Numele lui Sever Mureșan a rămas în memoria colectivă strâns legată de mărirea și decăderea Băncii Dacia Felix. Puțini își amintesc faptul că Sever Mureșan a fost primul jucător profesionist de tenis român membru al Association of Tennis Professionals, membru în echipa României de Cupa Davis și omul care a adus primul turneu ATP în România.
Se întâmpla în 1991, atunci când Sever Mureșan a transferat ”Burgundian Open” de la Dijon, la București. Așa s-a născut ”Romanian Tennis Open”, care a ajuns, în scurtă vreme, al cincilea turneu ca importanță din lume, cu premii de peste un milion de dolari.
Sever Mureșan avea să prezinte, în anul 2012, varianta lui despre modul în care turneul i-a fost ”confiscat” la mijlocul anilor ’90. El susține că principalul beneficiar al căderii lui a fost Ion Țiriac, cel care a preluat turneul, cu largul concurs al conducerii politice de la acea vreme.
Dezvăluirile apar în romanul biografic ”Renăscut din cenușa uitării – între Dacia Felix și Leumi Bank”, scris pe baza unor interviuri realizate de jurnalistul Mihalache Adonis Cezar cu omul de afaceri Severn Mureșan.
”Sever Mureşan a adus la începutul anilor 1990 atmosfera marilor competiţii de tenis în România. Astfel, doi ani la rând, în 1991 şi 1992, Bucureştiul a avut un turneu de rang internaţional în valoare de 100.000 de dolari, pentru ca, în 1993, premiile să ajungă la 400.000 de dolari, apoi în 1994 la 550.000 de dolari.
Marele premiu a fost pus în joc în 1995, totalul cecurilor acordate jucătorilor ridicându-se la nu mai puţin 1.375.000 de dolari. Pentru că „Romanian Open Tennis” devenise în acel moment cel mai puternic turneu din Europa de Est! Suficienţi bani pentru a stârni numeroase invidii, căci, unde este vorba de asemenea sume se creează şi ţintele de atac”, scrie autorul biografiei lui Sever Mureșan.
Romanian Tennis Open era deținut de SM Invest, companie administrată de Sever Mureșan, și Banca Dacia Felix, sponsorul principal al evenimentului.
Când instituția bancară a început să aibă probleme, acest lucru s-a reflectat și asupra evenimentului. Mai exact, cecurile a doi jucători au fost blocate odată cu toate conturile Dacia Felix. Situația a durat câteva săptămâni, susține autorul biografiei, după care respectivii jucători și-au primit banii. Cu toate acestea, sportivii s-au adresat ATP, care a deschis o anchetă.
A fost un motiv suficient pentru a se declanșa un scandal internațional în lumea tenisului. Mureșan spune că în jurul turneului erau ”anumite interese” care voiau să pună mâna pe un turneu atât de important.
”După mai multe delaţiuni la ATP, Mureşan pierde dreptul de a mai organiza turneul de tenis, ba, ca într-o comedie neagră, deşi el a fost cel care a plătit la ATP licenţa de organizare, în valoare de un milion de dolari, în 1996 turneul este înhăţat de Ion Ţiriac”, a mai arătat autorul biografiei lui Sever Mureșan.
Între timp, afaceristul a primit o ofertă din partea primarului orașului Bordeaux, pentru cedarea turneului, însă a refuzat-o. Autorul cărții se întreabă dacă nu cumva a fost vorba despre un avertisment al serviciilor secrete franceze, pe care Mureșan nu l-a înțeles. El spera să convingă ATP să-l lase să organizeze turneul și în 1996, pe baza unor garanții prezentate de SM Invest și prin acoperirea cecurilor cu o altă bancă.
”Numai că în anul scurs, Ion Ţiriac nu a stat degeaba, având grijă să denigreze posibilităţile de organizare şi de acoperire a costurilor turneului iniţiat chiar de Mureşan, prin scrisori şi materiale de presă. Că ATP a luat aceste date ca informaţii oficiale nu este însă nici pe de departe o altă coincidenţă.
În primul rând, preşedintele Federaţiei de Tenis, care ar fi trebuit să confirme sau să infirme informaţiile din România, era atunci… Adrian Năstase. Adică un lider al PDSR/PSD-ului îndeajuns de supărat pe Sever Mureşan care refuzase să asigure sponsorizarea electorală care ar fi dus poate la câştigarea alegerilor tot de PDSR!
Apoi, la nivelul ATP erau în derulare felurite jocuri de culise pentru stabilirea oficialului care ar fi urmat să asigure reprezentarea jucătorilor din Europa de Est în cadrul forului”, se mai arată în cartea ”Renăscut din cenușa uitării – între Dacia Felix și Leumi Bank”.
Lovitura de grație pentru Sever Mureșan a venit de la Banca Națională a României, care l-a anunțat că nu mai poate organiza turneul pe Arenele BNR.
În acest context, apariția unui om de afaceri de calibrul lui Ion Țiriac, a fost prezentată de autorități drept salvatoare pentru turneul de la București. Acesta a primit de la ATP ”dreptul” de a organiza turneul. Sever Mureșan susține că, la acea vreme, licența era încă plătită de el. ” Că aşa e în tenis, nu?!”, scrie Mihalache.
”Din păcate, dar aproape deloc surprinzător, primul lucru care l-a făcut Ion Ţiriac pentru „Romanian Open Tennis” a fost să reducă drastic valoarea premiilor.
Nu putea acoperi trofeele de peste un milion de dolari la care ajunsese SM Invest ca sponsor. După care, încet-încet, a îngropat turneul.
Căci, fără premii pe măsură, valoarea turneului s-a diminuat, prăbuşindu-se de pe locul cinci al valorii ca turneu european de tenis de câmp direct pe… zgură.
După ce l-a îngropat suficient ca valoare şi renume, Ţiriac i-a schimbat şi numele. Asta pentru a şterge definitiv amintirea a ceea ce a fost cândva: ROMANIAN OPEN TENNIS”, a mai dezvăluit autorul romanului biografic al lui Sever Mureșan.
Romanul ”Renăscut din cenușa uitării – între Dacia Felix și Leumi Bank” a fost lansat la editura Națiunea. Volumul a fost prezentat, în premieră, la Bookfest 2012. Sever Mureșan a fost prezent în sală, la lansarea cărții sale, alături de Romeo Tarhon sau Alex Pușcașu. Moderator a fost ex-deputatul Ion Coja.
Sever Mureșan a murit la data de 25 septembrie, într-un spital din Franța. Omul de afaceri avea 75 de ani.