latina se scriu de la stânga la dreapta. Prin urmare, toate civilizațiile occidentale au același mod de scriere și citire, de la stânga la dreapta.
Spre deosebire de limbile latină și greacă, limbile ebraică, arabă și persană au la bază alfabetul proto-canaanit. Acesta a fost strămoșul alfabetului fenician, care era scris de la dreapta la stânga. Drept dovadă, aceste limbi au păstrat modul de scriere de la dreapta la stânga.
Momentan, oamenii de știință nu știu cum să explice exact cum au început să fie scrise latina și greaca de la stânga la dreapta, iar alfabetul pro-canaanit să fie scris invers. Totuși, se pare că există o teorie.
Oamenii de știință susțin că un rol extrem de important l-a jucat materialul pe care au fost scrise textele. De exemplu, alfabetul pro-canaanit a fost format înainte de 1050 î. Hr., ceea ce înseamnă că singurul material disponibil pentru scriere era piatra.
La acea vreme, oamenii erau în mare parte dreptaci, ceea ce înseamnă că era firesc să scrie de la dreapta la stânga. Mai exact, să țină ciocanul în mâna dreapta, iar în mâna stângă să țină dalta.
Spre deosebire de alfabetul pro-canaanit, limba greacă s-a format mult mai târziu, ceea ce înseamnă că deja apăruseră și alte materiale de scris, precum papirusul sau pergamentul. Pe acestea, scrierea era mai ușoară de la stânga la dreapta, astfel încât să nu se murdărească suprafața, cum s-ar fi întâmplat dacă scrierea era inversă.