Life

Motivul pentru care somnul profund îmbunătățește memoria. Ce au scos la iveală oamenii de știință

De ce somnul profund are, de fapt, rolul de a îmbunătăți memoria. Informațiile pe care le-au aflat acum cercetătorii străini.
18.12.2024 | 22:25
Motivul pentru care somnul profund imbunatateste memoria Ce au scos la iveala oamenii de stiinta
Care este legătura dintre somnul profund și memorie. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Un studiu realizat de o echipă de la Charité – Universitätsmedizin Berlin a explicat care este motivul pentru care somnul profund îmbunătățește memoria. Ce au scos la iveală oamenii de știință este de-a dreptul uimitor.

O memorie bună cu un somn profund

De-a lungul anilor cercetătorii au declarat că o memorie bună este asociată cu un somn profund, însă nu au fost găsite prea multe conexiuni. După 20 de ani de studii specialiștii au putut arăta ce se întâmplă cu undele electrice lente și sincronizate din creier.

ADVERTISEMENT

Acestea joacă un rol esențial în formarea amintirilor de lungă durată, motiv pentru care oamenii de știință au muncit pentru a descoperi legătura dintre cele două elemente. În cele din urmă au găsit o explicație fascinantă.

Experții sunt de părere că undele lente fac ca neocortexul, centrul memoriei pe termen lung, să devină extrem de receptiv la informații. În timpul unui somn profund creierul „reia” evenimentele care au avut loc în timpul zilei.

ADVERTISEMENT

În felul acesta transferă informațiile din hipocamp, acolo unde sunt stocate temporar, către neocortex. Acesta din urmă este, de fapt, responsabil cu memoria pe termen lung. Așadar, undele lente sunt esențiale pentru acest proces.

Aceste oscilări sincronizate ale tensiunii electrice din cortex apar cu o frecvență de aproximativ o dată pe secundă. În plus, oamenii de știință transmit că aceste fluctuații pot fi măsurate cu ajutorul electroencefalografului (EEG).

ADVERTISEMENT

„De ani de zile știm că aceste oscilații sprijină formarea memoriei”, a declarat prof. Jörg Geiger, director al Institutului de Neurofiziologie din cadrul Charité și coordonator al studiului, conform charite.de.

„Am descoperit că intensificarea artificială a undelor lente îmbunătățește memoria. Totuși, până acum, nu înțelegeam exact ce se întâmplă în creier, din cauza dificultății de a analiza fluxurile de informații neuronale”, a mai spus specialistul.

ADVERTISEMENT

Cum se explică acest mecanism

Echipa condusă de Jörg Geiger a încercat să explice motivul pentru care somnul profund este ideal pentru o memorie bună. Oamenii de știință au luat țesut cerebral uman intact, extrem de rar, pentru a clarifica acest mecanism.

Țesutul uman intact a fost prelevat de la 45 de pacienți care au suferit intervenții neurochirurgicale pentru epilepsie sau tumori cerebrale. Cercetătorii au folosit o metodă avansată numită tehnica multipatch prin care au simulat undele lente specifice somnului profund.

De asemenea, aceștia au măsurat răspunsurile neuronale. Rezultatul final i-a luat prin surprindere pentru că au descoperit că undele lente influențează puterea conexiunilor sinaptice dintre neuroni, crescând receptivitatea lor.

„Sinapsele funcționează la capacitate maximă imediat după ce tensiunea electrică crește de la un nivel scăzut la unul înalt”, a explicat Franz Xaver Mittermaier, cercetător la Charité. Această sincronizare perfectă este cheia formării memoriei.

Concret, în acele momente scurte de receptivitate ridicată, informațiile sunt transferate eficient în memoria pe termen lung.

ADVERTISEMENT
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut:...
Alina lui Victor Becali a încălcat regula machedonilor, iar tatăl său a recunoscut: „Așa a fost să fie”. Ce obicei aromân nu a respectat unica moștenitoare a impresarului
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl...
Scandal în lumea mondenă! Vedeta de la Antena 1 SE DESPARTE de tatăl copiilor ei, după 20 de ani de relație! 'Simt că e sfârșitul lumii'
A fost prins hoțul picioarelor amputate de la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti. Cum...
A fost prins hoțul picioarelor amputate de la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti. Cum şi-a motivat fapta în faţa poliţiştilor
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul...
Strigătul de disperare al românului care a scris istorie. A făcut public venitul său de la stat ca persoană cu handicap. „Îmi cer scuze că exist!”
Crochete de pui. Nu se prăjesc în ulei și pot fi savurate fără...
Crochete de pui. Nu se prăjesc în ulei și pot fi savurate fără grija cântarului
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia...
Adriana Bahmuţeanu, anunţ neaşteptat despre relaţia cu George Restivan după scandalul privind custodia copiilor: Ne-au separat kilometri, a fost distanţa!
Coldea și Dumbravă au scăpat de controlul judiciar! Hai, băieți, hai că se...
Coldea și Dumbravă au scăpat de controlul judiciar! Hai, băieți, hai că se poate!
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a...
Divorț șocant în showbiz. Vedeta de la Neața cu Răzvan și Dani s-a separat de tatăl copiilor ei. A început o luptă legală acerbă
Schema unei „țepe” de 16,8 milioane de lei trasă statului. Adrian Sârbu se...
Schema unei „țepe” de 16,8 milioane de lei trasă statului. Adrian Sârbu se reîntoarce în instanță pentru dosarul de evaziune fiscală la Mediafax Group
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de...
Cine a fost marea iubire a Maiei Morgenstern. Au trăit o poveste de dragoste ca-n basme: „Ne-a fost sete unul de altul”