Cei pasionați de istorie poate își amintesc faptul că Statele Unite nu au recunoscut unirea Basarabiei cu România. Ce stă în spatele acestui motiv și ce s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 100 de ani, de fapt?
Istoria României este una cât se poate de complexă. Iar un moment istoric important îl reprezintă recunoașterea internațională a unirii Basarabiei cu România. Procesul a fost mai dificil decât ar fi crezut oricine.
Hotărârea de unire luată de Sfatul Țării de la Chișinău în data de 27 martie 1918 a fost recunoscută la Conferința de Pace de la Paris în anul 1920, de mai multe țări aliate precum Imperiul britanic, Franța, Italia și Japonia.
Ce nu știu poate multe persoane e faptul că Statele Unite au refuzat să semneze documentul, deci practic nu au recunoscut unirea Basarabiei cu România. Cum s-a putut întâmpla acest lucru?
Menționăm că problema Basarabiei a fost adusă în discuție inițial pe 8 februarie 1919 , în ședința Comisiei pentru Afacerile Teritoriale ale României și Iugoslaviei. La acest eveniment participau experți britanici, americani, francezi și italieni.
Delegații britanici și francezi au susținut recunoașterea unirii României cu Basarabia. Au contat pentru ei argumentele de ordin istoric, dar și demografic. Ulterior și Iugoslavia s-a pronunțat în favoarea recunoașterii unirii.
Problema a apărut însă la americani. Statele Unite nu au recunoscut unirea Basarabiei cu România. În ciuda faptului că experții americani au avizat proiectul de recunoaștere al unirii, secretarul de stat al SUA s-a opus aprobării unanime.
La acea vreme el a spus, în cadrul dezbaterilor Consiliului Miniștrilor de Externe, că problema ar fi reprezentat-o absența de la Conferința de pace de la Paris a unui guvern rus legitim, recunoscut de Aliați.
Având în vedere cele întâmplate, inclusiv ignorarea intereselor românești, delegația țării noastre s-a retras de la lucrările Conferinței de pace de la Paris. Ulterior, marile puteri occidentale au decis să îi trimită o scrisoare amiralului Aleksandr Kolceak, comandant al unei părți din Armata Albă în timpul războiului civil din Rusia.
Practic în respectiva scrisoare acesta era invitat „să hotărască soarta părților românești ale Basarabiei”. Finalul a fost unul fericit pentru România. Mai exact, după întâlniri și negocieri, puterile europene au recunoscut unirea Basarabiei cu România.
Astfel, pe 28 octombrie a fost semnat Tratatul de la Paris cu principalele puteri aliate Marea Britanie, Franța și Italia, prin care era recunoscută unirea Basarabiei cu România. Și Japonia a semnat documentul câteva zile mai târziu, dar SUA încă au refuzat.
Statele Unite nu au recunoscut unirea Basarabiei cu România, lucru care a generat o mare problemă. Chiar și așa, lucrurile aveau să se schimbe pe parcursul anilor ‘30, odată cu relaxarea relațiilor româno-sovietice.
Acela a fost și momentul în care oficialii americani au recunoscut de facto unirea Basarabiei cu România. Conform historia.ro, tot la acea vreme, consulatul american de la București emitea deja vize cetățenilor români din această provincie.