Cum procedează turiștii când vine vorba de înapoierea sticlelor reciclabile pentru a primi garanția înapoi? Ce ”taxe” suplimentare au de plătit?
Un număr tot mai mare de români a început să recicleze sticlele și PET-urile pentru a primi înapoi depozitul de 50 de bani. Mai mult, a fost montat deja și primul aparat pentru reciclarea ambalajelor cu garanţie, chiar pe litoralul românesc. Cu toate acestea, turiștii evită să ducă înapoi sticlele reciclabile. Care este motivul, de fap?
De curând, a fost montat primul aparat pentru reciclarea ambalajelor cu garanţie pe plaja din Mamaia Nord – Năvodari, potrvit observatornews.ro. Cu toate acestea, turiştii care se află în vacanță sunt prea relaxați pentru a fi interesați de reciclare. Iar cei care, într-adevăr, vor să returneze sticlele sunt adesea refuzați de vânzători.
„Primul aparat de reciclare montant pe o plajă de pe litoral funcţionează foarte simplu. Am luat un PET, îl introducem aici, apăsăm pe plată, iar la final am primit un voucher pe care îl putem folosi în magazin”, raportează Cristina Niţă, pentru observatornews.ro.
După instalarea primului aparat de reciclare, urmează să mai fie amplasate alte 9 dispozitive pe litoral, dar şi în Rezervaţia Delta Dunării.
Managerii localurilor nu sunt însă foarte mulțumiți de acest sistem. Ei spun că cel mai ieftin aparat de reciclare costă 15.000 de euro, iar un singur sac care trebuie achiziționat este 3 lei. Practic, aparatul le pune în cârcă mai multe costuri și ore suplimentare de muncă.
„Sacii pe care suntem obligaţi să-i luăm de la ei sunt foarte, foarte scumpi. Gunoaiele nu sunt aruncate doar de noi, deşeurile sunt aruncate şi de clienţi, iar asta înseamnă că sunt mulţi oameni în plus plătiţi de noi ca să facă toată separarea, toată reciclarea”, spune Andrei Ștefan, manager beach-bar, conform sursei.
Potrivit legii, fiecare comerciant este obligat să primească ambalaje cu depozit și să returneze suma corespunzătoare clienților. Cu toate acestea, mulți vânzători refuză să restituie depozitul de 50 de bani și îndeamnă clienții să recicleze sticlele și ambalajele în altă parte. Iată cum a decurs un dialog cu camera ascunsă între un reporter de la Observator și o vânzătoare de pe litoral:
Client: Cât e?
Vânzător: 10,50 lei.
Client: Aţi oprit şi garanţie, da?
Vânzător: Da.
Client: După ce o termin, pot să o iau de la dumneavoastră (n.r. garanţia)?
Vânzător: Păi dacă eu o bat pe casa de marcat, nu. Dar din alte puncte, da.
Această practică a determinat Ministerul Mediului să demareze inspecții pentru a asigura respectarea regulamentelor. Conform anunțului făcut de ministrul mediului, se vor efectua controale, în special în magazinele de mici dimensiuni din întreaga țară. Comercianții care refuză să primească ambalaje riscă amenzi substanțiale, care pot ajunge până la 16.000 de lei.
„Să meargă pur şi simplu şi să încerce să înapoieze un PET, o doză, orice tip de ambalaj de băutură la un magazin şi dacă magazinul respectiv va refuza să înapoieze acea garanţi să aplice sancţiunile legale”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit sursei.
Când vine vorba de turiștii de pe litoral, aceștia nu sunt preocupați de reciclarea sticlelor din plastic, dar nici a dozelor. După ce băutura este consumată, ei recunosc că aruncă doza direct la gunoi.
Motivul pentru care turiștii nu pun preț pe reciclare este unul simplu: nu au nevoie de garanția de 50 de bani. Aflându-se în vacanță, aceștia nu se uită la mărunțișuri.
Reporter: Nu îţi folosesc cei 50 de bani per PET?
Turist: Nu. Muncesc suficient încât să nu îmi folosească.
Conform informațiilor furnizate de un ONG, plasticul constituie 85% din deșeurile de pe plajele care ajung să contamineze apele mării. În România, într-o singură zi, se colectează și se returnează 14 milioane de ambalaje