În această săptămână s-a împlinit un an de când s-a comis crima de la Padina, petrecută în noaptea de 10 spre 11 februarie 2024. Victima, Sorin Anghel, un bărbat din Târgoviște în vârstă de 41 de ani, a fost înjunghiată de frații Marin, Laurențiu, Louis-Justin și George-Armando, fiii vrăjitoarei Sidonia. Aceștia au fost arestați preventiv, dar Curtea de Apel Ploiești a decis, pe 13 mai 2024, ca inculpații să fie plasați în arest la domiciliu, în vila familiei din Sectorul 5.
Pe 27 noiembrie 2024, Tribunalul Dâmbovița a decis începerea judecăţii cauzei în cazul omorului de la Padina, respingând cererile şi excepţiile invocate de cei trei inculpaţi. Cu toate acestea, nu a fost stabilit, încă, primul termen al dosarului. Până atunci, doi dintre cei acuzați de crimă, Marin Louis-Justin și Marin Laurențiu, au formulat cerere pentru permisiunea părăsirii domiciliului.
Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, prima cerere a fost înregistrată la Tribunalul Dâmbovița pe 11 decembrie 2024. În aceeași zi, instanța a încuviințat inculpatului Marin Louis-Justin părăsirea domiciliului pentru a se prezenta la o clinică stomatologică din București, sector 3, conform graficului de deplasare care va fi stabilit de organul de supraveghere, pe data de 12.12.2024, în intervalul orar 19.00-23.30.
Aceeași instanță prelungește cu câte 29 de zile arestul la domiciliu al fraților Marin, obiectul dosarului fiind “măsuri preventive”. Ultimul termen a fost pe 23 ianuarie 2025, când s-a stabilit termen pentru verificarea legalităţii şi temeiniciei măsurii arestului la domiciliu la data de 19 februarie 2025, cu citarea inculpaţilor.
Tot atunci, instanța i-a încuviințat altui inculpat, Marin Laurențiu, să părăsească domiciliul pentru a se prezenta la clinica stomatologică, conform graficului de deplasare care va fi stabilit de organul de supraveghere, pe data de 27.01.2025, în intervalul orar 13.00-17.00. Pentru a încetini procesul, frații Marin au formulat o contestație la Curtea de Apel Ploiești, intimați parte civilă figurând trei persoane fizice, rudele victimei crimei de la Padina.
Aceasta a fost înregistrată pe 3 ianuarie 2025, iar dosarul are ca obiect “omorul (art.188 NCP) măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară – dosar cu aplicarea Legii nr. 272/2024”. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanței, potrivit competenței acesteia, verifică legalitatea trimiterii în judecată dispuse de procuror.
De asemenea, judecătorul de cameră preliminară verifică legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală, soluționează plângerile împotriva soluțiilor de neurmărire sau de netrimitere în judecată. El poate constata nelegalitatea administrării probelor în procedura de cameră preliminară.
Aceasta este instituită ca o fază prealabilă judecății, în scopul asigurării celerității, echității și rezolvării chestiunilor care vizează legalitatea actului de trimitere în judecată și legalitatea administrării probelor, astfel încât să fie asigurate toate premisele în vederea soluționării fondului cauzei, obiective declarate de legiuitor în expunerea de motive a Codului de procedură penală.
Camera preliminară este reglementată ca procedură de filtru pregătitoare a fazei de judecată. Scopul acesteia este acela de a verifica îndeplinirea condiţiilor de legală sesizare a instanţei, a legalităţii administrării probelor, respectiv a legalităţii efectuării actelor de către organele de urmărire penală, pentru a se constata dacă o anumită cauză penală poate fi deferită instanţei în vederea desfăşurării judecăţii, respectiv pentru ca judecătorul fondului să poată aprecia asupra temeiniciei acuzaţiei penale.
Procedura camerei preliminare are drept scop să verifice dacă urmărirea penală şi rechizitoriul sunt apte să declanşeze începerea judecăţii, după caz, dacă se impune refacerea actului de sesizare ori reluarea urmăririi penale. Legea 272/2024, la care se face referire în dosar, vizează unele măsuri pentru asigurarea informării, sprijinirii și protecției victimelor infracțiunilor, conform datelor consultate de FANATIK.
Această lege este, de fapt, noua formă a legii 211/2004, care a suferit modificări și completări ulterioare. Unul din articole menționează că membrii de familie ai persoanelor decedate prin săvârșirea infracțiunilor de omor, omor calificat, precum și a infracțiunilor intenționate care au avut ca urmare moartea persoanei, au dreptul la asistență juridică gratuită și la compensație financiară pentru daune morale.