Fotbal intern

Motivul rupturii definitive Dan Petrescu – CFR Cluj: dantură de 18.000 euro din banii lui Neluţu Varga! Exclusiv

05.01.2021 | 23:00
Motivul rupturii definitive Dan Petrescu  CFR Cluj dantura de 18000 euro din banii lui Nelutu Varga Exclusiv
Dan Petrescu, dantură de 18.000 de euro din banii lui Neluţu Varga (sursă foto: sportpictures.eu)
ADVERTISEMENT

FANATIK vă dezvăluie momentul în care s-a rupt definitiv relația dintre Dan Petrescu și Neluțu Varga, șeful de la CFR Cluj. Deși a încasat o sumă-record de 1,9 milioane de euro de la CFR Cluj, doar în 2020, „Bursucul“ nu a avut bani să-și achite nici măcar lucrarea dentară!

A fost picătura care a umplut paharul nemulțumirilor lui Varga apropo de antrenorul care i-a adus rezultate, dar era la un pas să fie bătut de tot vestiarul!

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu, acum aproape de a prelua pe Kayserispor, este istorie pentru CFR Cluj. A făcut, într-adevăr, istorie pentru gruparea din Gruia, cu trei titluri consecutive și două calificări în grupele Europa League, dar a sfârșit dat afară de patronul Neluțu Varga după patru eșecuri consecutive pe teren propriu.

Neluțu Varga a vrut să-l dea afară pe Petrescu încă din vară!

Tensiunea plutea în aer de aproape jumătate de an la formația campioană. Mai exact de la reluarea sezonului trecut, după pandemie, când CFR Cluj a pierdut acasă cu Craiova iar Varga a vrut să renunțe la Dan Petrescu.

ADVERTISEMENT

Nu s-a produs atunci despărțirea, lucrurile s-au calmat puțin, iar umărul pus de fiecare la partidele tensionate din iulie și finala din august de la Craiova au generat rezultate și un nou titlu de campioană pentru CFR Cluj. Performanța a băgat zâzania sub preș pentru câteva luni, dar focul ardea mocnit.

Vestiarul și oamenii din jurul echipei nu-l mai suportau pe „Bursuc“. Au fost aproape de corecții fizice

Iar când au început să dispară rezultatele, la suprafață a ieșit iar tensiunea acumulată în interiorul clubului. Dan Petrescu era tot mai nervos, urla non-stop la jucători, se plângea de faptul că nu i s-au adus fotbaliștii doriți și nu mai poate câștiga meciuri așa cum o făcea nu demult.

ADVERTISEMENT

Informațiile din vestiarul celor de la CFR Cluj sunt cât se poate de elocvente. Mai mulți jucători au fost la un pas de o înfruntare fizică, în sensul de bază al cuvântului, cu antrenorul lor. S-au abținut, dar momentul „impactului“ nu era departe. De fapt așa cum se întâmplase în urmă cu câteva luni cu George Țucudean, care nu a mai suportat reproșurile permanente ale antrenorului său și s-a „dat“ la acesta. „Țucu“ s-a retras între timp, a refuzat prelungirea contractului cu CFR Cluj, împins poate și din cauza ultimelor luni de conviețuire cu Petrescu.

Factura care a umplut paharul: 1 miliard de lei vechi, cu dedicaţie pe adresa patronului!

Explozia era așteptată din moment în moment. Aproape fiecare meci era un chin pentru toți. Aproape orice ieșire a lui Petrescu era un reproș la adresa patronatului. Ceea ce a uitat antrenorul să dezvăluie vreodată – poate lui chiar i s-a părut normal! – este „țeapa“ pe care i-a dat-o omului care-l plătea.

ADVERTISEMENT

FANATIK a aflat picătura care a umplut paharul nemulțumirilor lui Neluțu Varga la adresa lui Petrescu. Persoane de încredere din club povestesc că Petrescu l-a rugat la un moment dat să-l ajute cu un discount la o clinică stomatologică din Cluj, a celebrului doctor Simion Bran, unde Neluțu avea „intrare“. Acesta, normal, i-a promis că o să-l sprijine și a vorbit personal cu doctorul Bran pentru a-și ajuta antrenorul care avea de rezolvat o lucrare mai complicată și, bineînțeles, mai scumpă.

Stan şi Bran! Şi-a reparat dantura, apoi le-a transmis că Varga plătește totul😊!

