Elena Lasconi, fostă prezentatoare de televiziune și actual primar al orașului Câmpulung, s-a retras de pe lista candidaților USR la alegerile europarlamentare după declarațiile pe care le-a făcut la Prima TV în legătură cu familia tradițională. Ea a mărturisit că a votat “DA” la referendumul din 2018, că este creștină, ortodoxă și consideră că familia este formată din femeie și bărbat.
Lasconi a fost criticată de colegii de partid, Cătălin Drulă și Clotilde Armand, Drulă fiind cel care i-a cerut să se retragă de pe lista de europarlamentare, acolo unde Lasconi figura pe prima poziție. E a fost criticată și de propria sa fiică, care s-a declarat șocată și dezgustată de declarațiile mamei sale.
Elena Lasconi a trecut prin momente tensionate și în 2020, când a fost amendată de Poliția Câmpulung, cu 500 de lei, pentru că ar fi lipit afișe cu mesaj electoral în locuri neamenajate, înainte de alegerile locale care au consfințit alegerea ei ca primar la Câmpulung. Ea a contestat amenda la Judecătoria Câmpulung, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
Dosarul al cărui obiect este “plîngere contravențională din 27 iulie 2020” a fost înregistrat pe 30 iulie 2020, la trei zile după ce Lasconi a fost amendată de Poliția Locală Câmpulung. Elena Lasconi a solicitat anularea procesului verbal de constatare a contravenţiei întrucât nu există identitate între persoana petentei şi cea care ar fi lipit acele afişe pe stâlpi sau alte locuri publice neamenajate.
Practic, Elena Lasconi a susținut în fața instanței că nu ea a fost cea care a lipit afișele. În motivarea cererii, Lasconi a arătat că, prin procesul-verbal atacat, se susţine că, pe data de 20.07.2020, la ora 14.28, ar fi săvârşit următoarele: „Au fost afişate anunţuri în locuri neamenajate în acest sens. La intrările de blocuri, pe stâlpi de electricitate şi alte locuri neamenajate în Municipiul Câmpulung .”
Lasconi a susținut că acest lucru este fals, precizând că nu a afişat niciun anunţ (flyer/fluturaş) în vreun loc de tipul celor enumerate, ca de altfel nici în vreun alt loc. Ea a mai declarat că procesul verbal, completat în sediul Primăriei Câmpulung, a fost întocmit fără a i se prezenta vreo probă – fotografie a sa lipind afişe sau în apropierea vreunui afiş lipit într-un loc neamenajat, sau vreo referire la vreun martor – din simplul motiv că astfel de probă nu există.
Elena Lasconi a mai menționat că acest lucru este cunoscut și de Poliție, deoarece în formularea procesului verbal de contravenție se foloseşte o formă verbală impersonală ”au fost afişate “în loc de „a afişat”. De asemenea, în procesul verbal nu este arătat locul concret a pretinsei săvârşiri a contravenţiei.
În fața instanței, Elena Lasconi a susținut că această omisiune constituie motiv de nulitate în speţă, întrucât: pe de o parte, nu se poate identifica locul săvârşirii contravenţiei, pe data şi la ora exactă indicată, aceasta neputând fi săvârşită în mai multe locuri deodată, în acelaşi minut, iar pe de altă parte, îi este încălcat dreptul la apărare, nedându-i-se posibilitatea să verifice şi să dovedească că nu s-ar fi aflat în locul respectiv.
Elena Lasconi a mai explicat instanței că fluturașii în format A4 care au apărut în oraș sunt în urma unei petiții pe care a inițiat-o pe internet, deoarece în Câmpulung urma să fie construit un incineraror de deșeuri care ar fi poluat mediul înconjurător. Ea a mai arătat că, în perioada 17 – 19.07.2020, a împărţit cetățenilor fluturaşi în format A4 pe strada pe care locuieşte, concomitent cu alţi voluntari, care au făcut aceleaşi lucru în alte cartiere, anexând la plângere un model al fluturaşilor împărţiţi.
Intimatul Poliția Locală Câmpulung-Primăria Câmpulung a arătat că, prin afişarea acestor fluturaşi, Elena Lasconi a defăimat atât instituţia cât şi imaginea primarului, având şi o tentă politică prin enunţul din fluturaş “Primarul actual PSD plănuiește să transforme Câmpulung în hazna prin construcţia unui incinerator unde vor fi arse animale şi deşeuri medicale. Ce s-au gândit ? Că dau lovitura”, se arată în dosarul consultat de FANATIK. Instanța a arătat că organul constatator, prin descrierea faptei contravenţionale reţinută în sarcina petentei Elena Lasconi, nu face dovada că petenta este subiectul care a săvârşit fapta pentru care i s-a aplicat sancţiunea amenzii.
În procesul-verbal contestat se menţionează că, la data de 20.07.2020, pe mai mulţi stâlpi de iluminat public şi scări de bloc au fost lipite afişe, fără a fi surprinsă efectiv petenta lipind aceste afişe sau alte persoane făcând acest lucru. Pe 13 octombrie 2020, Judecăroria Câmpulung a admis plângerea Elenei Lasconi, anulând procesul verbal de contravenție. Intimatul Poliția Locală Câmpulung-Primăria Câmpulung a formulat apel, pe 3 decembrie 2020, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Argeș. Pe 11 mai 2021, instanța a respins apelul, ca nefondat, astfel că Elena Lasconi a câștigat definitiv procesul.