„Bursucul“ și-a văzut de treaba lui, a reușit să-și repare dantura, iar în momentul în care trebuia achitat totul le-a transmis celor de la clinică să facă factura pe numele lui Neluțu Varga, pentru că patronul a promis că plătește totul…

Era doar o bagatelă de aproape un miliard de lei vechi, aproximativ 18.000 de euro în cotația zilei! Iar factura a ajuns direct la Varga pentru a fi decontată! Acestuia nu i-a venit să creadă când a primit nota și a discutat imediat cu Petrescu. „Păi eu am înțeles că plăteşte domnul Varga totul, nu că e vorba de vreun discount“, ar fi fost replica tupeistă a lui Dan, povestesc oameni din club. „Incredibil! Mă roagă să-l ajut cu o vorbă bună și-mi trimite factură de un miliard“, ar fi fost auzit Neluțu în momentul în care i-a venit nota de plată.

„A luat milioane de euro de la CFR Cluj și nu-și poate plăti niște carii…“

Acesta a fost momentul în care Varga a realizat că ar fi mai bine să se despartă de un om cu care una vorbește în față și alta face pe la spate. „A luat milioane de euro de la CFR Cluj în 2020 și nu poate să-și plătească aproape 20 de mii de euro pentru niște carii…“, ar fi fost replica nervoasă a șefului, după spusele apropiaţilor din conducerea clubului.

Iar despărțirea s-a produs curând. După eșecul de pe teren propriu cu Poli Iași, în Cupa României, Neluțu Varga a decis să-l dea afară pe Dan Petrescu. În miez de noapte, patronul campioanei a confirmat pentru FANATIK hotărârea definitivă în privința celui cu care nu mai putea lucra.

„Este o decizie definitivă, n-o mai întoarce nici președintele României!“

„Da, e adevărat, ne-am despărțit de domnul Dan Petrescu. Este o decizie definitivă, n-o mai întoarce nici președintele României! Îi mulțumim pentru tot! Asta e viața… nu ai voie, la ce condiții avem, să te elimine Poli Iași din Cupă! Nu vreau să comentez mai multe, știți că nu e genul meu. Nu căutați scandalul, pentru că o să găsiți aici doar respectul… Vom aduce rapid antrenor…“, a spus Varga pentru FANATIK.

Și a adus antrenor, pe Edi Iordănescu, care l-a făcut uitat rapid pe Petrescu. Victorie la Iași și cu FCSB în campionat, eliminat din Europa League de un penalty inventat de francezul Benoit Bastien, iar pe final încă o victorie la Dinamo și o remiză cu Craiova acasă.

Dan Petrescu a încasat 1,9 milioane de euro de la CFR Cluj numai în cele 11 luni din 2020!

Dar să revenim la ruptura Petrescu – Varga, cu primul în rolul celui care a dezamăgit în „relație“. Patronul spunea că „Bursucul“ a luat milioane de euro la CFR Cluj, FANATIK a căutat răspunsul exact. Și, incredibil, Petrescu a încasat, numai în cele 11 luni din 2020, 1,9 milioane de euro de la campioana României! Asta ca să nu mai punem la socoteală și cele două sezoane anterioare, în care s-au luat alte titluri.

Cum a ajuns totuși Petrescu să ia atâția bani în mai puțin de un an? Au existat și performanțe în acest timp, să fim sinceri, dar totul a fost urmarea clauzelor pe care tehnicianul le avea în contract.

Primă dublă de titlu, prime duble de victorie, primă de grupe Europa League

Să le luăm pe rând ca să vedem cum ajungem la suma finală. Petrescu avea un contract de 50.000 de euro lunar la CFR Cluj, astfel că din salariu a încasat anul acesta, pe 11 luni, 550.000 de euro. Cronologic, a venit titlul câștigat după victoria din 3 august, 3-1 la Craiova. Petrescu a avut primă dublă de titlu față de jucători, astfel că mai adăugăm 200.000 de euro.

Sezonul european putea fi chiar și mai bun financiar pentru Dan Petrescu și pentru CFR dacă nu se rata meciul cu Dinamo Zagreb din turul 2 preliminar din Liga Campionilor. Exista chiar culoar de grupele Ligii, unde prima lui Petrescu era de 1.000.000 de euro. S-a „mulțumit“ doar cu 500.000 de euro, pentru că CFR a ajuns iar în grupele EL după play-off-ul cu finlandezii de la KUPS.

Iar completarea până la 1,9 milioane de euro a fost asigurată de primele duble de victorie, atât în campionat, cât mai ales în parcursul european din această vară-toamnă. Se poate vedea și în desfășurătorul de mai jos cum e să iei 1,9 milioane de euro în 11 luni din 2020, dar să nu găsești 18.000 de euro ca să-ți achiți propria dantură!

  • 550.000 de euro din salariu;
  • 500.000 de euro primă de grupele Europa League;
  • 200.000 de euro primă de titlu;
  • 650.000 de euro prime duble de victorie în Liga 1 și Europa League, plus alte bonusuri, plus diurne, plus alte cheltuieli achitate de club.

Dan Petrescu a câștigat, de unul singur, în 2020, dublu față de toți ceilalți 15 antrenori din Liga 1!

Dan Petrescu era o „rara avis“ pentru Liga 1 în ceea ce privește câștigurile. Pentru a putea face o comparație doar în acest an 2020, FANATIK a pus pe hârtie contractele celor 15 tehnicieni care au stat pe băncile celorlalte competitoare ale Clujului.

Iar cei 1,9 milioane de euro pe care „Bursucul“ i-a luat de la CFR în acest an depășesc cu peste 400.000 de euro toți ceilalți 15 adunați la un loc! „Noroc“ că a existat un Cosmin Contra cu un contract anual de 360.000 de euro, dar „ghinion“ pentru antrenorul lui Dinamo că aceștia au fost doar „virtuali“, pentru că nu a luat niciun cent de la administrația spaniolă…

Rotunjind puțin cifrele pe care le găsiți în tabelul alăturat, Dan Petrescu a câștigat aproape dublu față de toți ceilalți 15 competitori din Liga 1. Unii au plecat deja, au venit alții dar mai slabi plătiți decât cei pe care i-au schimbat, exemplul elocvent fiind la Craiova, cu Bergodi și nelipsitul Papură.

Contracte antrenori Liga 1, 2020/2021

  • Cristiano Bergodi (Universitatea Craiova) – 120.000 de euro
  • Toni Petrea (FCSB) – 60.000 de euro
  • Ilie Poenaru (Academica Clinceni) – 60.000 de euro
  • Leo Grozavu (Sepsi) – 96.000 de euro
  • Laszlo Balint (UTA) – 72.000 de euro
  • Ruben de la Barrera (Viitorul) – 72.000 de euro
  • Emil Săndoi (Chindia) – 48.000 de euro
  • Cosmin Contra (Dinamo) – 360.000  de euro
  • Ruben Albes (Hermannstadt) – 84.000 de euro
  • Mihai Teja (FC Voluntari) – 72.000 de euro
  • Marius Croitoru (FC Botoșani) – 60.000 de euro
  • Jorge Costa (Gaz Metan Mediaș) – 72.000 de euro
  • Eugen Neagoe (Astra) – 120.000 de euro
  • Daniel Pancu (Poli Iași) – 60.000 de euro
  • Ionuț Badea (FC Argeș) – 60.000 de euro

* Este vorba de contractele anuale ale fiecăruia

Top 5 contracte antrenori în lume în 2020

  1. Diego Simeone (Atletico Madrid) – 40.500.000 de euro
  2. Pep Guardiola (Manchester City) – 27.000.000 de euro
  3. Jurgen Klopp (Liverpool) – 24.000.000 de euro
  4. Jose Mourinho (Tottenham) – 23.000.000 de euro
  5. Zinedine Zidane (Real Madrid) – 23.000.000 de euro

Top 5 câștiguri antrenori români

  1. Cosmin Olăroiu (Jiangsu) – 7.000.000 de euro
  2. Răzvan Lucescu (Al Hilal) – 4.000.000 de euro
  3. Laurențiu Reghecampf (Al Wasl) – 3.500.000 de euro
  4. Dan Petrescu (CFR Cluj) – 1.800.000 de euro
  5. Mircea Lucescu (Dinamo Kiev) – 1.200.000 de euro
  • „Bursucul“ Petrescu a reușit performanța de a încasa mai mulți bani în 2020 decât legenda lui Juventus, Gianluigi Buffon, care, la 42 de ani ca jucător activ, a ajuns la „doar“ 1.500.000 de euro în 2020!
  • Niciun fotbalist român nu a câștigat în 2020 mai mult decât Dan Petrescu la CFR Cluj. Cel mai bine plătit jucător român este Ștefan Radu, cu 1,2 milioane anual la Lazio Roma
  • Dan Petrescu este fan Cristiano Ronaldo, care a băgat în conturi 54 de milioane de euro în 2020. Messi rămâne „vârful“, cu 99.600.000 de euro anul acesta
  • 3 titluri consecutive în Liga 1 a câştigat Dan Petrescu din postura de antrenor al lui CFR Cluj
ADVERTISEMENT